Κραουνάκης στο 2020mag.gr: «Πιο βαριά η ξενιτιά μέσα στον τόπο σου»

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έκανε το «λάθος» να γράψει στο Ogdoo.gr για την απαγόρευση της μουσικής από την κυβέρνηση και δεν δίστασαν να του ρίξουν το προφίλ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο όπου το να ασκεί ένας καλλιτέχνης κριτική στην κυβέρνηση «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας»;

Κραουνάκης στο 2020mag.gr: «Πιο βαριά η ξενιτιά μέσα στον τόπο σου»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως φαίνεται, μόλις μπήκαμε σε μία χρονιά όπου το αγαθό της ελευθερίας του λόγου θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο. Γιατί όταν φτάνουμε στο σημείο να επιχειρείται οργανωμένα η φίμωση του -εμπεριστατωμένου και επ' ουδενί ακραίου ή υβριστικού- λόγου ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη σχετικά με τις αξίες που επί χρόνια υπηρετεί, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, τότε μάλλον έχουμε μπει σε μία ακόμα πιο σκοτεινή εποχή.

Ό,τι είχε να πει ο Σταμάτης Κραουνάκης για το θέμα της απαγόρευσης της μουσικής το είπε στο άρθρο του στο Ogdoo.gr, το οποίο παραθέτουμε για ακόμα μία φορά αυτούσιο στη συνέχεια. Το μόνο που ήθελε να προσθέσει ο ίδιος σήμερα το πρωί, που εξακολουθεί να τελεί σε αποκλεισμό, είναι μία φράση: «Πιο βαριά η ξενιτιά μέσα στον τόπο σου»

Αυτό που έχουμε να του πούμε εμείς, είναι πως θα είμαστε δίπλα του μέχρι του τέλους όλων αυτών που προσπαθούν να φιμώσουν τις ελεύθερες φωνές, επιβάλλοντας παντός τύπου «εξορίες».


«Η μουσική γιατρεύει, δεν μεταδίδει τον ιό.

Αν η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της πανδημίας, δεν της επιτρέπει ο βασανισμένος κλάδος μας να στοχοποιήσει πάλι τη μουσική, αφήνοντας ένα ακροδεξιό, υπουργοποιημένο στην Υγεία, στέλεχός της, να καταργήσει δια ροπάλου τη μουσική επικοινωνία.

Πάλι η μουσική;

Μπορεί να ρυθμίσει τα ωράρια, ΟΚ δεκτόν, μπορεί να ζητήσει συνθήκες υγιεινής των χώρων και του προσωπικού, ΟΚ, άλλωστε όλοι είμαστε υπάκουοι συνέχεια, σ αυτό. Το να καταργεί τη μουσική επειδή της ξέφυγε ο έλεγχος, είναι η ελεεινότερη κίνηση.

Συνάδελφοι επισημαίνω κάτι. Ο σχεδιασμός είναι αμετακίνητος. Απ’ την αρχή δεν θέλουν στα πόδια τους την Τέχνη.

Τι κάνει τώρα η κυβέρνηση; Χτυπάει τη μικρή μεσαία διασκέδαση του Έλληνα. Μαύρη Πρωτοχρονιά πέρασαν όλοι, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, εμμονικά και κακορίζικα, να στήνει μια αποτυχία στον λόφο. Στόχος οι ζώνες οι οικονομικές. Βαθιά ανισότητα, και καζινοποίηση.

Δεν έχει μία για επιδόματα αλλά φτιάχνει και νέα Ελλάδα ρεζίληδων. Δεν θέλει ο δημιουργός, να έχει σχέση με κοινό. Απλό! Από κάτω δουλεύει πάντα ο βασικός σχεδιασμός. Όχι ένωση μέσα από την Τέχνη. Όχι συναίσθημα.

Το ξαναγράφω: Η μουσική δεν μεταδίδει τον ιό. Τον ιό μεταδίδει η αναισθησία, ο διχασμός και ο κακός χειρισμός, μαζί με τον ανελέητο φόβο που μοιράζεται αφειδώς από τα Μέσα που ελέγχονται επί πληρωμή. Χτυπάω το κουδούνι.

Συνάδελφοι μην καταδεχτείτε κανένα λάιβ στρίμινγκ, κανένα επίδομα φτώχειας. Είμαστε καλλιτέχνες, και καλώ και τους επιχειρηματίες των αιθουσών που παίζουμε μουσική, να μην υποταχτούν εύκολα σ’ αυτή την άγρια συνθήκη του απόλυτα βίαιου αποκεφαλισμού της μουσικής της χώρας μας.

#music__is_here #not_music_in_Greece_by_government»

Όσο για το Μικρό Μοναστηράκι του, θα μπορείτε εκτάκτως να το διαβάζετε μέσα από το προφίλ της Έλενας Ακρίτα. Από τη σημερινή ανάρτηση, επισημαίνουμε τη φράση του, που τα λέει όλα:

«Όταν φοβάται η εξουσία και φιμώνει γνώμες, ο αέρας μπαίνει απο παντού στο σπίτι της. Όσο για τα κεφάλια τ' ανάποδα, ένα κόβεις δέκα φυτρώνουνε».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ