Είναι θάλασσα ο πόνος και οι συναυλίες του Σωκράτη νησιά

Η συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα χθες το βράδυ στο Κατράκειο της Νίκαιας μας υπενθύμισε τι σημαίνει συναυλία.

Είναι θάλασσα ο πόνος και οι συναυλίες του Σωκράτη νησιά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η επόμενη μέρα της συναυλίας του Σωκράτη Μάλαμα σε βρίσκει ταυτόχρονα γεμάτο και ανάλαφρο, με το σώμα να βρίσκεται στη δουλειά και το μυαλό στη Νίκαια. Η επιστροφή του γεννημένου στη Χαλκιδική καλλιτέχνη συνοδεύτηκε από ένα διήμερο πανηγύρι. Η χθεσινή του εμφάνιση, μάλιστα, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας μουσικής, αποτέλεσε παράλληλα και την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, μιας εποχής που όλοι χρειαζόμαστε.

«Θέλω να’ ρθεις και να με βρεις να κάτσεις να τα πούμε» τραγουδά στο αγαπημένο «Γράμμα» ο Σωκράτης, με το κοινό να το λαμβάνει και να γεμίζει ασφυκτικά το Κατράκειο. Ένα sold out που ήρθε φυσιολογικά, δεδομένης της επιθυμίας του κόσμου να ξαναζήσει μια συναυλία από αυτές που στερήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Περισσότερα από επτά χιλιάδες πουλάκια, όπως αποκαλεί το κοινό του ο Σωκράτης Μάλαμας, κελάηδησαν μαζί του, χόρεψαν, αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, γέλασαν και έκλαψαν. Ένα live γεμάτο συναισθήματα. Μια εκτόνωση που όλοι και όλες έψαχναν, μια απόδραση από τα συνηθισμένα. Μια παρέα δίπλα μου έκανε βιντεοκλήση με το φίλο τους που έλειπε, για να τον βάλει στο κλίμα, ζευγάρια αντάλλαζαν φιλιά και κόσμος άγνωστος μεταξύ του, χόρευε υπό τους ήχους του Σωκράτη και της παρέας του. Ένα μεγάλο πάρτι που συνδέει τον κόσμο, χωρίς αποστάσεις και μια σύμπνοια, ένα αίσθημα πως τελικά δεν είσαι τόσο ξένος με τον διπλανό σου.

Η συναυλία σταμάτησε για λίγο λόγω λιποθυμίας στο κοινό, με τον Σωκράτη να ηρεμεί το κλίμα και να καθησυχάζει τον κόσμο. «Από έρωτα και από συγκίνηση θα είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά και γνώρισε την αποθέωση, ενώ μοιράστηκε και μια δική του ιστορία λιποθυμίας, όταν τον χτυπούσε ο ήλιος σε έναν κήπο στα Εξάρχεια. Ήπιε μια γουλιά από τη μπύρα του και «τσούγκρισε» με το κόσμο. «Στην υγεία μας λοιπόν πουλάκια».

Η σκηνή ξεχείλιζε μουσική και σπουδαίους καλλιτέχνες. Η υπέροχη Ιουλία Καραπατάκη δεν σταμάτησε να χορεύει και να δίνει τον παλμό, με αποκορύφωμα το εκστατικό «Μιλώ για σένα». Ο Πέτρος Μάλαμας κράτησε ζεστό τον κόσμο και ο Φώτης Σιώτας με το «Αερικό» άναψε την σπίθα του διαχρονικού αναρχικού συνθήματος του Γιάννη Μπουκετσίδη «Το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά» και το Κατράκειο να σείεται.

Ο Σωκράτης Μάλαμας κράτησε τον «Πεχλιβάνη» για το τέλος, δίνοντας ιδανική πάσα στον φίλο του από το Μεταξοχώρι Λαρίσης που έρχεται για 4(!) συναυλίες στο ίδιο μέρος, 11, 12, 13 και 18 Ιουλίου. Δεν έχω κάποια στατιστικά αλλά σίγουρα αρκετός κόσμος που βρέθηκε αυτό το διήμερο στο Κατράκειο, θα επιστρέψει και στα μέσα του επόμενου μήνα για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που μοιράστηκαν μαζί την σκηνή και… μήπως είναι καιρός να έρθουν πιο κοντά, γιατί τόση απόσταση δε βγάζει πουθενά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, αλλά υπάρχει μια ενέργεια επανένωσης στον χώρο. Θα περιμένουμε και θα γυρνάμε τις νύχτες σαν ξωτικά συντροφιά με τη μουσική του Σωκράτη.

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Μαμάη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ