Πανηγυρική δικαίωση για την ΕΔΕΜ, με "σφραγίδα" ΣτΕ

Μια ακόμα δικαίωση για την Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, αφού με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αναρτήθηκε προχθές, Τρίτη, 10 Μαΐου, 2022, κατέρρευσαν όλες οι αιτιάσεις της Αυτοδιαχείρισης εναντίον της ΕΔΕΜ, με την οριστική απόρριψη και της αίτησης ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), την οποία είχε καταθέσει η Αυτοδιαχείριση και είχε εκδικαστεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022.

Πανηγυρική δικαίωση για την ΕΔΕΜ, με
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συγκεκριμένα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας κατοχυρώνει πλήρως τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ στη βάση της ΚΥΑ και απορρίπτει ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους λόγους που προέβαλε η Αυτοδιαχείριση. Μόνη εξαίρεση η ακύρωση μεταφοράς των πληροφοριακών συστημάτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, η οποία όμως, ούτως ή άλλως, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Η ανακοίνωση της Αυτοδιαχείρισης για το θέμα αυτό είναι τουλάχιστον παραπλανητική και δημιουργεί απορία για ποιον λόγο επιχαίρει: Oι δικαιούχοι της Αυτοδιαχείρισης που ήταν παλαιότερα δικαιούχοι της ΕΥΕΔ πάντοτε είχαν πρόσβαση στα δικά τους δεδομένα από όλες τις πηγές!

Σε συνέχεια της προηγούμενης ετυμηγορίας, με την οποία το ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ κρίνοντας ότι, με βάση τον αριθμό των μελών της και το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριό της, η ΕΔΕΜ είναι ένας απόλυτα βιώσιμος Οργανισμός (βλ. περισσότερα εδώ), η πρόσφατη απόφασή του είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τα πνευματικά δικαιώματα για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως αν σήμερα είναι μέλη της ΕΔΕΜ ή της Αυτοδιαχείρισης.

Η ΕΔΕΜ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει και να διεκδικεί αξιώσεις προς όφελος των δημιουργών και της μουσικής δημιουργίας από την εποχή της ΑΕΠΙ, στη βάση της ΚΥΑ, η οποία παραμένει σε πλήρη ισχύ.

Είναι λυπηρό, με επιλογή και ευθύνη της Αυτοδιαχείρισης, να έχει χαθεί ένα τόσο μεγάλο και τόσο κρίσιμο χρονικό διάστημα σε ατελέσφορες για την ίδια δικαστικές διαμάχες, που συνεπάγονται μόνο περαιτέρω προβλήματα για τα μέλη τόσο της ΕΔΕΜ όσο βέβαια και της Αυτοδιαχείρισης.

Η πανηγυρική δικαίωση από πλευράς του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου οπλίζει την Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πίστη ότι ο θεσμικά άρτιος δρόμος που επέλεξε από συστάσεώς της, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, είναι η μόνη οδός που μπορεί να προστατεύσει και να εξασφαλίσει τα συμφέροντα όλων των δημιουργών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ