Σε κάθε παράσταση και σε κάθε συναυλία ανά την Ελλάδα: «Ο βιαστής Λιγνάδης να παραμείνει στη φυλακή» (video)

Με πρωτοβουλία που συνυπογράφουν όλοι οι μεγάλοι καλλιτεχνικοί σύλλογοι της χώρας, πριν ή μετά το τέλος κάθε παράστασης και κάθε συναυλίας, γίνεται από χθες η ανάγνωση του κειμένου διαμαρτυρίας τους για την προκληκτική αποφυλάκιση του καταδικασμένου για δύο βιασμούς ανηλίκων Δ. Λιγνάδη.

Σε κάθε παράσταση και σε κάθε συναυλία ανά την Ελλάδα: «Ο βιαστής Λιγνάδης να παραμείνει στη φυλακή» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η αρχή έγινε χθες τόσο στη Μικρή Επίδαυρο, όπου το κείμενο διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση Λιγνάδη ανέγνωσε εκ μέρος όλου του θιάσου ο ηθοποιός και συντάκτης του 20/20, Χάρης Τζωρτζάκης, όσο και στο ανοιχτό θέατρο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Τίρυνθας στο Ναύπλιο, όπου το ανέγνωσε ο ηθοποιός Μιχάλης Τιτόπουλος, καθώς και στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Οι ηθοποιοί καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Δείτε το video από τη Μικρή Επίδαυρο:

Δείτε το video από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Τίρυνθας:

Δείτε το video από το Θέατρο Δάσους:

Ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας:

Στις 13 Ιουλίου 2022 ο Δημήτρης Λιγνάδης, πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, δάσκαλος και διευθυντής επί δεκαετιών στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Αρσάκειου σχολείου, κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς σε βάρος ανηλίκων. Καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 12 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών. Παρόλο που παρέμεινε προφυλακιστέος για ενάμιση χρόνο καθώς αρχικά είχε κριθεί, με αναλυτικό σκεπτικό και αιτιολογία, ως επικίνδυνος και ενώ δεν είχε ακόμα δικαστεί, τρεις ώρες μετά την οριστική καταδίκη του κρίθηκε ότι δεν είναι πλέον επικίνδυνος και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερος.

Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του Ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο με προεδρεύουσα την κυρία Παναγιώτα Γιούπη, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο παιδοβιαστή στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά επιπλέον ανέχτηκε επί μήνες στη δικαστική αίθουσα να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών ως μέτριοι, επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, σκευωροί και λαοπλάνοι. Αν συμβαίνουν όλα αυτά σε μια δικαστική αίθουσα με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω της ανατριχιάζουμε στην ιδέα τί συμβαίνει με τα φώτα κλειστά.

Οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα που ανεχόμενη τέτοιες αποφάσεις καταπατά το αυτονόητο δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, το δικαίωμα μας στην κοινή λογική.

Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία κλείνεται φυλακή.

Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.
Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή. Θέλουμε το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας μας, η ελευθερία, να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που η δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και θέλουμε ο ήλιος της να πάψει επιτέλους να είναι νοητός.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Ο ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
----
ΣΕΗ - HAU, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών - Hellenic Actors Union

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ