Τunnel of Oppression: Άνοιξη, ένα «χαστούκι» ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Πλαβούκου, χαρίζουν τον χρόνο τους στα κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια παράσταση που αφορά όλα τα σύγχρονα προβλήματα: Τον φασισμό, την βία εναντίον των γυναικών, την ομοφοβία, το bullying, τις αντιδράσεις και τις μη αντιδράσεις της κοινωνίας μας. Οι ηθοποιοί συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ενώ τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, για τη δευτεροβάθμια δίκη της Χ.Α. 

Τunnel of Oppression: Άνοιξη, ένα «χαστούκι» ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι από τις φορές που είναι αδύνατον να είσαι αντικειμενικός. Τα χαρακτηριστικά της παράστασης Tunnel of Oppression: Άνοιξη, είναι τόσο ξεκάθαρα, διαμπερή, που δεν υπάρχει πιθανότητα να απογοητευτείτε.

Για αρχή ηθοποιοί και συντελεστές είναι σαρξ εκ της σαρκός της κοινωνίας που θέλουμε. Αυτό που θα αποκαλούσαμε «δικά μας παιδιά» ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής κατεύθυνσης. Έχοντας τονίσει αυτό, τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται το δρώμενο, είναι όλα αυτά που αντιμετώπισε σοκαρισμένη η ελληνική κοινωνία κυρίως την τελευταία δεκαετία. Δεν θα σας περιγράψουμε ποια πρόσωπα παρουσιάζει. Κυρίως γιατί δεν υπάρχει ανάγκη για spoil, αλλά ίσως είναι ένα τεστ για το πόσα χρόνια παρακολουθείτε τα γεγονότα που συντάραξαν την κοινωνία μας. Το σημαντικό είναι πως ακόμα και αν δεν αναγνωρίσετε όλα τα πρόσωπα, δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί να είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες, όμως σε κάθε περίπτωση είναι ζητήματα που συναντάμε σε καθημερινή βάση. Αν όχι στα δελτία ειδήσεων, τότε τα συναντάμε στην γειτονιά μας. 

Ύστερα, παρότι η παράσταση είναι στημένη στην θεατρική της μορφή ώστε δύσκολα θα προκαλέσει trigger (γιατί είναι πολύ όμορφα στημένη ως ψυχολογική ανάλυση του κάθε ζητήματος που καταπιάνεται), οι ψυχολόγοι της παράστασης θα είναι εκεί για την αποφόρτιση. Στην δική μας περίπτωση, πέρα από τον Κωνσταντίνο τον ψυχολόγο και τον Δημήτρη τον σκηνοθέτη, είχαμε την χαρά να έχουμε ανάμεσά μας στην αποφόρτιση και τον Ιάσονα Αποστολόπουλο. Την επόμενη ημέρα παρών ήταν ο Γιάννης Μάγγος. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε πόσο ολοκληρωμένη ήταν η εμπειρία μας. Είδαμε ένα δρώμενο από ανθρώπους με την δική μας αντίληψη που μας έκανε να σκεφτούμε πώς είναι δομημένα κάποια πράγματα στην κοινωνία μας και πώς θα έπρεπε να είναι, είχαμε τον ψυχολόγο και τον σκηνοθέτη και μετά ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μας μίλησε για τις δικές του εμπειρίες και απάντησε στις ερωτήσεις μας. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι πως όλα όσα έχουν να κάνουν σχετικά με αυτή την παράσταση χαρίζονται οριζόντια. Από ίσους σε ίσους και αν προσθέσουμε πως τα έσοδα θα πάνε για τα δικαστικά έξοδα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, η παρουσία μας εκεί είναι απίστευτα σημαντική.

Αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να τονιστεί, είναι πως αυτό το πρόγραμμα με την δομή που έχει, θα έπρεπε να συμβαίνει μια φορά τον χρόνο σε κάθε σχολική μονάδα. Αν όχι υποχρεωτικά από την συγκεκριμένη ομάδα που παρακολουθήσαμε, θα έπρεπε αυτή η παράσταση να δίδεται από κάθε σχολική θεατρική ομάδα προς τους συμμαθητές της. Η αρχική έμπνευση είναι εξαιρετική για αυτό τον σκοπό, αλλά η μεταφορά του προγράμματος που έχει γίνει στην Ελλάδα και η στήριξή της, έχει όχι μόνο προοπτικές αλλά αποτελεί αναγκαιότητα. Ιδανικά, για νέα παιδιά και άτομα τα οποία δεν ανήκουν στους ήδη ευαισθητοποιημένους κύκλους ανθρώπων σε αυτά τα ζητήματα. Αυτοί θα έχουν και το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την παράσταση. Επειδή καμιά φορά απλά δεν μπορούμε να μπούμε στην θέση ενός ανθρώπου που ανήκει σε καταπιεζόμενη ομάδα, η συγκεκριμένη παράσταση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για κάτι καλύτερο. Ένα «χαστούκι» πως η κοινωνία δεν αποτελείται μόνο από άτομα όπως αντιλαμβανόμαστε οι πολλοί τον «δίκαιο και αλάνθαστο εαυτό μας», αλλά και άτομα που καταπιέζονται και τους δυνάστες τους. Και να αποφασίσουμε σε ποια πλευρά θέλουμε να στεκόμαστε. Γιατί αν δεν στηρίξεις αυτόν που υποφέρει, ακόμα και αν είσαι αμέτοχος, στηρίζεις τον καταπιεστή. 

Tunnel of Opression 

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη του Νοέμβρη στο Vault Theatre Plus

Το Tunnel of Oppression, του Δημήτρη Πλαβούκου, είναι ένα διαδραστικό δρώμενο, σε μορφή performance και θεατρικής παράστασης, που θίγει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ο σκοπός της εμπειρίας αυτής είναι η ενημέρωση, η κατανόηση, και η αποδοχή. Συγχρόνως το δρώμενο στοχεύει στην αφύπνιση, την εκπαίδευση και ως ένα βαθμό την επιμόρφωση του κοινού.

Το Tunnel of Oppression ξεκίνησε ως ένα πολυμορφικό πρόγραμμα στο Western Illinois University το 1993 και πλέον πραγματοποιείται στα περισσότερα πανεπιστήμια και κολλέγια των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας ως βάση το Museum of Tolerance στο Los Angeles, το πρόγραμμα παρουσιάζει στο κοινό έναν πρακτικό τρόπο, μέσα από τον οποίο ο παρευρισκόμενος βιώνει την καταπίεση που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Με την εμπλοκή των συναισθημάτων του κοινού, η ενημέρωση για την καταπίεση που αντιμετωπίζουν περιθωριοποιημένες κοινωνικά ομάδες, η επιμόρφωση γύρω από θέματα βίας και ρατσισμού και η πληροφόρηση σχετικά με τις διακρίσεις, φυλετικές ή σεξιστικές, είναι πραγματικά αποτελεσματική. Ένα διαδραστικό «εργαλείο» που χρησιμοποιείται για να παρουσιάσει τι αισθάνονται πραγματικά οι άνθρωποι που βιώνουν αυτές τις καταστάσεις. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με την αποφόρτιση του κοινού από ομάδα ψυχολόγων και περαιτέρω ενημέρωσή τους από φορείς που ασχολούνται με τα προαναφερθέντα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η ενδυνάμωση του θύματος καθώς και η ενημέρωση και ταυτόχρονα ενδυνάμωση του παρατηρητή, αποσκοπεί όχι μόνο στην ψυχολογική στήριξη αλλά και στην αντιμετώπιση καταστάσεων βίας τόσο από τον παρατηρητή όσο και από τον ίδιο τον άνθρωπο που βιώνει αυτές τις καταστάσεις.

Η διαδραστική περφορμανς Tunnel of Oppression ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον Δημήτρη Πλαβούκο, το Μάρτιο του 2015. Το Tunnel of Oppression είναι κατοχυρωμένο δρώμενο από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Eä» και διακριτικό τίτλο «Eä – Ενημέρωση, Κατανόηση, Αποδοχή». Όλοι οι συμμετέχοντες προσφέρουν το έργο τους εθελοντικά και η παρακολούθηση του δρώμενου σε μορφή performance είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δρώμενο και τις δράσεις της εταιρείας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Νάνσυ Πλαβούκου στο τηλέφωνο 6947191070 και στο email:

Για περισσότερες πληροφορίες online:
YouTube: Tunnel of Oppression Channel
Facebook: Tunnel of Oppression Greece
Instagram: Tunnel in Greece
TikTok: Tunnel of Oppression
Official Website: Tunnel of Oppression

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ