Ρεσιτάλ αγάπης από Μητσιά και Ζορμπαλά με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (εικόνες - video)

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά παρουσιάζουν ένα μαγευτικό μουσικό οδοιπορικό με στάσεις στους σημαντικότερους σταθμούς της καλλιτεχνικής πορεία του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μετρώντας μία μία κάποιες από τις πιο εμβληματικές στιγμές του σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού.

Ρεσιτάλ αγάπης από Μητσιά και Ζορμπαλά με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (εικόνες - video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο σπίτι του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, το ιστορικό διατηρητέο κτίριο της πλατεία Καρύτση, απ’ το οποίο πέρασαν επιφανείς συγγραφείς και προσωπικότητες της χώρας μας, όπως ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά επέλεξαν να παρουσιάσουν την μουσική τους παράσταση- αφιέρωμα  στον Μίκη Θεοδωράκη με τον αναγνωριστικό τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου». Έχοντας ζήσει για χρόνια τον μουσουργό από κοντά κι έχοντας σταθεί πάνω απ’ το κεφάλι του την ιερή ώρα της δημιουργίας, οι δυο τους αποφάσισαν να συνυπάρξουν επί σκηνής, ώστε να αποτίσουν την οφειλή τους στον μουσικό πατέρα τραγουδώντας το έργο του. Οι δύο τελευταίες παραστάσεις θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου.

Κατά την είσοδό τους μπροστά στο κοινό τους, οι δύο ερμηνευτές μας υποδέχτηκαν από κοινού ερμηνεύοντας το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου». Κι αυτό ήταν μόνο το άνοιγμα στο σεντούκι του θησαυρού, αφού ξετύλιξαν ένα σεβαστό ποσοστό από το κουβάρι του έργου του μεγάλου συνθέτη. Ο Μανώλης Μητσιάς, με τη γενναιόδωρη και απέριττη παρουσία του και με ένα αθώο χαμόγελο, σαν να μην αποτελεί τον άνθρωπο που έχει σημαδέψει με τη φωνή του τα μεγάλα τραγούδια, συνεχίζει με ένα μελοποιημένο τραγούδι από το Άξιον Εστί του Ελύτη, το «Με το λύχνο του άστρου», ενώ η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, οι εμφανίσεις της οποίας είναι τόσο σπάνιες, που είναι πραγματική τύχη να την βλέπεις μπροστά σου, παίρνει τη σκυτάλη με το «Όταν μιαν άνοιξη», από τον δίσκο Μπαλάντες του 1975, που περιέχει μελοποιημένα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και μας υποδέχεται σαν παλιούς της φίλους.

Το πρόγραμμα και η επιλογή των τραγουδιών έχουν περάσει από προσεκτική μελέτη, δίνοντας την εντύπωση πως είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες. Οι δυο τους συνεχίζουν μαζί, αλλά και εναλλάξ με τρία τραγούδια από τον δίσκο του 1962 «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» (Το όνειρο, Προδομένη Αγάπη και Στα περβόλια). Αμέσως μετά η Ζορμπαλά θα παρουσιάσει το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε, το «Του μικρού βοριά», το «Δακρυσμένα μάτια», αλλά και το «Χάθηκα», το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Μίκης σε ποίηση του αδερφού του, Γιάννη. Είναι εμφανές πως απολαμβάνει πιότερο τον ζήλο του νεοφώτιστου, παρά την ρουτίνα του επαγγελματία. Γι’ αυτό και κάθε της ερμηνεία εμπεριέχει αυτή την εφηβική σπιρτάδα, ποτισμένη πάντα με μια αυθόρμητη θεατρικότητα που δεν καταφέρνει να ενοχλήσει.

Το πρόγραμμα δεν θα ήταν ολοκληρωμένο αν η Ζορμπαλά δεν μας χάριζε τα «Ποιος τη ζωή μου», «Αστέρι μου, φεγγάρι μου», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» και φυσικά το «Δρόμοι παλιοί». Όπως, επίσης, για τον Μητσιά, δεν θα ανακουφιζόμασταν αν δεν επέλεγε να τραγουδήσει το «Την Πόρτα Ανοίγω Το Βράδυ», το «Τραβήξανε ψηλά» και τις «Άπονες εξουσίες». Τα όργανα που τους περιστοιχίζουν δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν περιττή φασαρία, αλλά μάλλον να ανοίξουν έναν άμεσο διάλογο με τις μελωδίες του Μίκη.

Οι καλλιτέχνες που τους συνοδεύουν, ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και στο μαντολίνο και η Τίνα Ντουφεξιάδου στο βιολοντσέλο, αποδεικνύονται οι ιδανικοί εκτελεστές για τις παρτιτούρες που περιέχουν τις μουσικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, επιδεικνύοντας απέραντο σεβασμό στην αρχική εκδοχή των τραγουδιών.

Μιλώντας για θέατρο, η ίδια συνεχίζει με τραγούδια που ο Μίκης έγραψε αποκλειστικά για τη φωνή της (Τώρα που πεθαίνουν τα λουλούδια, Μενεξεδένια τα βουνά, Ανατολή σε λέγανε), ώσπου να σηκωθεί ο Μητσιάς από την ξύλινη καρέκλα του για να ερμηνεύσει το «Δεν έχει ο δρόμος γυρισμό», σε στίχους του Δημήτρη Κεσίσογλου και σύνθεση του Θεοδωράκη για το album Πολιτεία Γ, αλλά και το «Κράτησα τη ζωή μου». Η βυζαντινή, γλυκερή φωνή του, σε συνδυασμό με τη σεμνή του στάση, είναι η κατάλληλη για να αποδώσει με σεβασμό το έργο ενός καλλιτέχνη που άνοιξε έναν καινούριο δρόμο τάσεων, εφευρίσκοντας ξανά τον εαυτό του, τη μουσική μορφολογία  του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και τη χαμένη συνείδησή μας, παραδίδοντας μια αμύθητη κληρονομιά που μας ακολούθησε και θα μας ακολουθεί για πολλές δεκαετίες.

Ολόκληρη τη βραδιά οι θεατές ισορροπούσαμε ανάμεσα στη μουσική και στις ιστορίες.

Ιστορίες για τον Μίκη, για την ευγένειά του, την αγάπη του για τις λέξεις των ποιητών, τη διαρκή επιθυμία του να μας αφυπνίσει ψυχή τε και σώματι. Η νύχτα προχωρά και ο Μανώλης Μητσιάς μοιράζεται την ίδια ένταση στο μικρόφωνό του με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά στα τραγούδια «Στο παραθύρι στεκόσουν», «Ο ύπνος σε τύλιξε» και «Λίγο ακόμα». Κάθε τραγούδι τελειώνει και εσύ νιώθεις πως η προσπάθεια δεν πάει χαμένη. Ο καλλιτέχνης δεν άγχεται για το αν θα μπορέσει η φωνή του να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων των τραγουδιών, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που το μικρόφωνό του συμπεριφέρεται λίγο περίεργα, με αποτέλεσμα αυτό να του τραβήξει για την προσοχή.

Μετά το «Σ' αυτή τη γειτονιά» και το «Στο περιγιάλι το κρυφό», το ρεσιτάλ των δύο καλλιτεχνών, με την ειλικρινή και αυθεντική τους προσέγγιση στα τραγούδια του Μίκη, έχει τελειώσει και όλοι στέκονται για ώρα όρθιοι για να τους χειροκροτήσουν, μιλώντας για ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη μνήμη του. Ποιοι και με ποια ιδιότητα; Φίλοι και γνωστοί των καλλιτεχνών, ακόλουθοι της πορείας του Θεοδωράκη, δημοσιογράφοι, παλιοί πρωθυπουργοί, απλοί πολίτες αυτού του τόπου που δεν έμειναν στιγμή ασυγκίνητοι από το έργο ενός μαχητή, μιας πολυτάλαντης προσωπικότητας που σφράγισε τον αιώνα με τον λόγο των ποιητών, με τις ένθεες μελωδίες.

Το χάδι των εγχόρδων και η ζεστασιά των φωνών αυτή τη βραδιά μας έκαναν να κρατήσουμε τη σημαία υψωμένη, με την επιθυμία να επιβιώσουμε.

O Μανώλης Μητσιάς και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά θα καλωσορίσουν το κοινό στη σκηνή του Φιλολογικού συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, για δύο ακόμα παραστάσεις, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ