28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Σινεμά μαζί ξανά - μέρος 2ο

Το μεγάλο αφιέρωμα στον Ennio Morricone, o David Bowie κατευθείαν από τις Κάννες στην οθόνη σας, o Νοσφεράτου του Μουρνάου μετά μουσικής και όσα ακόμα δεν πρέπει να χάσετε.

28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Σινεμά μαζί ξανά - μέρος 2ο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μουσική, μουσική, μουσική!

Η μεγάλη αγάπη του φεστιβάλ… Εκτός από τις ταινίες του ειδικού τμήματος που έχουν ως θέμα μουσικά είδη και μουσικούς, η φετινή διοργάνωση επιφυλάσσει τρία μουσικά mega events.

Mondo Morricone, το μεγάλο αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε 

Όπως αναφέρεται σχετικά: 

Ο Ένιο Μορικόνε είχε ήδη δεδομένη θέση στο πάνθεον των κλασικών. 
Ήταν ο Μότσαρτ, ο Μπαχ, ο Μπετόβεν του σελιλόιντ.
 
Ήταν. Και θα παραμείνει.

Δύο μόλις χρόνια μετά το θάνατο του Μαέστρο, οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν σε πανελλήνια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «EΝΝΙΟ» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ, Τζουζέπε Τορνατόρε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Μάρκο Μορικόνε, γιου του συνθέτη. Στην ταινία ο Τορνατόρε αξιοποιεί την τελευταία συνέντευξη του Μορικόνε. Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ θα προηγηθεί συναυλία του «Stavros Lantsias Quartet», με εκτελέσεις μερικών από τα ωραιότερα μουσικά θέματα που άφησε παρακαταθήκη ο σπουδαίος συνθέτης. Σημαντικό μέρος στην οργάνωση έχει παίξει ο λαρισαϊκός Σύλλογος Φίλων Ένιο Μορικόνε, ο οποίος αναφέρεται και στην ταινία.

Stavros Lantsias Quartet

David Bowie κατευθείαν από τις Κάννες στην οθόνη σας

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου σε ειδική αίθουσα στα Village Cinemas στο Mall θα προβληθεί η φετινή υπερπαραγωγή Moonage Daydream. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια βιογραφία του Ντέιβιντ Μπάουι αλλά για ένα έργο που κυκλώνει από παντού το έργο και τη φιλοσοφία του και υπόσχεται να είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους λάτρεις. Οι Νύχτες Πρεμιέρας από την πλευρά τους υπόσχονται μια προβολή σε αίθουσα που απαιτεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η εμπειρία ακόμα πιο απολαυστική.

Μουρνάου μετά μουσικής

Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το γύρισμα του Νοσφεράτου του Φρίντριχ Μουρνάου, ενός εικονοκλάστη Γερμανού εξπρεσιονιστή σκηνοθέτη που άφησε τεράστια παρακαταθήκη μετά τον πρόωρο θάνατο του, η ταινία προβάλλεται με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Βελιώτη την Παρασκευη 7 Οκτωβρίου στο Τριανόν.

…και λοιπά αφιερώματα

Εκτός από τα τρία διαγωνιστικά (διεθνές μυθοπλασίας, διεθνές ντοκιμαντέρ και το διαγωνιστικό ελληνικών μικρού μήκους), οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε παλιότερες ταινίες μέσα από τα θεματικά της αφιερώματα.

Με πρώτο ένα αφιέρωμα στο enfant terrible του γαλλικού σινεμά Jean Eustache, ο οποίος, στον αντίποδα της γαλλικής nouvelle vague είχε προκαλέισει σάλο με την προβολή της τετράωρης ταινίας του Η Μαμά και η Πουτάνα στις Κάννες το 1973, απ’όπου έφυγε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο των Κριτικών. Την ταινία, μαζί με τις Μικρές μου Αγάπες, τις δυο του ταινίες μυθοπλασίας, έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

Σε συνεργασία με το Βρετανικό Ινστιτούτο διοργανώθηκε το αφιέρωμα Queer Britannia με μερικές από τις πρώτες ταινίες της βρετανικής φιλμογραφίας που αναφέρονται στο ομοφυλόφιλο βίωμα, με πρώτο το Θύμα του 1961, όταν ακόμα η ομοφυλοφιλία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν παράνομη. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του πολιτιστικού του Βρετανικού Συμβουλίου, όλες οι ταινίες του αφιερώματος αποτελούν ορόσημο για τη χειραφέτηση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας και τον αγώνα για ίσα δικαιώματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ