Οι ελληνικές ταινίες του 63oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η γιορτή του ελληνικού σινεμά! Στο 63ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή δεκαπέντε ελληνικές ταινίες, ενώ έξι ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

Οι ελληνικές ταινίες του 63oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες Ησυχία 6-9 του Χρήστου Πασσαλή και Άκουσέ με της Μαρίας Ντούζα. Δύο ελληνικές ταινίες παίρνουν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors: το Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου και το Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη. Παράλληλα, ακόμη δύο ελληνικές ταινίες συναντούμε και στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward. Πρόκειται για την ταινία Με αξιοπρέπεια του Δημήτρη Κατσιμίρη και τα ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ του Νίκου Πάστρα.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει, επίσης, spotlight σε δύο σπουδαίες ελληνίδες δημιουργούς: τη Μαρία Πλυτά, την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά, και τη Μαρία Γαβαλά, στην οποία θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για τη συμβολή της στον ελληνικό κινηματογράφο. Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θα απονεμηθεί και στη θρυλική εταιρεία παραγωγής Finos Film, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Άκουσέ με – Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα. Η ταινία παρουσιάστηκε στην πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Thessaloniki Goes to Cannes.

Ησυχία 6-9 – Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής

Meet the Neighbors

Black Stone – Σκηνοθεσία: Σπύρος Ιακωβίδης

Πίσω από τις θημωνιές – Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου. Η ταινία παρουσιάστηκε στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

>>Film Forward

Με αξιοπρέπεια – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης

Μπάσταρδα – Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας

Πίσω από τις θημωνιές, σε σκηνοθεσία Ασημίνας Προέδρου

Σε επίσημη πρώτη θα προβληθούν επίσης οι ταινίες:

Τα άνθη στα άνθη του Γιώργου Αθανασίου, Θολή γραμμή του Μένιου Καραγιάννη, Καθαρτήριο του Βασίλη Μαζωμένου, Μια νύχτα στο θέατρο του Σωτήρη Σταμάτη, Φαντάσματα της Επανάστασης του Θάνου Αναστόπουλου, Cavewoman του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Iman των Κόριννας Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη, Ioanna του Άλμπρεχτ Χίρκε, Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ της Χριστίνας Κάλλας

Θα προβληθούν επίσης τρεις ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει ελληνική πρεμιέρα, το Broadway του Χρήστου Μασσαλάς, η Μήδεια του Δημήτρη Αθανίτη και Μια μέρα στη Σαγκάη του Βασίλη Ξηρού.

Τέλος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην παρουσίαση της ταινίας του Πάνου Κούτρα, Dodo, τόσο στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση όσο και σε μια ειδική φεστιβαλική προβολή στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεμβρίου. 

Μπάσταρδα, του Νίκου Πάστρα

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ