Ο μεταφραστής του Ελύτη και του Σολωμού στη Ρωσία ξεσπά κατά της Λίνας Μενδώνη

Ο σημαντικός μεταφραστής της ελληνικής λογοτεχνίας στα ρωσικά, Ιππόλυτος Χαρλάμοβ, ξεσπά με ανακοίνωσή του, κατά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, κάνοντας και αποκαλύψεις για τη συνεργασία του με τη Λίνα Μενδώνη.

Ο μεταφραστής του Ελύτη και του Σολωμού στη Ρωσία ξεσπά κατά της Λίνας Μενδώνη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Ιππόλυτος Χαρλάμοβ, είναι ο άνθρωπος που μέσω των μεταφράσεων του, επανασύστησε σπουδαίους Έλληνες λογοτέχνες, όπως τον Ελύτη, τον Σεφέρη και τον Σολωμό, στο ρωσικό κοινό, λαμβάνοντας θριαμβευτικές κριτικές.

Το 2020mag.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως την περίοδο που ο Ιππόλυτος Χαρλάμοβ, μετέφραζε το έργο του Σολωμού, επειδή κυριολεκτικά πείναγε, το πρωί δούλευε ανειδίκευτος εργάτης σε επιπλοποιείο και όλη τη νύχτα μετέφραζε. Τώρα πια, ξέρει ότι δεν πρόκειται να τον πληρώσουν ποτέ.

Αυτός λοιπόν, ο σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων, ξεσπά γεμάτος απόγνωση κατά της Λίνας Μενδώνη και την απόφασή της να αναστείλλει τη συνεργασία και τη συζήτηση με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

«Αυτό σημαίνει ότι αντί να στηρίξετε τους καλλιτέχνες, επιστήμονες και αθλητές, πολλοί από τους οποίους είναι κατά της στρατιωτικής επιχείρησης και πολλοί από τους οποίους είναι Έλληνες στην καταγωγή, τους αποτελειώνετε», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιππόλυτου Χαρλάμοβ:

«Η κα Μενδώνη σαφώς και έχει κάθε δικαίωμα να διακόψει συνεργασίες, να απαγορεύσει προβολές, εκθέσεις και ό,τι στο καλό θέλει. Να κάνει το δικό της πολιτικό μανιφέστο όπως απαιτούν τα γεγονότα αυτών των ημερών.

Η κα Μενδώνη δεν έχει όμως κανένα ηθικό δικαίωμα να αποσιωπήσει μια μικρή λεπτομέρεια: ότι σε πολλές συνεργασίες της δεν ήταν καθόλου σωστή.

Αν πρόκειται για μανιφέστα, ας κάνω κι εγώ ένα.

Όταν το υπουργείο της κας Μενδώνη τσιμέντωνε την Ακρόπολη και έκανε αλλά χρήσιμα, εγώ εδώ έφτυνα αίμα για να αναδείξω τα μνημεία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας (όχι μόνο εγώ, αλλά θα μιλήσω μόνο για την αφεντιά μου καθώς δεν έχω ζητήσει τη συγκατάθεση των άλλων μελών της ομάδας μας να τα μνημονεύσω σε αυτή την ανάρτηση).

Το υπουργείο της κας Μενδώνη με θεωρούσε προφανώς έναν είλωτα -ή και χειρότερο από είλωτα, γιατί ένας είλωτας που δούλευε σε σπίτι Σπαρτιάτη είχε τουλάχιστον φαγητό- ενώ το υπουργείο της θεωρούσε περιττό το να πληρώνει εγκαίρως τα συμφωνημένα χρήματα, με αποτέλεσμα για 2 χρόνια να κάθομαι άφραγκος, να προσπαθώ να επιβιώσω ασχολούμενος με ό,τι μπορεί και δεν μπορεί να φανταστεί η κα Μενδώνη και υπό αυτές τις συνθήκες να μεταφράζω Σολωμό, για να τηρήσω τη συμφωνία μας.

Την αμοιβή μου για το βιβλίο του Ελύτη την πήρα με καθυστέρηση παραπάνω από ένα έτος. Την αμοιβή μου για τον Σολωμό προφανώς δεν πρόκειται να τη δω ποτέ.
Όταν όμως κυκλοφόρησε ο τόμος του Σολωμού, το υπουργείο της κας Μενδώνη ήταν αυτό που εισέπραξε μπράβο και χειροκροτήματα.

Εχθές η κα Μενδώνη έβγαλε ανακοίνωση για την αναστολή κάθε συνεργασίας με τη Ρωσία.

Εύγε κα Μενδώνη. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι είλωτές σας, που είναι πολλοί κι ας μην τους μνημονεύω, τώρα που έφτασαν αυτές οι πραγματικά μαύρες μέρες, μπορούν να μην ελπίζουν καν να δουν την αμοιβή τους που ούτως ή άλλως έχει καθυστερήσει για μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις για χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να στηρίξετε τους καλλιτέχνες, επιστήμονες και αθλητές, πολλοί από τους οποίους είναι κατά της στρατιωτικής επιχείρησης και πολλοί από τους οποίους είναι Έλληνες στην καταγωγή, τους αποτελειώνετε.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι βάζετε τεράστιο ίσον μεταξύ πολιτισμού, ανθρώπου και επίσημης πολιτικής της χώρας, και αντί να διατυπώσετε κάποια ισορροπημένη άποψη, δημιουργείτε μέσα στην κοινωνία αχαλίνωτο και ανούσιο μίσος προς καθετί Ρωσικό.

Α ναι, έχω ξεχάσει, για εσάς η Ρωσία είναι μια Σιβηρία που δεν έχει τίποτα εκτός από αρκούδες και γκούλαγκ και οι Ρώσοι είναι κάτι βάρβαροι που μόλις κατέβηκαν από τα δέντρα, ενώ εσείς, κυρία Μενδώνη, είχατε τσιμέντο και την εποχή του χαλκού.

Συνειδητοποιώ πολύ καλά ότι μετά από αυτή τη δήλωση μπορώ να αποχαιρετήσω κάθε ενδεχόμενο να συνεργαστεί μαζί μου επίσημος φορέας του Ελληνικού κράτους, αλλά δεν με νοιάζει πραγματικά.

Άφραγκος μετέφραζα Ελύτη, άφραγκος μετέφραζα Σολωμό, άφραγκος μετέφραζα Σεφέρη και εκτός από τα γνωστά «θα θα θα» τίποτα δεν εισέπραξα.

Όχι μόνο αυτό, ένα «συγχαρητήρια» δεν ακούσαμε.

Κάθε φορά που κάνουμε κάτι για την Ελλάδα αισθανόμαστε σαν να μας κάνει χάρη η Ελλάδα και μας επιτρέπει να προβάλουμε στην βάρβαρη Ρωσία τα μεγαλεία της.

Προσωπικά δεν έχω τίποτα να χάσω εκτός από τη μαγκιά μου και την τιμή μου, όλα τα υπόλοιπα μου τα έχουν πάρει οι ηγέτες χωρών, οι υπουργοί, οι αφεντάδες κάθε λογής. Αυτά τα δύο δεν τα χάνω όμως.

Και ενώ συνειδητοποιώ ότι απλά φωνάζω μέσα στην έρημο, το προτιμώ από τη σιωπή.

Είναι υποκριτικές οι "κυρώσεις" σας κυρία Μενδώνη, είναι απλά μια ακόμα πτυχή του πολέμου της πλουτοκρατίας ενάντια στο λαό.

Ιππόλυτος Χαρλάμοβ».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ