Ο SONKE στο 20/20: «Και ο Λιγνάδης θεωρείται ή θεωρούταν από πολλούς "άνθρωπος του πνεύματος"»

Ο σπουδαίος street artist, Sonke (κατά κόσμον, Αλέξανδρος Σκουταριώτης), μιλάει στο 20/20 Magazine, για το διαχωρισμό του έργου του από την προσωπική του ζωή, για το αν πρέπει οι καλλιτέχνες να παίρνουν δημόσια θέση για κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα και για τους... "ανθρώπους του πνεύματος" στην Ελλάδα.

Ο SONKE στο 20/20: «Και ο Λιγνάδης θεωρείται ή θεωρούταν από πολλούς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κρύβω το πρόσωπο μου γιατί δεν θέλω και δεν μπορώ να διαχειριστώ την δημοφιλία που μπορεί να έχουν τα έργα από το δρόμο

«Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, στην σχολή σκίτσου, έναν καθηγητή να μας μιλάει για τον Αρκά που τότε θαύμαζα σαν σκιτσογράφο και να μας λέει ότι ποτέ κάνεις δεν έχει μάθει καμία πληροφορία γι αυτόν. Όχι μόνο κρύβει το πρόσωπό του αλλά και το όνομά του και το επίθετο. Με είχε γοητεύσει πολύ η περσόνα του Αρκά τότε, όπως και του Μπάνκσυ αργότερα, που είναι ο πιο αναγνωρίσιμος και δημοφιλής «εικαστικός» καλλιτέχνης αυτή την εποχή και κάνεις δεν έχει δει ποτέ το πρόσωπο του, ούτε γνωρίζει κάτι για την προσωπική του ζωή», λέει ο Sonke, συνδέοντας στη συνέχεια, τις αναφορές του με τη δημιουργία της καλλιτεχνικής του περσόνας αλλά και τη διαχείριση της δισδιάστατης "φύσης" του.

«Κρύβω το πρόσωπο μου γιατί δεν θέλω και δεν μπορώ να διαχειριστώ την δημοφιλία που μπορεί να έχουν τα έργα από το δρόμο, Έχω μία περσόνα μυστική που αφορά τα έργα και τα γκράφιτι στο δρόμο και έχω και την κανονική μου περσόνα που είμαι άνθρωπος με ονοματεπώνυμο και ανθρώπινη υπόσταση και μακριά από "διασημότητες". Χαίρομαι πάρα πολύ που δε συνδέω την προσωπική μου ζωή με τις ζωγραφιές και αυτά τα δυο είναι κάτι ξεχωριστό και τελείως διαφορετικό. Με βολεύει πάρα πολύ. Δεν εμφανίζομαι ποτέ, ούτε στις Εκθέσεις που κάνω και έτσι έχω μια ωραία ζωή χωρίς καθόλου πίεση και άγχος που θα προέκυπτε αν εμφανιζόμουν σαν φυσικό πρόσωπο. Αυτό με βοηθάει στο να έχω άπειρο χρόνο μόνο για έμπνευση, ζωγραφική, κάθε είδους καλλιτεχνική δημιουργία και να ζω άχρονα και ελεύθερα. Αυτός είναι και ο σκοπός της ζωγραφικής να απελευθερώνομαι μέσα από αυτή».

Δεν ασχολούμαι με την εμπορική πλευρά των έργων μου, παρά μόνο ελάχιστα

Όταν ήσουν μικρός ζωγράφιζες;
Ναι όταν ήμουν μικρός ζωγράφισα συνέχεια ζωγράφισε στο σχολείο ζωγράφισα όταν γυρνούσα σπίτι και ζωγραφίζω και όταν έβγαινα έξω για βόλτα.

Τι σου έλεγαν για τις ζωγραφιές σου;
Τι μου έλεγαν; σε άλλους αρέσαν σε άλλους δεν άρεσαν πολύ. Ο κόσμος έχει άρνηση πολλές φορές να κοιτάξει μια ζωγραφιά και νιώθει ότι δεν έχει τις γνώσεις για να την κρίνει.

Ποιο είναι το μικρότερο, το μεγαλύτερο, το καλύτερο, το φθηνότερο και το πιο ακριβό έργο σου;
Υπάρχουν πολλά φθηνότερα έργα να σου αναφέρω αλλά δεν θα το κάνω. Κάποιος σε μια ταβέρνα μου πρότεινε να του φτιάξω ένα πίνακα με ανταλλαγή μια μπριζόλα. Άλλα τα έχουνε αποξήλώσει από τον δρόμο και τα έχουν πουλήσει σε γκαλερί ή σε ιδιώτες.
Δεν ξέρω το πιο ακριβό μου έργο ποιο είναι. Αλήθεια, ούτε θέλω να μάθω. Δεν το λέω για να δημιουργήσω εντυπώσεις, δεν ασχολούμαι με την εμπορική πλευρά των έργων μου, παρά μόνο ελάχιστα. Τα έργα και στην Ελλάδα και στο Παρίσι μεταπωλούνται, αλλάζουν χέρια και μπαίνουν και στις δημοπρασίες οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι τιμές πιάνουν. Απ’ τη στιγμή που φεύγουν απ’ τα χέρια μου έχουν δικιά τους αυτόνομη πορεία.

Έχω ζωγραφίσει σε σπιρτόκουτα και ζωγραφίζω και μεγάλα εργα 2x2 μέτρα. Ανάλογα την όρεξη. Αυτό νομίζω ισχύει με πολλούς καλλιτέχνες. Είναι δύσκολη η μετάβαση από το μικρό στο μεγάλο, αλλά εγώ νομίζω την έχω συνηθίσει! Προτιμώ σίγουρα να ζωγραφίζω σε μεγάλες επιφάνειες πάντως.

Ζωγραφίζω ανάλαφρα Θέματα για να περάσω εγώ ωραία, να ταξιδέψω με την φαντασία

Παθαίνεις υπερσυγκέντρωση όταν ζωγραφίζεις ή ξεκινάς και τελειώνεις το έργο χαλαρά;
Ξεκινάω και τελειώνω την ζωγραφική στον καμβά πάντα χαλαρά. Ποτέ μη χαλαρά. Μόνο έτσι γίνεται! Ασχολούμαι με την ζωγραφική η το γκράφιτι για να απελευθερώνομαι, αυτό είναι το νόημα.

Από τί εμπνέεσαι;
Είναι δύσκολη ερώτηση αυτή και θα σου δώσω κλισέ απάντηση. Εμπνέομαι από τα πάντα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τελετουργικό.
Νομίζω κάποιος μπορεί να αντλήσει έμπνευση από όλα τα πράγματα ακόμα και τα πιο επιφανειακά. Σίγουρα την νύχτα υπάρχει περισσότερη έμπνευση.

Τα έργα σου έχουν κάποιο κοινωνικό ή άλλο statement;
Όχι δεν έχουν Κάποιο υποσυνείδητο μήνυμα βαθύτερο τις περισσότερες φορές. Ζωγραφίζω ανάλαφρα Θέματα για να περάσω εγώ ωραία, να ταξιδέψω με την φαντασία.

Δεν ξέρω και αν υπάρχουν κάποιοι σήμερα στην Ελλάδα "άνθρωποι του πνεύματος". Ας πούμε ο Λιγναδης θεωρειται ή θεωρούταν από πολλούς, άνθρωπος του πνεύματος

Θεωρείς ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να παίρνουν θέση δημόσια όταν υπάρχει κοινωνική ή άλλη αδικία;
Ναι θεωρώ ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να παίρνουν θέση δημόσια, να εκμεταλλεύονται την δημοφιλία των έργων τους και να μιλάνε για κοινωνικά θέματα μέσα από αυτά, γιατί δε γίνεται να είναι κάποιος καλλιτέχνης και να μην τον ενδιαφέρει το κοινωνικό κομμάτι. Τότε απλά δεν είναι καλός καλλιτέχνης

Στη σημερινή ελληνική κοινωνία και με όλες αυτές τις αδικίες που βλέπεις είσαι ευχαριστημένος από το πώς αντιδρά ο πνευματικός κόσμος της χώρας;
Όχι δεν είμαι και δεν ξέρω και αν υπάρχουν κάποιοι σήμερα στην Ελλάδα (που να ζουν ακόμη δηλαδή) όπου να μπορείς να δώσεις τον χαρακτηρισμό «άνθρωποι του πνεύματος» και συνήθως οι "άνθρωποι του πνεύματος" που είναι πιο γνωστοί, είναι άνθρωποι βολεμένοι με λυμένο το βιοποριστικό, που συνήθως είναι από διπλά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ας πούμε ο Λιγναδης θεωρείται ή θεωρούνταν από πολλούς, άνθρωπος του πνεύματος ή η Μελίνα Μερκούρη, ή ο Μικρούτσικος, για άλλους ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Κικη Δημουλα. 

Για εμένα ο άνθρωπος του πνεύματος, είναι ο επαναστατημένος άνθρωπος, με κοινωνική μόρφωση, καλή ηθική και συνείδηση.

Πάντως δεν ξέρω ανθρώπους του πνεύματος ή διανοουμένους της εποχής που να θαυμάζω. Μπορεί να μην έχω στον κύκλο μου η να μην είμαι αρκετά πληροφορημένος και αν υπήρχαν και αντιδρούσαν πάλι δεν νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι σημαντικά.

Ποιο είναι το επόμενό σου πρότζεκτ;
Θα κάνω έκθεση στην Κύπρο τον Μάιο στην γκαλερί Καπόπουλος της Λευκωσίας!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ