Το Φεστιβάλ Καννών αρνείται να μποϊκοτάρει Ρώσους δημιουργούς

Στο πλευρό των ρώσων δημιουργών που αντιστέκονται το Φεστιβαλ Καννών αρνείται να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε καλλιτέχνες μόνο και μόνο επειδή είναι Ρώσοι.

Το Φεστιβάλ Καννών αρνείται να μποϊκοτάρει Ρώσους δημιουργούς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, αρνείται να πάρει "οριζόντια" μέτρα, κόβοντας κάθε επικοινωνία με καλλιτέχνες οι οποίοι είναι Ρώσοι αλλά δεν τάσσονται στο πλευρό της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τους.

Μια απόφαση "ανάσα" και μια ανακοίνωση που είναι αντιπολεμική αλλά στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας... της τέχνης.

Ολόκληρη η σημαντική ανακοίνωση του Φεστβάλ Καννών:

«Καθώς ο κόσμος έχει πληγεί από μια βαριά κρίση στην οποία ένα μέρος της Ευρώπης βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, το Φεστιβάλ των Καννών επιθυμεί να παράσχει όλη την υποστήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους όσους βρίσκονται στην επικράτειά της.

Οσο κοινότοπο κι αν είναι, ενώνουμε τις φωνές μας με όσους αντιτίθενται σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και καταγγέλλουμε τη στάση της Ρωσίας και των ηγετών της.

Οι σκέψεις μας απευθύνονται ιδιαίτερα στους Ουκρανούς καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου, καθώς και στις οικογένειές τους των οποίων η ζωή βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ, και εκείνοι που γνωρίσαμε και καλωσορίσαμε στις Κάννες, που ήρθαν με έργα που λένε πολλά για την ιστορία και το παρόν της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα του 2022, το Φεστιβάλ των Καννών έχει εισέλθει στην προετοιμασία του. Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος επίθεσης σε συνθήκες που θα ικανοποιήσουν τον ουκρανικό λαό, αποφασίστηκε ότι δεν θα καλωσορίσουμε επίσημες ρωσικές αντιπροσωπείες ούτε θα δεχθούμε την παρουσία οποιουδήποτε συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε το θάρρος όλων εκείνων στη Ρωσία που έχουν αναλάβει κινδύνους για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση και την εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου που δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται ενάντια στο σύγχρονο καθεστώς, που δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτές τις αφόρητες ενέργειες και εκείνους που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Πιστό στην ιστορία του που ξεκίνησε το 1939, αντιστεκόμενο στη φασιστική και ναζιστική δικτατορία, το Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται εδώ πάντα για τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του κλάδου που υψώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν τη βία, την καταστολή και τις αδικίες, με κύριο σκοπό την υπεράσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ