Πρώτη ακρόαση: Μαρία Παπαγεωργίου - Απ'το φιλί ως το φιλί (video)

Από το ολοκαίνουργιο άλμπουμ της «Ο τελευταίος αναλογικός έρωτας», μόλις κυκλοφόρησε, οπτικοποιημένο από τη Βάσια Αναγνωστοπούλου, το εξαιρετικό νέο τραγούδι της Μαρίας Παπαγεωργίου «Απ’ το φιλί ως το φιλί», σε μουσική και στίχους του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη και ενορχήστρωση της Μαρίας Παπαγεωργίου και του Ευρυπίδη Ζεμενίδη.

Πρώτη ακρόαση: Μαρία Παπαγεωργίου - Απ'το φιλί ως το φιλί (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η σύμπραξη της Μαρίας Παπαγεωργίου και του τραγουδοποιού Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη μας έχει χαρίσει στο παρελθόν εξαιρετικά τραγούδια όπως η «Αμβιφολία», το «Άβουλο θεριό», το «Θα σου ψιθυρίζω τη μαρκίζα» και πολλά ακόμη, σε περίπου 15 χρόνια που οι δυο τους κάθε τόσο ανταλλάσσουν δισκογραφικά τα μουσικά τους «χνώτα». Όλα τους τραγούδια πολυεπίπεδης ακρόασης, που επενδύουν σε κάτι πολύ περισσότερο από την «κατάκτηση» της πρώτης εντύπωσης του ακροατή και που μοιάζουν με το πέρασμα του χρόνου να αποκτούν μία ιδιαίτερη θέση μέσα μας, για τη φυσικά όμορφη και ειλικρινή γραφή και προσέγγισή τους, σε επίπεδο στίχων, μουσικής και ερμηνείας.

Το νέο τους τραγούδι «Απ’ το φιλί ως το φιλί», που συμπεριλαμβάνεται στο νέο άλμπουμ της ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού με τίτλο «Ο τελευταίος αναλογικός έρωτας», είναι ένα ακόμη γνήσιο «παιδί» αυτής της καθόλου συμπτωματικής χημείας. Από τη μία, ο τραγουδοποιός Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης δημιουργεί ένα καθαρόαιμο ερωτικό τραγούδι, «αιχμαλωτίζοντας» το -συναισθηματικά μεικτό, γεμάτο ελπίδα και αβεβαιότητα- ψυχικό σκίρτημα της προσμονής του αληθινού έρωτα, μένοντας μακριά από τις «ευκολίες» και τα «κλισέ» πολλών τραγουδιών σχετικής θεματολογίας. Από την άλλη η Μαρία Παπαγεωργίου, στην ώριμη πλέον φάση ερμηνευτικής της διαδρομής, το φέρνει στα χείλη της με την ίδια δισημία, αφενός χρησιμοποιώντας τη μελωδικότητα της φωνής της σαν «κάλεσμα» του ερωτικού φιλιού και αφετέρου καταδεικνύοντας, στις λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις της ερμηνείας της, το κενό της απουσίας του.

Η ενορχήστρωση της Μαρίας Παπαγεωργίου και του Ευρυπίδη Ζεμενίδη μοιάζει να αποτυπώνει με τις δόσεις «αέρα» και ενέργειας που χρειάζεται τη σύνθεση του Εμμανουηλίδη, αναδεικνύοντας την «αιώρηση» της μελωδίας ανάμεσα σε δύο κόσμους, σε αυτόν του ονείρου και σε αυτόν της πραγματικότητας.

Η οπτικοποίηση της Βάσιας Αναγνωστοπούλου χωρίς αμφιβολία πηγάζει από βαθιά κατανόηση και συναίσθηση του ψυχικού υπόβαθρου του τραγουδιού, καθώς κάνει εικόνα αυτήν ακριβώς τη διττότητα που περιγράφηκε παραπάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: το γεμάτο ερωτική ενέργεια και συναίσθημα όνειρο -ή ευχή- εναλλάσσεται με μία πραγματικότητα στατικών εικόνων, όμορφες και αυτές στη φυσική τους διάσταση αλλά καθόλου ωραιοποιημένες. Και αυτή ακριβώς η πλήρης απουσία επιτηδευμένου ερωτικού «δράματος» ήταν πράγματι το «κλειδί» για να επενδυθούν ιδανικά οπτικά τόσο οι ιδέες και οι μελωδίες του Εμμανουηλίδη όσο και η ερμηνευτική και φυσική παρουσία της Παπαγεωργίου.

Μαρία Παπαγεωργίου - Απ'το φιλί ως το φιλί - Official Video Clip

INFO

Μαρία Παπαγεωργίου - Απ'το φιλί ως το φιλί

Στίχοι | Μουσική: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Γιώργος Καρδιανός | ηλεκτρική κιθάρα
Ευριπίδης Ζεμενίδης | programming, μαντολίνα, πιανίκα, πιάνο
Μαρία Παπαγεωργίου | κλασσικές κιθάρες, κρουστά, μπάσο, φωνητικά
Ενορχήστρωση | Μαρία Παπαγεωργίου, Ευριπίδης Ζεμενίδης
Μίξη | Χάρης Καραντζάς, Ευριπίδης Ζεμενίδης
Master | Γιάννης Χριστοδουλάτος @sweetspotStudio

Παραγωγή | Ευριπίδης Ζεμενίδης
Διεύθυνση παραγωγής/copyright | Mαρία Παπαγεωργίου

Σενάριο - Σκηνοθεσία - Διεύθυνση Φωτογραφίας - Μοντάζ | Βάσια Αναγνωστοπούλου

Βοηθοί Κάμερας | Αλέξανδρος Γκαρτζονίκας, Χριστίνα Αργυρούδη
MUA: Μαριάννα Λαζάρου
Οργάνωση Παραγωγής: Στρατής Αναστασίου

Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αμβράζης, Χριστίνα Αργυρούδη, Γιώργος Γιαννίμπας, Μαρτίνα Δημοπούλου, Φώτης Κοροσιάδης, Δέσποινα Μαυρίδου, Γιώργος Πάλλας, Μαρία Παπαγεωργίου, Άγης Παπαπαναγιώτου, Απόστολος Ρίζος, Yuri Rusinov, Ελίζα Σκολίδη, Τάμμυ Τσέκου και η τετράποδη Ρακίλ

Απ' το φιλί ως το φιλί

Αν είχε φωνή θα έλεγε φτάνει
Θα έλεγε φτάνει αυτό το κορμί
Μον’ ψίθυρο έχει και τι να σου κάνει
Στα γήπεδα μέσα στην οχλοβοή

Αν είχε ψυχή θα ήταν χαμένη
Θα ήταν χαμένη σε μια άλλη ζωή
Άδειο και μόνο απλά περιμένει
Απλά περιμένει την ανατολή

Απ’ το φιλί ως το φιλί
Κι απ’την αρμύρα ως το φεγγάρι
Θα ταξιδέψει ένα πρωί
Η αγάπη να ‘ρθει να με πάρει

Αν ήταν νησί θα ήταν χαμένο
Μακριά απ’τους χάρτες κι απ’ τους οδηγούς
Θα το ‘βρεχε η θάλασσα και κύμα αφρισμένο
Λιμάνι κι απάγκιο για τους ναυαγούς

Απ’ το φιλί ως το φιλί
Κι απ’την αρμύρα ως το φεγγάρι
Θα ταξιδέψει ένα πρωί
Η αγάπη να ‘ρθει να με πάρει

Subscribe on Maria's Papageorgiou official YouTube channel here: https://bit.ly/MariaPapageorgiou_YT
Get involved with Maria Papageorgiou:
Official website: https://mariapapageorgiou.com
Facebook: https://m.facebook.com/mariapapageorg...
Instagram: https://www.instagram.com/mariapapage...
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3WQuw... 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ