Το "Mariupolis 2" του δολοφονημένου Μάντας Κβενταραβίτσιους στο Φεστιβάλ των Καννών (video)

Όπως έγινε γνωστό, ο Λιθουανός σκηνοθέτης Μάντας Κβενταραβίτσιους, ο οποίος σκηνοθέτησε τα Barzakh (2011), Mariupolis (2016) και Parthenon (2019), συνελήφθη και δολοφονήθηκε από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη, στις αρχές Απριλίου. Η αρραβωνιαστικιά του, Χάνα Μπιλόμπροβα, που ήταν μαζί του εκείνη την εποχή, μπόρεσε να φέρει πίσω τα πλάνα που γυρίστηκαν εκεί και να τα μοντάρει με την αρχισυντάκτρια του Κβενταραβίτσιους, Ντούνια Σίχοφ

Το
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ταινία έχει τον τίτλο Mariupolis 2 και θα προβληθεί εκτάκτως στο φετινό φεστιβάλ των Καννών την Πέμπτη, 19 Μαΐου, στο θέατρο Buñuel στις 11:30 π.μ. και την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 11:00 π.μ. στο θέατρο Agnes Varda.

Το 2022, ο Μάντας Κβενταραβίτσιους, επέστρεψε στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, στην καρδιά του πολέμου, για να είναι με τους ανθρώπους που είχε γνωρίσει το 2014 και το 2015 και τα τα γυρίσματα του "Mariupolis".

Όπως έγραφε ο ίδιος στο σημειωματάριο του: «Ξέρετε τι είναι το πιο εξαιρετικό για τη Μαριούπολη; Κανένας από τους κατοίκους της δεν φοβόταν τον θάνατο, ακόμη κι όταν ήταν εκεί. Ο θάνατος ήταν ήδη παρών και κανείς δεν ήθελε να πεθάνει χωρίς αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι υποστήριζαν ο ένας τον άλλον με κίνδυνο της ζωής τους. Καπνίζουν και κουβεντιάζουν έξω, παρά τις βόμβες. Δεν είχαν απομείνει χρήματα και η ζωή είχε γίνει πολύ σύντομη για να τη θυμόμαστε, έτσι οι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι με αυτά που είχαν και ξεπέρασαν τα όριά τους. Δεν υπήρχε πλέον παρελθόν ή μέλλον, δεν κρίνεται, δεν υπονοείται τίποτα. Ήταν ο παράδεισος στην κόλαση, τα ευαίσθητα φτερά της πεταλούδας κυματίζουν όλο και πιο κοντά το ένα στο άλλο, η μυρωδιά του θανάτου στην ακατέργαστη διάστασή της. Ήταν ο χτύπος της καρδιάς της ζωής».

Δείτε το ντοκιμαντέρ Mariupolis, του αδικοχαμένου Μάντας Κβενταραβίτσιους:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ