Ο Κώστας Μακεδόνας στο 2020mag.gr: «Όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»

Σαν μία ουσιαστική «απάντηση» σε όλα όσα ζούμε, ο Κώστας Μακεδόνας δίνει το δικό του ερμηνευτικό «παρών» τόσο στο ανυπέρβλητο «Άξιον Εστί» που παρουσιάζεται την ερχόμενη Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης, όσο και στα «Λογοκριμένα», την επιτυχημένη παράσταση που επιστρέφει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Ολύμπια» την Τρίτη 5 Απριλίου.

Ο Κώστας Μακεδόνας στο 2020mag.gr: «Όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έχοντας μία αξιόλογη και συνεπή καλλιτεχνική παρουσία επί σειρά ετών, ο Κώστας Μακεδόνας έχει αποδείξει ότι ανήκει στους καλλιτέχνες εκείνους οι οποίοι, σε πείσμα συχνά των καιρών, επιμένουν να «κοιτάζουν ψηλά».

Αυτό ακριβώς κάνει και την περίοδο αυτή, καθώς ετοιμάζεται να βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο Κρήτης για να αναλάβει τον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο του «Λαϊκού τραγουδιστή» στο «Άξιον Εστί», το κορυφαίο έργο σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στη μεγάλη διπλή συναυλία που διοργανώνει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρου Ηρακλείου στις 22 και 23 Μαρτίου.

Στο πλάι του στη σκηνή θα βρεθούν εξαιρετικοί συντελεστές, όπως ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του «Αναγνώστη» και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος στον ρόλο του «Ψάλτη». Τη μουσική εκτέλεση έχει αναλάβει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Μύρωνος Μιχαηλίδη, με τη συνδρομή της Μικτής Χορωδίας Δήμου Ηρακλείου σε διεύθυνση Γιάννη Κιαγιαδάκη και της Μικτής και Νεανικής Χορωδίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου σε διεύθυνση Λένας Χατζηγεωργίου.

Παράλληλα, όμως, ο Κώστας Μακεδόνας προετοιμάζεται και για την επιστροφή της ιδιαίτερα επιτυχημένης παράστασης του Δημήτρη Χαλιώτη, με τίτλο «Τα λογοκριμένα», στο Δημοτικό Θέατρο «Ολύμπια» στις 5 Απριλίου, όπου θα μοιραστεί τη σκηνή με την ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου και τους ηθοποιούς Λεωνίδα Κακούρη και Ελένη Καρακάση.

Στις 22 και 23 Μαρτίου θα βρεθείτε στο Ηράκλειο της Κρήτης για να ερμηνεύσετε τα τραγούδια του «Άξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη, σε μία μεγάλη παραγωγή με σημαντικούς συντελεστές. Πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση για εσάς ερμηνευτικά;

«Το “Άξιον Εστί” είναι ένα από τα πιο σπουδαία έργα της μουσικής, παγκοσμίως. Η συγκίνηση και η ένταση που σου προκαλεί ο λόγος και η μουσική, είναι συναισθήματα ανεπανάληπτα. Όσες φορές και να έχω την τιμή, το προνόμιο να ερμηνεύω αυτό το έργο, πάντα θα αισθάνομαι δέος που συνεχίζω να επικοινωνώ στο κοινό ένα αριστούργημα που έχουμε πρωτοακούσει με τη φωνή του σπουδαίου Γρηγόρη Μπιθικώτση. Κάθε φορά θέλω να είμαι στην καλύτερή μου κατάσταση, σωματική και πνευματική, για να μπορώ να είμαι αντάξιος όλων αυτών των τεράστιων μεγεθών».  

Η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου να διοργανώσει τις συναυλίες αυτές αποτελεί πράξη «ηρωική» σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον Πολιτισμό μας;

«Δεν θέλω να χρειάζονται ηρωισμοί για να διοργανώνονται τέτοιες συναυλίες. Είναι η παράδοσή μας, η ιστορία του τόπου μας. Θα πρέπει να γίνονται συχνά συναυλίες με τα έργα των μεγάλων μας δημιουργών και να υπάρχει πρόσβαση σε όλο τον κόσμο, να τα μαθαίνει και να τα απολαμβάνει».

Ένα τέτοιο οικουμενικό μουσικό και ποιητικό έργο, τι έρχεται να μας υπενθυμίσει σε μία εποχή όπου οι σειρήνες του πολέμου ηχούν ξανά στη «γειτονιά» μας;

«Έρχεται να μας υπενθυμίσει την ιστορία και το δράμα του τόπου μας. Όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει…».

Από το 1964, όταν το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό, τι έχει αλλάξει στον κόσμο μας και τι μοιάζει να παρέμεινε το ίδιο;

«Λέει ο αγαπημένος Ρασούλης: “Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν”».

Την Τρίτη 5 Απριλίου θα σας απολαύσουμε ξανά στο θέατρο «Ολύμπια» με τα «Λογοκριμένα», την επιτυχημένη παράσταση που επιμελείστε καλλιτεχνικά μαζί με τον Δημήτρη Χαλιώτη. Ήταν «λαϊκή απαίτηση» να παρουσιάσετε ξανά την παράσταση αυτή μπροστά στο κοινό;

«Την πρώτη φορά που παρουσιάσαμε την παράσταση τα “Λογοκριμένα”, η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετική. Δεν μιλάμε για μία απλή συναυλία, αλλά για μία σειρά τραγουδιών και κειμένων που δείχνουν την πορεία της ελληνικής κοινωνίας από το 1930 έως τα μέσα του 1980. Που δεν πρέπει να την ξεχνάμε οι παλιοί, αλλά πρέπει να τη μαθαίνουν και οι νεότεροι. Είχε από τότε προγραμματιστεί να την ξαναπαρουσιάσουμε, λόγω της μεγάλης αποδοχής, αλλά η πανδημία είχε άλλα σχέδια».

Από το ρεμπέτικο μέχρι το λαϊκό και το αστικό τραγούδι, τα τραγούδια που λογοκρίθηκαν ρίχνουν ένα ξεχωριστό «φως» στις σκοτεινές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας;

«Βέβαια. Δεν είναι όμως απλώς ξεχωριστό “φως”, κυρίως είναι αληθινό. Είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας με περίσσιο θάρρος και δημιουργικότητα».

Από τη δεκαετία του ‘30 μέχρι και σήμερα, την εποχή των social media και του YouTube, η λογοκρισία στη μουσική και την τέχνη έχει εξαλειφθεί ή απλώς αλλάζει μορφές;

«Δεν υπάρχει επίσημη πλέον λογοκρισία αν και, ειδικά τον τελευταίο καιρό, έχουμε πολλά κρούσματα από επίσημους φορείς και οργανισμούς. Δυστυχώς, στο στόχαστρο βρίσκεται και η τέχνη στο σύνολό της αλλά και η ελεύθερη σκέψη».

Σε έναν κόσμο όπου συστηματικά προωθείται ο ατομικισμός έναντι κάθε είδους συλλογικότητας, μπορεί ακόμα η μουσική να ενώσει και να εκφράσει τους πολλούς;

«Αυτή είναι η ελπίδα μας. Μέσα από τη μουσική, μέσα από τις τέχνες, τον αθλητισμό και τις επιστήμες να ενώσουμε τον κόσμο και να συνυπάρχουμε ειρηνικά. Ξέρω πως ακούγεται ουτοπικό, αλλά αν “παραδώσουμε” κι εμείς αυτά τα όπλα μας δεν θα υπάρχει κανένα αντίβαρο στη βία και στην απληστία του κόσμου του κέρδους». 


INFO

Οδυσσέας Ελύτης - Μίκης Θεοδωράκης: Άξιον Eστί

Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, στις 21:00

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης

Μουσική Διεύθυνση | Μύρων Μιχαηλίδης
Λαϊκός τραγουδιστής | Κώστας Μακεδόνας
Ψάλτης | Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Αναγνώστης  | Γρηγόρης Βαλτινός

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και λαϊκή ορχήστρα

Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου | Διεύθυνση Γιάννης Κιαγιαδάκης
Μικτή και Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου | Διεύθυνση Λένα Χατζηγεωργίου

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.


 

«Τα λογοκριμένα»

 Τρίτη 5 Απριλίου

Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων

Ιδέα – Έρευνα – Κείμενα: Δημήτρης Χαλιώτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Χαλιώτης
Ενορχηστρώσεις – Καλλιτεχνική επιμέλεια Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής: Άγγελος Ηλίας
Επιμέλεια φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Επιμέλεια ήχου: Άγγελος Πετκίδης
Οργάνωση παραγωγής: Galaxias Live Productions
Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας, Ρίτα Αντωνοπούλου
Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης, Ελένη Καρακάση

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.


Επικοινωνία: Αλέξανδρος Καραμαλίκης, Τζίνα Φουντουλάκη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ