Αυτή ήταν η Χριστιάνα - Οι μεγάλες επιτυχίες της και το «αντίο» της Λίνας και του Σταμάτη

Η Χριστιάνα δεν μένει πια εδώ. Η τραγουδίστρια με τις μεγάλες επιτυχίες και τις σημαντικές συνεργασίες, υπήρξε μία από τις πρωτοπόρους του show στη νυχτερινή Αθήνα αλλά και εκείνη που τραγούδησε πρώτη στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου στη δισκογραφία, στον δίσκο «Σαριμπιντάμ... θα πει τρελαίνομαι» του 1982, σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.

Αυτή ήταν η Χριστιάνα - Οι μεγάλες επιτυχίες της και το «αντίο» της Λίνας και του Σταμάτη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Χριστιάνα Λαβίδα, η τραγουδίστρια που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με το μικρό της όνομα, έχασε χθες, Κυριακή 28 Νοεμβρίου, τη μάχη με τον καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια, η ερμηνεύτρια υπέφερε και από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1953, η Χριστιάνα ήταν αδελφή της τραγουδίστριας Βασιλικής Λαβίνα, συζύγου του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου και εξαδέλφη της Ελένης Βιτάλη. Στην πορεία της συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς, αφήνοντας στην πορεία της σημαντικές δισκογραφικές επιτυχίες.

Η σπουδαία αρχή και οι μεγάλες επιτυχίες

Το 1973, η 20χρονη μόλις Χριστιάνα συνοδεύει φωνητικά τον Δημήτρη Μητροπάνο στο εμβληματικό τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού και του Ηλία Λυμπερόπουλου, «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε», από τον δίσκο «Ο δρόμος για τα Κύθηρα», κάνοντας εντυπωσιακά την είσοδό της στη δισκογραφία. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται 11 ακόμη τραγούδια, 8 με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου και 3 με τη φωνή της Χριστιάνας, τα «Γυιέ μου, γυιέ μου, γυιέ μου», «Οι κουρσάροι» και «Σου ‘στρωσα κιλίμι».

Στο video που ακολουθεί, από ένα αφιέρωμα της ΕΡΤ για τον Δημήτρη Μητροπάνο το 1986, οι δυο τους εμφανίζονται να τραγουδούν μαζί.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1975, ακολουθεί ο δίσκος «Σκόρπια φύλλα» του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου, με ερμηνευτές και πάλι τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Χριστιάνα. Από τα 13 τραγούδια του δίσκου, συνοδεύει τον μεγάλο τραγουδιστή στα τραγούδια «Ο αφέντης λαός», «Αυγή ανθισμένη (ζωή που θα γινόσουνα)», «Σ’ ένα βράχο κάθισα» και «Η ώρα της κρίσεως», ενώ η ίδια ερμηνεύει ως πρώτη φωνή τα τραγούδια «Το μυστικό στων κοριτσιών τα χείλη», «Έτσι έπρεπε να γίνη», «Κι όπως φθινοπωριάζει» και «Ένα καιρό εγώ κι εσύ».

Την ίδια χρονιά, το 1975, κυκλοφορεί και το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ, που φέρει ως τίτλο το όνομά της. Περιλαμβάνει 12 τραγούδια, από τα οποία ξεχωρίζει το «Έβγα τελάλη μου». Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ, με τίτλο «Πόσο σ’ αγάπησα». Η μεγάλη επιτυχία, ωστόσο, θα της χτυπήσει την πόρτα την επόμενη χρονιά, το 1977, με το τραγούδι «Τελειώσαμε λοιπόν», σε μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη και στίχους του Γιάννη Πάριου, που συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο δίσκο της με τίτλο «Πες μου γιατί». Μια μεγάλη δισκογραφική της επιτυχία, την οποία «σφράγισε» ο Γιάννης Πάριος και φωνητικά, συνοδεύοντας με υπέροχο τρόπο τη Χριστιάνα στο ρεφρέν. Την ίδια χρονιά ακολουθεί και το υπέροχο «Μίλα μου», το ντουέτο της με τον Δάκη, που σημειώνει επίσης μεγάλη επιτυχία.

Είμαστε στο 1979 και η Χριστιάνα κυκλοφορεί έναν ακόμη δίσκο της που φέρει ως τίτλο το όνομά της - «Χριστιάνα». Ο δίσκος αυτός θα την εισαγάγει σε ένα πιο «προσωπικό» ύφος, κυρίως μέσα από τα τραγούδια «Φώτα κι άλλα φώτα» και «Χόρεψέ με ένα τανγκό», που συνδέονται με την ανάγκη της να παρουσιάσει πιο λαμπερά και απελευθερωμένα τον εαυτό της επί σκηνής. Το «Τι να μας κάνει η νύχτα», σε στίχους και μουσική του Κώστα Τουρνά, που σημειώνει επιτυχία από τον επόμενο δίσκο της με τον ομώνυμο τίτλο του 1980, επιβεβαιώνει την επιλογή της να συνδεθεί με πιο εναλλακτικούς δημιουργούς της εποχής.

Το «Σαριμπιντάμ» που άφησε εποχή

Ο δίσκος «Σαριμπιντάμ... θα πει τρελαίνομαι» που ακολουθεί το 1982, σε στίχους της πρωτοεμφανιζόμενης εκείνη την εποχή Λίνας Νικολακοπούλου και σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, επισφραγίζει τη νέα πορεία της αυτή. Από τον δίσκο, που θεωρείται από πολλούς ένας από τους πιο ξεχωριστούς ερωτικούς δίσκους, ξεχωρίζει αμέσως το «Σαριμπιντάμ» και ακολουθούν τραγούδια όπως το «Η νύχτα θέλει», ενώ η Χριστιάνα στις ζωντανές εμφανίσεις της είναι εντυπωσιακή.

Ακολουθεί το 1985 ο δίσκος της «Στα μεσαία κύματα» με διασκευές αγαπημένων της τραγουδιών, ενώ από τον επόμενο δίσκο της «Η νύχτα το απαιτεί» ακούγεται πολύ το «Εσύ που μ’ αγαπάς» των Κώστα Χαριτοδιπλωμένου και Φίλιππου Γράψα, που κινείται στον pop ήχο της εποχής. Ακολουθεί το 1989 ο δίσκος «Σ’ απόσταση αναπνοής», ενώ το 1992 έρχεται ο δίσκος «Σπασμένα κομμάτια φιλιά», ίσως η πιο ολοκληρωμένη καλλιτεχνικά δουλειά της, σε παραγωγή της ίδιας, με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών και στιχουργών, ανάμεσά τους ο Γιάννης Σπανός, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ξανά η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Μάνος Τσιλιμίδης, η Χρύσα Ρώπα κ.ά.

Ο δίσκος της «Φύλλο και φτερό» του 1994, των Νίκου Παραστατίδη και Γιώργου Κρητικού, είναι το τελευταίo μεγάλο άλμπουμ της, για το οποίο είχε δώσει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Αιγαίο FM και τον Αντώνη Καρατζίκο, που μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη στο video που ακολουθεί.

Τρυφερό «αντίο» 

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Χριστιάνας, που προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, τόσο η Λίνα Νικολακοπούλου όσο και ο Σταμάτης Κραουνάκης την αποχαιρέτησαν χθες με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Συγκεκριμένα, η σελίδα Λίνα Νικολακοπούλου ολογράφως, ανήρτησε το ακόλουθο κείμενο της Λίνας Νικολακοπούλου:

Χριστιάνα μου, κάλο ταξίδι να έχεις.
Σου χρωστάω την πρώτη μεγάλη χαρά να ακούω τα παράξενα λόγια μου να παίζονται στα ραδιόφωνα με τη φωνή σου κι όσα μου έχεις πει για τη ζωή και τους ανθρώπους δεν τα ξεχνώ.
Σε ευχαριστώ για τη συνάντηση.
Λίνα Νικολακοπούλου

Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Κραουνάκης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

Ανάμεσα στους σημαντικούς καλλιτέχνες που θέλησαν να αποχαιρετήσουν τη Χριστιάνα δημόσια, ο Παντελής Θαλασσινός συγκίνησε πολλούς, ανεβάζοντας στον λογαριασμό του στο Facebook πριν από λίγες ώρες ένα video όπου τραγουδά το τραγούδι της «Η νύχτα θέλει».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ