Φοίβος Δεληβοριάς: «Φτιάχνω μαγική ασπίδα, από τέχνη, φύση και ανθρώπους για την κόρη μου» (video)

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μίλησε στον Κωνσταντίνο Βρεττό για την εσωτερική του ανάγκη που γέννησε το «ΑΝΙΜΕ»,  για τη συνεχή πάλη και τον αγώνα για οτιδήποτε αυτονόητο και για την ονειρική διάσταση του κόσμου που μαθαίνει στην κόρη του. Με πλαίσιο τη συναυλία της 6ης Σεπτεμβρίου στη «Τεχνόπολη», με την οποία θα ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο είδος ζωής. Πρόσωπα που τα κατάφεραν και όχι ποιητές της ήττας.

Φοίβος Δεληβοριάς: «Φτιάχνω μαγική ασπίδα, από τέχνη, φύση και ανθρώπους για την κόρη μου» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όταν γεννήθηκε η ιδέα της «Αυλής» του 20/20 Magazine, μια σειρά βίντεο με αύρα παλιάς Αθήνας και με κουβέντες άχρονες αλλά και επίκαιρες συνάμα, σχεδόν ταυτόχρονα συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερο άτομο από το Φοίβο Δεληβοριά για την πρεμιέρα.

Δε θέλω να συνθηκολογήσουμε με οποιουδήποτε τύπου ήττα μας. Δε θέλω ο αγώνας που γίνεται σε κοινωνικό επίπεδο να δημιουργήσει ποιητές της ήττας, αλλά πρόσωπα που τα κατάφεραν

Στην «Τεχνόπολη» 6 του Σεπτέμβρη

Με την συναυλία της 6ης Σεπτεμβρίου στη «Τεχνόπολη» να πλησιάζει, η παρουσίαση του νέου δίσκου θα μοιάζει με την ολοκλήρωση ενός ονείρου. «Σαν να έχουμε πεθάνει και να έχουμε πάει στον παράδεισο», όπως μας εξηγεί.

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ανεβαίνεις σε μια σκηνή και βλέπεις τον καθρέφτη σου. Τους ανθρώπους που μαζεύτηκαν για να μοιραστείτε αυτό το κοινό όνειρο. Υπέροχους ανθρώπους που σε στήριξαν για να βγεις στο φως. Εκείνη την ώρα είναι λες και έχουμε πεθάνει και είμαστε στον παράδεισο και κλαίμε που ξαναβρεθήκαμε. Αυτές τις στιγμές δεν τις ζεις κάθε μέρα. Αυτό οραματίζομαι για την 6η Σεπτεμβρίου. Ένα κλείσιμο ματιού σε όλους όσους ζήσαμε μαζί αυτή την ιστορία. Παρέα με αγαπημένους μουσικούς και με ανθρώπους που νιώθω μεγάλη αδελφικότητα. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος που θα έρθει είναι σα να είμαστε ακριβώς οι άνθρωποι που γράψαμε μαζί το “Μόνο Ψέματα” και την “Άγρια Ορχιδέα”. Δε θέλω να συνθηκολογήσουμε με οποιουδήποτε τύπου ήττα μας. Δε θέλω ο αγώνας που γίνεται σε κοινωνικό επίπεδο να δημιουργήσει ποιητές της ήττας, αλλά πρόσωπα που τα κατάφεραν. Ένα νέο είδος ζωής, οικογένειας και Τέχνης. Να βγούμε από αυτή τη συναυλία με σιγουριά και να φτιάξουμε το νέο κόσμο. Δε μου φαίνονται πια αφελείς τέτοιες κουβέντες επειδή βλέπω με πόσο πείσμα και πόση σταθερότητα δουλεύουν και παλεύουν κάποιοι άνθρωποι για αυτά που μιλάμε».

Σε ένα πανηγύρι στη Τήνο έπαιζαν διάφορα παραδοσιακά τραγούδια και εγώ σε ένα μπαλκονάκι, μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία, έγραψα το “Μόνο Ψέματα”

Το ΑΝΙΜΕ γεννήθηκε στην Τήνο

Μια συναυλία που «σβήνει» τις στάχτες ένα ακόμη καυτού καλοκαιριού σε όλα τα επίπεδα. Η κυκλοφορία του «ΑΝΙΜΕ» στις αρχές του Μάη, ήταν μια από τις στιγμές οξυγόνου, μέσα σε ένα γενικότερο αποπνικτικό τοπίο.

«Αισθανόμουν για δεκαπέντε μέρες ένα πολύ μεγάλο πόνο που πλάκωνε την καρδιά μου. Τον Δεκαπενταύγουστο (σσ. 2018) σε ένα πανηγύρι στη Τήνο έπαιζαν διάφορα παραδοσιακά τραγούδια και εγώ σε ένα μπαλκονάκι, μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία, έγραψα το “Μόνο Ψέματα”. Ήταν το κομμάτι που με πονούσε και ήθελε να βγει. Αισθανόμουν μια ηρεμία και ευτυχία. Ήταν ένα κομβικό κομμάτι, το οποίο έφερε γέννησε το νέο δίσκο, η ψυχή του “ΑΝΙΜΕ”».

Δε μπορείς να μη μιλάς για κάποια πράγματα, πρέπει να είσαι βαθιά αναίσθητος

Χρειάζεται μια διαρκής πάλη για τα αυτονόητα

Μια ηρεμία που συχνά διαταρασσόταν από ένα μεγάλο τέρας που ανάσαινε πίσω από το σβέρκο του Φοίβου. Το τέρας της ανησυχίας.

«Με φέρνει σε ανησυχία ότι για οτιδήποτε αυτονόητο χρειάζεται να παλεύουμε τόσο πολύ. Θέλει μια συνεχή πάλη με διαφόρων ειδών τοξικότητες. Παρότι η ζωή μου είναι γεμάτη χαρές και παιχνίδια, κοντά σε ανθρώπους που αγαπώ πολύ, δεν υπάρχει μέρα που να μη ξυπνήσω αισθανόμενος ότι ένα μεγάλο τέρας ανασαίνει πίσω από το σβέρκο μου. Δεν γίνεται να κάτσω να λέω "θα κάνω ένα post για τον δίσκο μου" ενώ την ίδια ώρα γνωρίζεις ανθρώπους που πλήττονται. Δε μπορείς να μη μιλάς για κάποια πράγματα, πρέπει να είσαι βαθιά αναίσθητος» αναφέρει ο Φοίβος.

Προσπαθώ να μάθω στη κόρη μου την ονειρική διάσταση του κόσμου

Σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας κόντρα στο σκοτεινό πέπλο που μας καλύπτει, δεν είναι άλλο από την Τέχνη. Ο Φοίβος Δεληβοριάς το γνωρίζει καλά και φροντίζει να το μεταφέρει και στη μικρή του κόρη.

«Προσπαθώ να μάθω στη κόρη μου την ονειρική διάσταση του κόσμου. Το ότι υπάρχουν πράγματα με τα οποία όταν έρχεσαι σε επαφή είναι μαγικά, όπως είναι η φύση, οι άνθρωποι και η Τέχνη. Να έχει η ίδια μια δημιουργική διέξοδο στη ζωή. Πράγματα με ουσία που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για εκείνη, τα οποία θα αντιπαραθέσει στις δυσκολίες».

Τα παραπάνω λόγια έπαιζαν για αρκετές μέρες στο μυαλό μου. Σε μέρες που ψάχνεις συνεχώς για αποδράσεις, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η μουσική του έρχονται να σου δείξουν το δρόμο και να σε μεταφέρουν σε ένα καλύτερο κόσμο. Όχι για να παραμείνεις εκεί εσαεί, ούτε και για να επιτρέψεις στον εαυτό σου πολυτελείς αποσύρσεις. Ένα κόσμο που σε γεμίζει δύναμη για να παλέψεις σε αυτόν εδώ που κατοικούμε όλοι. Και ίσως έτσι να καταφέρουμε να τον αλλάξουμε.


Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βρεττός
Σκηνοθεσία/Κάμερα: Μαρία Γαλάτη
Επεξεργασία/μοντάζ/κάμερα: Πηνελόπη Μαμάη
Ηχοληψία: Αντώνης Παπαβομβολάκης

Επιμέλεια/Παραγωγή: Music Row Studio για την 20/20 Media / ©2022 - All rights reserved

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ