Όλα όσα έγιναν στην πρώτη παρουσίαση του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων τραγουδιστών (εικόνες)

Καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και σκηνές ενώνουν τη φωνή τους και υπερασπίζονται το δικό τους σωματείο με ειλικρινή και έμπρακτη αλληλεγγύη. Το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ) έδωσε το «παρών» ως η συλλογικότητα που θα εκπροσωπήσει δυναμικά το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού και μίλησε για το σήμερα, τους στόχους και τις άμεσες ενέργειές του.

Όλα όσα έγιναν στην πρώτη παρουσίαση του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων τραγουδιστών (εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου προχώρησαν χθες, Τρίτη, τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ), η  οποία και σηματοδότησε την επίσημη εξαγγελία των θέσεων και του οράματός τους. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Μπλε Παπαγάλο, όπου η Νατάσσα Μποφίλιου, Πρόεδρος του σωματείου, προσπάθησε σε μια εισαγωγική ομιλία να αποτυπώσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο συστήθηκε το ΠΣΕΤ και ορισμένες από τις μελλοντικές διεκδικήσεις, που θα γίνουν η ουσία και ο καταστατικός χάρτης της συλλογικότητας.

«Μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και τα δύο χρόνια πανδημίας που την ακολούθησαν, βρεθήκαμε έκθετοι κι εντελώς απροστάτευτοι από το επίσημο κράτος. Ξεκινήσαμε τις διεργασίες αυτές άτυπα, σε καθεστώς ελεύθερης ανταλλαγής προβληματισμών με συναδέλφους. Η τριβή με τα θέματα που μας απασχόλησαν και η επαφή με το θεσμικό πλαίσιο μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να εκφραστούμε επίσημα και θεσμικά, από ένα ζωντανό, ενεργό και σύγχρονο σωματείο, που θα αφουγκραστεί την εποχή και θα δράσει με ταυτότητα κι αποτελεσματικότητα.

Η δημιουργία του σωματείου, λοιπόν, ήταν μια φυσική εξέλιξη αυτών των διεργασιών. Η μαγιά της πρώτης ομάδας ανθρώπων συνέχισε και συνεχίζει να διευρύνεται με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλες τις σκηνές και από όλες τις γενιές», ανέφερε μεταξύ άλλων η Νατάσσα Μποφίλιου.

Η συγκεκριμένη ιδέα αγκαλιάστηκε από μια αρχική ομάδα εργασίας, όπου καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι αφοσιώθηκαν στην οργάνωση ενός σωματείου που θα είναι μέρος της λύσης και θα αντιμετωπίσει όλα τα επείγοντα ζητήματα, με στόχους και στρατηγική.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του κλάδου, 700 καλλιτέχνες της μουσικής συσπειρώθηκαν κάτω από ένα κύριο αίτημα: την αποζημίωση για την παρουσία τους σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η συγκεκριμένη διεκδίκηση ικανοποιήθηκε από την πλευρά της δημόσιας τηλεόρασης, καθιστώντας την ακόμα πιο βάσιμη και ανυποχώρητη.

Οι υπόλοιπες διεκδικήσεις του ΠΣΕΤ αφορούν επιγραμματικά:

  • Σε μια συνολική λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα.
  • Στον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού απονομής τιμητικών συντάξεων από το υπουργείο και μια ριζική αναμόρφωση, ενσωματωμένη σε μια συνολική λογική.
  • Στην προστασία και ανάπτυξη του κλάδου εντός του ψηφιακού περιβάλλοντος, με τη μεσολάβηση, για παράδειγμα, των εκπροσώπων των δικαιούχων και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης με στόχο την είσπραξη των αμοιβών των τραγουδιστών.

Την Πρόεδρο πλαισίωσαν και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που απαρτίζεται από την Γιώτα Νέγκα, την Αναστασία Μουτσάτσου, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Βίκυ Καρατζόγλου, τον Νίκο Μακρόπουλο και την Τάνια Τσανακλίδου, η οποία εκπροσωπήθηκε από την Μαρία Παπαγεωργίου.

Η Δήμητρα Γαλάνη, με την εμπειρία της στις συλλογικές διαδικασίες των τραγουδιστών, δήλωσε πως «πλέον οφείλουμε να έχουμε και μια τεχνική άποψη στα θέματα, ενώ τα αιτήματα δεν πρέπει να είναι συναισθηματικά. Δεν είναι δυνατόν να μην αμείβεται ο καλλιτέχνης. Πρέπει να ζει από την τέχνη του».

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μαρίζα Ρίζου, Διονύσης Σχοινάς, Καίτη Γαρμπή, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Στάθης Δρογώσης, Μανώλης Φάμελλος, Οδυσσέας Ιωάννου κά.

Η Νατάσσα Μποφίλιου δήλωσε, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στο 2020mag.gr:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να μάθουμε τι θα πει “συλλογικότητα”, τι θα πει “καλλιτέχνης”, μέσα από ένα σωματείο με ουσία και όχι με τη μορφή ενός παλαιάς κοπής συνδικαλιστικού οργάνου. Στόχος μας είναι να εκπροσωπήσουμε τους ανθρώπους από όλες τις σκηνές του κλάδου μας. Με τη σκέψη ότι η μουσική δεν είναι για εμάς χόμπι, αλλά επάγγελμα και ότι κάθε νίκη περνάει μέσα από έναν συλλογικό αγώνα θέλουμε να γίνει γνωστό πώς εργάζεται ο καθένας μας, αφού όλοι μας δουλεύουμε, ασφαλιζόμαστε και αμειβόμαστε διαφορετικά».

Ευχόμαστε καλούς αγώνες με πολλές νίκες στην «ωραία ανηφόρα» του ελληνικού τραγουδιού!


Φωτογραφίες: Λαμπρινή Σωτηρίου

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ