Η νέα δουλειά του Ορέστη Ντάντου είναι ένα μικρό δισκογραφικό θαύμα (video)

Στο νέο άλμπουμ «Τακούνια Για Καρφιά» ο Ορέστης Ντάντος εξερευνά τη γυναικεία ψυχή μέσα από τις μοναδικές φωνές της Ελένης Τσαλιγοπούλου, της Μάρθας Φριντζήλα, της Νατάσσας Μποφίλιου και της Ιουλίας Καραπατάκη, σε μία δουλειά που παίρνει το απόλυτο «δεκάρι» τόσο για τους στίχους, τη μουσική και την ενορχήστρωσή του όσο και για τις εξαιρετικές ερμηνείες του.

Η νέα δουλειά του Ορέστη Ντάντου είναι ένα μικρό δισκογραφικό θαύμα (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από το 2009 που ξεκίνησε να δισκογραφεί μέχρι σήμερα, ο τραγουδοποιός Ορέστης Ντάντος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του ξεχωριστού ταλέντου του μέσα από πέντε προσωπικά άλμπουμ, τα «Είναι κι άλλοι σαν εμάς» (2009), «Τελευταία ανατολή» (2012), «Θα το ‘κανα ξανά» (2016), «Προσάναμμα» (2018) και «X Hotel» (2019). Πέντε άλμπουμ μέσα από τα οποία ο τραγουδοποιός κατέγραψε βιωματικά πολλές από τις μεγάλες αγωνίες και τους προβληματισμούς της γενιάς του όσο και τα διαφορετικά συναισθήματά του, από το πιο τρυφερό μέχρι το πιο «εκρηκτικό», με έναν τρόπο γνήσιο, άμεσο και συχνά αφοπλιστικό για τον ακροατή.

Διαπεραστικός ως στιχουργός, πολυσχιδής ως μουσικός, ικανότατος στα φωνητικά του και τολμηρός στις ενορχηστρώσεις του, ο Ορέστης Ντάντος αυτή τη φορά συναντά τέσσερις πολύ σημαντικές και αγαπημένες τραγουδίστριες από διαφορετικές γενιές, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τη Μάρθα Φριντζήλα, τη Νατάσσα Μποφίλιου και την Ιουλία Καραπατάκη στο νέο άλμπουμ του «Τακούνια για καρφιά», ένα EP έξι τραγουδιών που αντανακλούν τη γυναικεία ψυχή, το καθένα με τον δικό του τρόπο.

Το πρώτο single της δουλειάς που έφτασε στα αφτιά μας τον περασμένο Δεκέμβριο είναι το τραγούδι «Γιάννη μου» με τη φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, η οποία ερμηνεύει και ένα ακόμη τραγούδι στο άλμπουμ, το «Φύσα αέρα». Η Νατάσσα Μποφίλιου συμμετέχει φωνητικά σε δύο τραγούδια, το «Όλα τα όχι και τα μη» και το «Χόρεψε», η Μάρθα Φριντζήλα στο «Νερό στη βάρκα» και η Ιουλία Καραπατάκη στο ομότιτλο του άλμπουμ, «Τακούνια για καρφιά».

Αποτέλεσμα είναι μία δουλειά έξι τραγουδιών με τέσσερις διαφορετικές ερμηνεύτριες που λειτουργεί το ίδιο ευχάριστα τόσο στη μεμονωμένη ακρόαση των τραγουδιών όσο και σε μία ακρόαση ροής του άλμπουμ, κάτι που οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Αφενός, ένα προς ένα τα τραγούδια του άλμπουμ «Τακούνια για καρφιά» είναι ικανά να αποτελέσει το καθένα από αυτά το επόμενο single για καθεμία από τις πολύ σημαντικές αυτές ερμηνεύτριες. Έχουμε αρχικά λοιπόν ένα άλμπουμ με έξι έξοχα τραγούδια, ερμηνευμένα από εξαιρετικές ερμηνεύτριες.

Αφετέρου, η κατασταλαγμένη τέχνη του δημιουργού τους Ορέστη Ντάντου λειτουργεί ως πολύτιμη «κόλλα» στο εγχείρημα. Ο Ντάντος παρουσιάζει μία ποικιλία θεμάτων μουσικά και στιχουργικά δημιουργώντας μία πολυεπίπεδη ακρόαση, από το παιχνιδιάρικο «Γιάννη μου» μέχρι το αναζωογονητικό «Φύσα αέρα» και από το βαθιά συναισθηματικό «Νερό στη βάρκα» μέχρι το απελευθερωτικό «Χόρεψε» και το θηλυκής εσωτερικότητας «Τακούνια για καρφιά», ο δημιουργός τους στέκεται μακριά από το μονοσήμαντο και δημιουργεί βαθύτερους ψυχικά και αισθητικά κόσμους όπου τα διαφορετικά νοηματικά και ηχητικά χρώματα της παλέτας του άλμπουμ δεν παύουν να επικοινωνούν βαθιά μεταξύ τους σε κάθε τραγούδι, παρότι οι φωνές των ερμηνευτριών, οι θεματολογίες και οι μουσικές διαθέσεις εναλλάσσονται διαρκώς στην επιφάνεια.

Εν κατακλείδι, η αίσθηση που αφήνει στον ακροατή το άλμπουμ «Τακούνια για καρφιά» του Ορέστη Ντάντου είναι πως πρόκειται για την επόμενη προσωπική δουλειά του, ούσα αυτή τη φορά πιο πολυφωνική αλλά και υπέροχα θηλυκή, με έναν τρόπο που καταδεικνύει την ικανότητα ενσυναίσθησης και τη διάθεση επικοινωνίας του τραγουδοποιού με τη θηλυκή πλευρά του, αλλά και την απόλυτα επιτυχημένη έκφρασή του μέσα από αυτή.

Όταν το αποτέλεσμα ενός τέτοιου τολμηρού πειραματισμού από έναν τραγουδοποιό της νεότερης γενιάς είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που ακούσαμε μέχρι τώρα μέσα στη χρονιά, τότε μιλάμε αναμφισβήτητα για ένα μικρό δισκογραφικό θαύμα, το οποίο φυσικά συνυπογράφουν μία προς μία οι καταξιωμένες αλλά και οι νεότερες ερμηνεύτριες που ανέλαβαν με απόλυτη επιτυχία να το υπερασπιστούν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ