Όταν η Ειρήνη Παπά αυτοβιογραφήθηκε με αφορμή τις «Ωδές» του Βαγγέλη Παπαθανασίου (full video, 1981)

Σε μία σπάνια τηλεοπτική της στιγμή, που αποτυπώθηκε στην εκπομπή «Πρόσωπα και πράγματα» της ΕΡΤ το 1981, η Ειρήνη Παπά αυτοβιογραφήθηκε σε ένα ειδικό γύρισμα της κρατικής τηλεόρασης, με αφορμή τη σύμπραξή της με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και την ερμηνεία της στο άλμπουμ του «Ωδές» του 1979.

Όταν η Ειρήνη Παπά αυτοβιογραφήθηκε με αφορμή τις «Ωδές» του Βαγγέλη Παπαθανασίου (full video, 1981)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Ειρήνη Παπά, η Ελληνίδα ιέρεια της έβδομης τέχνης, κατοικεί από χθες στη γειτονιά των αγγέλων. Η κορυφαία πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού και μοναδική ενσάρκωση της ελληνικής ομορφιάς, που γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας πριν από 96 χρόνια, έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στον κόσμο, μέσα από τη σπουδαία τέχνη της.

Πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων σε τρεις ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ το κατέκτησε με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας για την ερμηνεία της στην «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι. Υποψήφιες για Όσκαρ υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες - μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών στις οποίες πρωταγωνίστησε, η «Ηλέκτρα» (σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη) και η «Αντιγόνη» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα). Επίσης ενσάρκωσε την Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η Ειρήνη Παππά είχε συμμετάσχει σε πολλές ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων και χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ. Στις ταινίες όπου ερμήνευσε ρόλους συμπεριλαμβάνονται «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Αλέξης Ζορμπάς», «Άνω, κάτω και πλαγίως», «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» κ.ά.

Σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης και σημαντικής καριέρας της, είναι ελάχιστες οι φορές που η ηθοποιός μίλησε για τον εαυτό της, τις μνήμες των παιδικών της χρόνων στο Χιλιομόδι Κορινθίας αλλά και όλα όσα αγάπησε και τη συνέδεσαν βαθιά με την Αθήνα. Μια τέτοιου είδους σπάνια αυτοβιογραφία της παρουσιάστηκε το 1981 από την ΕΡΤ και την εκπομπή «Πρόσωπα και πράγματα», με αφορμή τη σύμπραξή της με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο έργο του «Ωδές» το 1979, μια σειρά ηλεκτρονικών διασκευών πάνω σε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια που ερμηνεύει η σπουδαία ηθοποιός.

Στην εκπομπή, η Ειρήνη Παπά ερμηνεύει τα τραγούδια από το άλμπουμ «Ωδές», ενώ παράλληλα μας ξεναγεί στο χωριό της, Χιλιομόδι, θυμάται τα καλοκαίρια των παιδικών της χρόνων, που τα περνούσε με την οικογένεια της στο βουνό, σ’ ένα βυζαντινό μοναστήρι κι εξηγεί γιατί τα δημοτικά τραγούδια είναι δεμένα με τα πρώτα της «κύτταρα», όπως λέει χαρακτηριστικά. Το μελωδικό της ταξίδι συνεχίζεται στην Αθήνα και σε μερικά από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά και σε μέρη που αγάπησε η ίδια. Μέσα από τα τραγούδια ξυπνούν μνήμες που σημάδεψαν το λαό μας. Βάσανα, πόλεμος, πείνα, αλλά και χαρές, γλέντια και πανηγύρια. «Σ’ όλα τα πανηγύρια και τα βαφτίσια, πήγαινα με το δίσκο και κάναμε τα καλέσματα στο γάμο. Είχα πάρει μέρος σε όλα τα συναισθηματικά γεγονότα του χωριού, που γεννάνε αυτά τα τραγούδια. Κι έτσι τα τραγούδησα κι εγώ», θυμάται η Ειρήνη Παπά.

Η ηθοποιός ερμηνεύει τα τραγούδια: «Μενούσης», «Ποταμέ τζάνεμ ποταμέ μου», «40 Παλληκάρια» και το «Μοιρολόι». Περιλαμβάνονται πλάνα των αρχών της δεκαετίας του ’80 από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το εσωτερικό της βίλας Ιόλα και το Χιλιομόδι Κορινθίας. Στην εκπομπή συμμετέχει ο Πάνος Μιχαλόπουλος. 

Τα γυρίσματα που διήρκεσαν 30 ημέρες σε 25 διαφορετικές τοποθεσίες, ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1980.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Διευθυντής φωτογραφίας: Βαγγέλης Πουλής
Ενδυματολόγος: Βασίλης Φωτόπουλος
Έτος παραγωγής: 1980
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 25/3/1981

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ - ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ ΣΤΙΣ "ΩΔΕΣ" ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ | ΕΡΤ | 1981

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ