Το τραγούδι της χρονιάς είναι αυτό και είναι σπουδαίο

Βρισκόμαστε δύο μόλις εβδομάδες πριν από την αλλαγή του χρόνου. Ωστόσο, σε μία τόσο μη κανονική χρονιά, δεν θα ήταν αρκετή μία τυπική μουσική ανασκόπηση.

Το τραγούδι της χρονιάς είναι αυτό και είναι σπουδαίο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μια ακόμη εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τη μουσική και τους μουσικούς είναι αυτή που φεύγει, με τη συνθήκη της πανδημίας να εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να απειλεί την επιβίωση του κλάδου. Μέσα στο 2021, οι -χρονικά καθυστερημένες και επιδοματικού χαρακτήρα- αποζημιώσεις της κυβέρνησης προς τους καλλιτέχνες αποτέλεσαν ένα προσωρινό τσιρότο για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών για κάποιους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν ένα επαρκές αντίμετρο για την τεράστια επαγγελματική ματαίωση που υπέστη ο κλάδος των μουσικών/τραγουδιστών/τεχνικών συνολικά μέσα στη χρονιά, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συντριπτικής κρίσης, πάρα πολλοί μουσικοί στράφηκαν προς αναζήτηση οποιασδήποτε άλλης εργασίας που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει, έστω και προσωρινά, τα προς το ζην. Το είδαμε με τα μάτια μας, αλλά το επισήμαναν και πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες στις συνεντεύξεις που μας έδωσαν μέσα στη χρονιά. Με τους χώρους της ζωντανής μουσικής είτε για μήνες κλειστούς είτε σε μερική λειτουργία, με περιοριστικούς όρους τέτοιους που ουσιαστικά αφαιρούσαν τη δυνατότητα εργασίας για τους περισσότερους, ήταν ελάχιστοι εκείνοι που κατόρθωσαν μέσα στο 2021 να έχουν κάποιες απολαβές, μέσα από τον μικρό έστω αριθμό εμφανίσεων που κατάφεραν να διοργανώσουν.

Για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον μουσικό κλάδο, όμως, το 2021 αποτελεί ακόμη μία χρονιά τεράστιας κρίσης, που ώθησε πολλούς προς άλλες κατευθύνσεις επαγγελματικά ή τους κατέστησε άνεργους, οι οποίοι μάλιστα δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Αναμφισβήτητα αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους κατόρθωσαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να παραμείνουν ενεργοί δισκογραφικά, παρουσιάζοντας νέα albums ή singles και κρατώντας με τις δικές τους δυνάμεις ζωντανό το κρίσιμο κομμάτι της νέας μουσικής δημιουργίας. Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ για να παρουσιάζουμε τα τραγούδια και τις απόψεις τους, δυναμώνοντας τη φωνή τους, που σε τέτοιους καιρούς αποτελεί φωνή αντίστασης. Η πίστη και η επιμονή τους στην τέχνη τους αποτελεί ελπίδα και μήνυμα για όλους μας ότι θα σηκωθούμε ξανά. Πολλώ δε μάλλον όταν το μήνυμα αυτό προέρχεται από νεότερους καλλιτέχνες, που είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν από κάποια θέση μεγαλύτερης οικονομικής ασφάλειας.

Έχοντας όμως όλα αυτά στο μυαλό μου, δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποιους και να αφήσω εκτός κάποιους άλλους, όπως θα έπρεπε να κάνω σε μία μουσική ανασκόπηση της χρονιάς, και να παρουσιάσω τα σημαντικότερα, κατά τη γνώμη μου, νέα τραγούδια. Σε μία ακόμη χρονιά που απείλησε ευθέως την επιβίωση του κλάδου, ήταν το ίδιο σημαντική κάθε νότα, κάθε στίχος που γράφτηκε και τραγουδήθηκε από καταξιωμένο, νεότερο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη.

Σε μια τέτοια χρονιά, επίσης, αξίζει ίση μνεία στον ενεργό μουσικό, στον άνεργο και σε αυτόν που κάνει σήμερα μια άλλη δουλειά για να ζήσει. Σε όσους κατάφεραν να αντισταθούν σε αυτή την απίστευτη λαίλαπα και να παραμείνουν δημιουργικοί στη μουσική και σε εκείνους που πιθανόν να μη διαβάσουν καν αυτό το άρθρο επειδή δεν έχουν πληρωμένο το ρεύμα ή το ίντερνετ ή επειδή κάνουν μία άλλη δουλειά που δεν τους αφήνει το χρονικό περιθώριο ή τη διάθεση για κάτι τέτοιο.

Το τραγούδι της χρονιάς, λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αυτό που τραγουδήθηκε από όλους μαζί, ενεργούς καλλιτέχνες και μη, κάνοντας ο καθένας ό,τι μπορεί για να σταθεί όρθιος -και ταυτόχρονα αλληλέγγυος με τους διπλανούς του όποτε χρειάστηκε- απέναντι σε αυτό το καθεστώς της εγκατάλειψης, από όποιο μετερίζι και αν βρέθηκε ή πιθανόν βρίσκεται ακόμα.

Είναι σπουδαίο το τραγούδι αυτό. Και το ρεφρέν του τραγουδάει πως θα τα καταφέρουμε.


Φωτογραφία εξωφύλλου: Στιγμιότυπο από τη δράση της πρωτοβουλίας Support Art Workers στο Σύνταγμα στις 25 Απριλίου 2021 (Δημήτρης Ασπιώτης).

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ