Λουδοβίκος των Ανωγείων: «Όπως τραγουδάς, ζωγραφίζεις» (εικόνες)

Τα πρόσφατα ζωγραφικά έργα του Λουδοβίκου των Ανωγείων παρουσιάζονται στην Gallery Genesis του Γιώργου Τζάνερη έως τις 22 Ιανουαρίου, αποκαλύπτοντας στο φιλότεχνο κοινό, πέραν του μουσικού του ταλέντου που είναι ευρέως αναγνωρισμένο, το εικαστικό του χάρισμα.

Λουδοβίκος των Ανωγείων: «Όπως τραγουδάς, ζωγραφίζεις» (εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Γιώργου Τζάνερη, η Gallery Genesis παρουσιάζει την έκθεση «Σύννεφο που ξεστράτισε και σκόνταψε στο φως», που περιλαμβάνει μία σειρά από ζωγραφικούς πίνακες που φιλοτέχνησε πρόσφατα ο σημαντικός τραγουδοποιός και ερμηνευτής Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό της με το οποίο προλογίζει την έκθεση του καλλιτέχνη η Ιστορικός της Τέχνης και τεχνοκριτικός Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν:

 «[…] Το “ΦΩΣ” αποτελεί τον κατεξοχήν εμπνευσμένο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα έργα του καλλιτέχνη. Και αυτό, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε λύσεις, προσεγγίσεις και εκφάνσεις. Πρόκειται για ένα ανεξάντλητο σε δύναμη υποβολής ΦΩΣ, καθώς ενορχηστρώνει, κάθε φορά, μιαν ολόκληρη ατμόσφαιρα. Ατμόσφαιρα που ενεργοποιεί και ενεργοποιείται, με πομπό και δέκτη, το δίδυμο: Ψυχή - Πνεύμα.

Πρόκειται για ένα φως που ορίζει και ορίζεται συνάμα από τη φύση και τη μεταφυσική, για να υποβάλλει, όσο γίνεται πιο χαρισματικά, την περιρρέουσα σε κάθε ερέθισμα “Αύρα”. Υποβολή που αυτοδύναμα εκφράζεται από τον Λουδοβίκο και εξίσου αυτοδύναμα ενεργεί, όχι μόνο στο οπτικό πεδίο, αλλά διττά, στον ψυχισμό και το πνεύμα του θεατή.

[…] Ο εικαστικός άθλος του Λουδοβίκου να αποδώσει συνειρμικά, δηλαδή όσο γίνεται πιο ποιητικά -εικαστικά- την κοσμογονική διάσταση της ύπαρξής μας, καθιστά τα έργα του διαχρονικά και, κυρίως, πομπούς και δέκτες αέναων φυσικών και μεταφυσικών μηνυμάτων. Επαληθεύοντας κατεξοχήν τον ορισμό του Πλάτωνα για την αυθεντική τέχνη, ότι πρέπει να εκπροσωπεί μιαν ιδέα και όχι να αποτελεί μια μίμηση, τα ζωγραφικά έργα του Λουδοβίκου ανταποκρίνονται -όσο είναι εφικτό εικαστικά- σε αυτήν καθεαυτή την Ιδέα της κοσμογονίας.

Σπανιότατο εγχείρημα που εξασφαλίζει στον δημιουργό, αυτοδίκαια, μια πολύ σημαντική θέση στο διεθνές στερέωμα της τέχνης και, συνάμα, ουσιαστική προσφορά και στήριξη στην αντιμετώπιση της σύγχρονής μας ζοφερής πραγματικότητας».

Ένα μικρό βιογραφικό αφήγημα του Λουδοβίκου των Ανωγείων

Ένα σκίτσο που έκανα σ' ένα χάρτινο πιάτο με το πρόσωπό μου από καθρέφτη στα οχτώ μου χρόνια, ήταν η ένδειξη κάποιας ικανότητας.

Στην πρώτη Γυμνασίου ζωγράφισα τους ήρωες του '21 και ο καθηγητής μας τους κρέμασε στον τοίχο της τάξης και με φιλοδώρησε με το βαθμό 15 στο μάθημα της Ιστορίας.

Αργότερα, στην τρίτη Γυμνασίου κάναμε Όμηρο και εν ώρα μαθήματος, έκανα το σκίτσο του Ομήρου. Ο καθηγητής με παρατήρησε γιατί δεν πρόσεχα, αλλά κούνησε το κεφάλι με ικανοποίηση όταν το είδε.

Στις εισαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο για το Λύκειο, το θέμα της έκθεσης ήταν «Το άλογο και ο άνθρωπος» και εγώ, μέσα στο γραπτό ζωγράφισα κι ένα άλογο με έναν άνθρωπο να το σέρνει.

Ο καθηγητής μου το είδε θετικά και το είπε δημόσια στην τάξη.

Τελείωσα το Λύκειο και αυτό που ήθελα ήταν η ζωγραφική, όμως χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς φροντιστήριο, έμεινε μόνο στα όνειρα. Και πέτυχα στην ΑΣΟΕΕ. Τα οικονομικά για μένα ήταν έξω από το χαρακτήρα μου, αλλά έφτασα στο πτυχίο.

Συνέχισα να ζωγραφίζω...

Και κάποια φορά, έδωσα εξετάσεις στην Καλών Τεχνών, μα δεν πέρασα.

Η κυρία Λαμπράκη Πλάκα, καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης, τότε που είμαστε φίλοι, γνωρίζοντας τον καημό μου, μου έδωσε την ευκαιρία να πάω σαν ακροατής στο εργαστήριο του καθηγητή της ΑΣΚΤ, Δημοσθένη Κοκκινίδη.

Εκεί έκανα σχέδιο για δύο χρόνια.

«Όπως τραγουδάς, ζωγραφίζεις» μου είπε κάποια στιγμή ο καθηγητής. Είχα διδαχθεί πως στη Σχολή μαθαίνεις να ζωγραφίζεις αυτά που βλέπεις κι όταν φύγεις αυτά που δεν βλέπεις.

Μέσα σ' αυτή την εποχή γνωρίστηκα με το Μάνο Χατζιδάκι που, ακούγοντάς με να παίζω μαντολίνο και να τραγουδώ, μου έδειξε το δρόμο της μουσικής, κι εγώ τον ακολούθησα.

Πέρασαν 25 χρόνια με επιτυχία μέσα στη δισκογραφία και σε live εμφανίσεις.
Μετά άρχισα σιγά-σιγά να δίνω περισσότερο χρόνο στη ζωγραφική.

Ταξίδεψα σε πολλές χώρες στην Ευρώπη. Πήγα στα μουσεία και εκεί «σπούδαζα» τους ζωγράφους που θαύμαζα με τις ώρες.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, αυτός ο μεγάλος Έλληνας με την παγκόσμια λάμψη, μου χαρίζει την φιλία του όλα αυτά τα χρόνια και τον ευγνωμονώ. Με παρότρυνε στη ζωγραφική. Μάλιστα, θέλοντας να με παρακινήσει, μου χορηγεί διαρκώς τα χρώματα και τα χαρτιά που χρειάζομαι.

Κάποια στιγμή, γνωρίστηκα με τον μεγάλο μας ζωγράφο Κώστα Τσόκλη, ένα πνευματικό άνθρωπο χωρίς όρια που συνεχώς παράγει. Εντυπωσιάστηκε από κάποια έργα που του έδειξα.

Τέλος, είχα την εξαιρετική τύχη να γνωρίσω την Κυρία Ηλιοπούλου Ρογκάν, Διδάκτωρ Ιστορικό Τέχνης, Τεχνοκριτικό και Officier des Arts et Lettres. Πριν δύο χρόνια, λοιπόν, στη Γκαλερί «Black Duck», της ζωγράφου Ντόρας Ρίζου, διέκρινε κάτι στη ζωγραφική μου και μου έκανε μεγάλη χάρη να το αναδείξει, αναλύοντάς το με τον υπέροχο λόγο της.

Όλα αυτά μαζί, με όπλισαν με το θάρρος και το θράσος ώστε να εκτεθώ μπροστά σας, εδώ στην GALLERY GENESIS, του Γιώργου Τζάνερη.

Και να νιώθω, άλλη μια φορά στη ζωή μου, το καρδιοχτύπι της πρώτης εμφάνισης στο φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.


Gallery Genesis
Χάρητος 35,
106 75 Κολωνάκι - Αθήνα
τηλ.: 211 71 00 566

Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 12:00 - 21:00
Τετάρτη - Σάββατο 12:00 - 15:00

Official Website
Facebook
Instagram

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ