Ο Βενσάν Λιντόν είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών

Πρωταγωνιστής του Titane, του περσινού Χρυσού Φοίνικα, ο γάλλος ηθοποιός που είχε κερδίσει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας το 2015 για την ερμηνεία του στον Νόμο της Αγοράς, φτάνει στην Κρουαζέτ αυτή τη φορά ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής που θα απονείμει τον επόμενο Χρυσό Φοίνικα.

Ο Βενσάν Λιντόν είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Βενσάν Λιντόν θεωρείται από τους συμπατριώτες του απόγονος των κινηματογραφικών αστέρων Jean Gabin, Lino Ventura και Patrick Dewaere.

Η παρουσία του στην οθόνη αναδύει τραχύτητα και ένα ζωώδη μαγνητισμό, που παντρεύεται με μια σπάνια ευαισθησία. Ενστικτώδης και παθιασμένος, ο Βενσάν Λιντόν είναι μια δύναμη της έντασης και των συναισθημάτων.

Απελευθερωμένος από τα δεσμά της νεωτερικότητας, αφοσιωμένος και μερικές φορές επαναστάτης, ο Βενσάν Λιντόν δεν γνωρίζει όρια με τους μαχόμενους χαρακτήρες του και τις καθολικές ιστορίες του. Η αναζήτησή του για αυθεντικότητα τον οδηγεί φυσικά να αντιμετωπίσει τα πολιτικά και κοινωνικά δεινά της εποχής μας —αδικία, ξενοφοβία, εξαθλίωση— για να τα κατανοήσει καλύτερα.

Πιστός φίλος του Φεστιβάλ των Καννών, με 9 ταινίες μεγάλου μήκους που παρουσιάζονται στις Κάννες από το 1987, έχει συνεργαστεί πολλές φορές με σκηνοθέτιδες και σκηνοθέτες όπως η  Claire Denis και ο Claude Lelouch ο, Benoît Jacquot,ο  Pierre Jolivet και φυσικά ο Stéphane Brizé, που τον σκηνοθέτησε σε πέντε ταινίες.

Ο ίδιος δήλωσε:

«Είναι μεγάλη τιμή να μου ανατίθεται, εν μέσω της παρούσας κρίση=ιμης κατάστασης με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, το υπέροχα, βαρύ καθήκον της προεδρίας της κριτικής επιτροπής του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ταινίες του μέλλοντος, αυτές που έχουν την ίδια μυστική ελπίδα θάρρους, πίστης και ελευθερίας, με αποστολή να συγκινήσουμε όσες περισσότερες γυναίκες και άντρες μπορούμε μιλώντας για τις κοινές μας πληγές και χαρές. Ο πολιτισμός βοηθά την ανθρώπινη ψυχή να ανυψωθεί και να ελπίζει για το αύριο.

Vincent Lindon, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής».

Τελευταία γαλλίδα ηθοποιός Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν η Ιζαμπελ Υπέρ το 2009, ενώ έχουν διατελέσει πρόεδροι και ο Υβ Μοντάν, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, η Ιζαμπέλ Αντζανί. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής είναι η αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρεμπέκα Χώλλ, η Ινδή ηθοποιός Ντιπίκα Παντουκόνε, η Σουηδή ηθοποιός Νοόμι Ραπάς, η Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζασμίν Τρίνκα, ο γνωστός και αγαπημένος μας Ιρανός Ασγάρ Φαχραντί ( του οποίου πότε θα δούμε επιτέλους την τελευταία ταινία, πότε;), o Γάλλος Λατζ Λυ των Άθλιων, o Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζεφ Νίκολς και ο Νορβηγός Χοακίμ Τρίερ με το περσινό του Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο.

Μεγαλύτερη ποσόστωση γυναικών στην Επιτροπή από το Επίσημο Διαγωνιστικό για μια ακόμα φορά!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ