Πρώτη ακρόαση: Δημήτρης Μπαλογιάννης – Λίγο Νερό (video + interview)

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του single του «Από Τότε», ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Δημήτρης Μπαλογιάννης μιλά στο 2020mag.gr για το τραγούδι του «Λίγο Νερό», το δεύτερο single – προάγγελο του επερχόμενου album του που θα τιτλοφορείται «Γενέθλια».

Πρώτη ακρόαση: Δημήτρης Μπαλογιάννης – Λίγο Νερό (video + interview)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από τους τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς, ο Δημήτρης Μπαλογιάννης είναι σίγουρα από εκείνους που φέρνουν φρέσκο αέρα στα μουσικά μας πράγματα.  

Τόσο μέσα από τα τραγούδια του σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως η Ρένα Μόρφη και οι Imam Baildi, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Μάρκος Κούμαρης, η Joanna Drigo και η Γιάννα Βασιλείου, όσο και αυτά της προσωπικής του δισκογραφίας, ο Δημήτρης Μπαλογιάννης έχει παρουσιάσει με επιτυχία τον ιδιαίτερο δημιουργικό του καμβά.

Εκεί όπου συνδυάζει με επιτυχία μουσικές εικόνες ελεύθερης ροής και συναισθήματος με ένα στιχουργικό και ερμηνευτικό περιβάλλον ανεπιτήδευτης εσωτερικότητας.

Το νέο σου single «Λίγο Νερό» συνδυάζει έναν μουσικά «ανοιχτό» ταξιδιάρικο αέρα με έναν πιο «κλειστό» στίχο εσωτερικής αναζήτησης. Τι αποτυπώνει αυτό το τραγούδι για σένα προσωπικά;

«Ισχύει αυτό που λες. Ίσως συμβαίνει επειδή ο στίχος ήρθε αργότερα σε σχέση με τη μουσική. Είναι λίγο σαν να πήρα ένα μουσικό θέμα που προϋπήρχε και, μέσα από αυτό, άρχισα να μιλάω στον εαυτό μου κάποια χρόνια πριν».

Aκούσαμε το «Λίγο Νερό» και το «Από Τότε», το επίσης ενδιαφέρον νέο τραγούδι σου που κυκλοφόρησε πριν κάποιους μήνες. Τι άλλο μπορείς να μας πεις για τη νέα σου δουλειά;

«Ο τίτλος της θα είναι“Γενέθλια”. Μουσικά ολόκληρη η νέα δουλειά θα βασίζεται στη κλασική κιθάρα και τα φωνητικά. Ο Cayetano έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο στούντιο, όπως και οι μουσικοί που συμμετείχαν (Yoel Soto, Σπύρος Λιγκώνης, Άγγελος Πολυχρόνου, Κατερίνα Σούσουλα, Ευγενία Λιάκου, Άρης Ζέρβας, Ορέστης Μπενέκας). Οι στίχοι των τραγουδιών του δίσκου θα είναι κυρίως εσωτερικοί, με πολλά ερωτήματα και καμιά απάντηση».

 

Ανάμεσα σε όλα όσα γράφεις, τι είναι αυτό που θα σε κάνει τελικά να επιλέξεις να ηχογραφήσεις ένα τραγούδι στο στούντιο; 

«Το πιο βασικό κριτήριο μέχρι σήμερα ήταν να συγκεντρώσω κάποια τραγούδια με παρόμοιο ύφος και να τα παρουσιάσω μαζί σε ένα άλμπουμ. Με βάση ύφος του άλμπουμ επιλέγω και τα τραγούδια που θα ηχογραφήσω».

Περισσότερο «σπίτι» σου θεωρείς το στούντιο ή τη σκηνή;

«Όσο περισσότερο ζω τη σκηνή την αγαπάω και πιο πολύ. Το στούντιο δεν μπορώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου. Το απολαμβάνω, αλλά υπάρχουν στιγμές που με κουράζει αρκετά. Αναγνωρίζω όμως ότι η διαδικασία του στούντιο μπορεί να είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία».

Αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για σένα να διατηρήσεις το κέφι σου για τη μουσική;

«Όλοι αυτοί οι περιορισμοί (μετακινήσεις, διασκέδαση, απαγόρευση κυκλοφορίας κ.λπ.) σε βάζουν σε μια πολύ σκληρή ρουτίνα που δεν είναι καθόλου δημιουργική. Μπήκα σε μια διαδικασία να ψάχνω συνεχώς κίνητρο για να μη χάσω το κέφι μου για μουσική και ναι, ήταν πάρα πολύ δύσκολο».

Ποιοι τραγουδοποιοί, Έλληνες και ξένοι, σε έχουν εμπνεύσει δημιουργικά μέσα στα χρόνια;

«Είναι πάρα πολλοί. Από Ελλάδα θα έλεγα τον Βαγγέλη Γερμανό, την Αρλέτα, τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Παύλο Παυλίδη. Από ξένους τραγουδοποιούς, έχω αδυναμία σε πολλούς, για την ώρα θα πω Rodrigo Amarante, Marcelo Camelo, Caetano Veloso, Jorge Ben, Devendra Banhart και David Bowie».

Σε σχέση με τα τραγούδια σου που έχουν τραγουδήσει άλλοι, είναι διαφορετική η πρόκληση να γράφεις τραγούδια που θα ερμηνεύσεις εσύ ο ίδιος;

«Ναι, είναι πολύ διαφορετικό. Ειδικά τα τραγούδια του νέου δίσκου που θα κυκλοφορήσω είναι τελείως διαφορετική ιστορία. Όλα έχουν προσωπικό στίχο και η μουσική έχει πιο ελεύθερη δομή. Τα τραγούδια που ερμηνεύω εγώ μέχρι στιγμής είναι πιο αυθόρμητα. Σε μια επόμενη δουλειά θα ήθελα να λειτουργήσω λιγότερο αυθόρμητα. Όταν γράφω για άλλους προσπαθώ περισσότερο να μπω στη θέση εκεινης ή εκείνου που θα το ερμηνεύσει».

Με τη Ρένα Μόρφη και τους Imam Baildi εξακολουθείτε να είσαστε κοντά; Σχεδιάζετε κάποια πράγματα για το μέλλον;

«Τα σχέδια, οι συζητήσεις και οι ιδέες υπάρχουν και είναι πολλές, αλλά ακόμη η “Σάμπα Τσικίτα” είναι φρέσκια. Οπότε, προς το παρόν, εστιάζουμε εκεί. Για το τι θα κάνουμε στο μέλλον θα φανεί σε λίγο καιρό από τώρα».

Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζεις από τη σημερινή διεθνή σκηνή και με ποιον θα ήθελες πολύ να συνεργαστείς, αν σου δινόταν η ευκαιρία;

«Ο Devendra Banhart  είναι ένας καλλιτέχνης που θαυμάζω διαχρονικά τα τελευταία χρόνια. Σε ένα τόσο υποθετικό σενάριο συνεργασίας, θα ήθελα να κλειστώ στο στούντιο με τον Ry Cooder και να κάνουμε έναν δίσκο με ρεμπέτικα, αντίστοιχο με εκείνον που έκανε με τους Buena Vista Social Club».


INFO

Ο Δημήτρης Μπαλογιάννης γεννήθηκε στη Λάρισα και από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική. Το 2008 πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Εκείνη Εγώ και η Βροχή" και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "8" από την Antelma του Στάθη Δρογώση. Σήμερα εργάζεται στη μουσική κυρίως ως συνθέτης και στιχουργός. Είναι συνθέτης στα δύο προσωπικά άλμπουμ της Ρένας Μόρφη ("Σούλη Ανατολή", "Σάμπα Τσικίτα") ενώ έχει ακόμη συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Imam Baildi, Φοίβο Δεληβοριά, Μάρκο Κούμαρη, Joanna Drigo και Γιάννα Βασιλείου. Το επερχόμενο προσωπικό του άλμπουμ έχει γίνει στο Studio Grain σε συνεργασία με τον Cayetano.

Photo Credits: Μαριέττα Ρούσσου 

Κυκλοφορία:
Formiggart 

Επικοινωνία: zuma communications 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ