«Είμαστε Πάτσι», μια παράσταση που κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα

Η κωμωδία «Είμαστε Πάτσι» του Volker Ludwig είναι η νέα παράσταση της «Συντεχνίας του Γέλιου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, η οποία πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα διαχρονικά: την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις. Κυριακές στις 11:30 & στις 14:30 στο Σύγχρονο Θέατρο.

«Είμαστε Πάτσι», μια παράσταση που κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την τραγουδιστική κόντρα «Αγόρια-Κορίτσια» που έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς για την παράστασή τους «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», το νέο έργο που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, με τίτλο «Είμαστε Πάτσι», επιχειρεί να κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα και τα στερεότυπα που τα ακολουθούν.

Πρόκειται για την ιστορία μιας εργαζόμενης μητέρας δύο παιδιών που αγωνίζεται γενναία μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Τα δυο παιδιά, η Τζίνα και ο Μάρκος είναι ζωηρά, ανοιχτόμυαλα, ανεξάρτητα. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, στο σπίτι υπάρχει ένας φιλικός, συχνά χαρούμενος τόνος, η αμοιβαία βοήθεια είναι αυτονόητη, τα παιδιά γίνονται αποδεκτά ως συνεταιράκια, και είναι -κορίτσια και αγόρια- εξίσου υπεύθυνα για την οργάνωση και την εφαρμογή του νοικοκυριού. Μια σύγχρονη, προοδευτική οικογένεια… θα έλεγε κανείς. Ο μικρόκοσμός τους μπερδεύεται όταν μια μέρα καταφθάνει ένας νέος «μπαμπάς» που παίζει τον αφέντη του σπιτιού και απαιτεί να τον υπακούν όλοι. Βέβαια αυτός ο καινούργιος «μπαμπάς» μοιάζει να ξεσπάει στο σπίτι μόνο τον θυμό και την επιθετικότητα που έχει εισπράξει ο ίδιος στον χώρο εργασίας του. Μέχρι που τα δυο πιτσιρίκια αποφασίζουν μια μέρα να προβάρουν μια «εξέγερση» και το σκάνε απ’ το σπίτι.

Η παράσταση απευθύνεται σε ανθρώπους από 6 ετών με έναν απλό, αυθόρμητο και διασκεδαστικό τρόπο.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ένα διαρκές ξεκίνημα

Αγαπητοί φίλοι,

Το «Είμαστε Πάτσι» (γερμ. «Mannomann»), των  Volker Ludwig και Rainer Lücker, σε διασκευή της ομάδας μας, είναι μια ιστορία που θα επιχειρήσει να πιάσει από τον σβέρκο την πατριαρχία και τις έμφυλες διακρίσεις, ένα από τα πιο διαχρονικά και σημαντικότερα κοινωνικά θέματα, την ισότητα των φύλων όπως θα λέγαμε πριν 30 χρόνια. Το ευτύχημα στην περίπτωση της ομάδας μας είναι ότι μπορούμε να στραφούμε με πλήρη συνείδηση στο παραδοσιακό υλικό του θεάτρου Grips και του φίλου μας Φόλκερ Λούντβιχ που όπως πάντα εναποθέτει το ξεμπρόστιασμα και την λύση των πιο “αδιέξοδων” και φαινομενικά “σύνθετων” κοινωνικών αντιφάσεων, στις αυθόρμητες αφελείς «παιδικές» ερωτήσεις που διέπονται από τα στοιχεία της πρωτογενούς  λογικής και της κυριολεκτικής, αντικειμενικής απορίας των παιδιών.

Το «Είμαστε Πάτσι» είναι το πρώτο καινούργιο μας εγχείρημα μετά τον «Σούπερμαν» και τον «Μορμόλη» που παίζουν απ’ το 2018 και κατάφεραν να σωθούν από πανδημίες, εγκλεισμούς και περιοριστικά μέτρα. Προσπαθώντας να διαφυλάξουμε τους χώρους στους οποίους υφαίνουμε συλλογικές ιδέες  και να παραμείνουμε ενεργοί και ακλόνητοι όσον αφορά τις υπηρεσίες μας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την προσφορά καλλιτεχνικής εργασίας και αλληλεγγύης, προσθέσαμε στο ρεπερτόριο μας και μια νέα εκδοχή του παλιού μας γνώριμου «Νουριάν», το 2021.

Κάτι άλλο που μου είναι σημαντικό να πω, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μεγάλο μας κοινό. Έχουμε αποκτήσει ένα κοινό τόσο πιστό στις δουλειές μας, που παρακολουθεί με απίστευτο ενδιαφέρον τις παραστάσεις μας, που είναι ευγνώμον και ανοιχτό, ενθουσιασμένο και ζωντανό, που προσέρχεται και ταυτίζεται με όλη τη σημασία της λέξης μαζί μας, και αυτό το βρίσκω πραγματικά εντυπωσιακό και είμαι τόσο χαρούμενος που μπορούμε να σας ταξιδέψουμε ξανά με τις ιστορίες μας. Σας θέλουμε κοντά μας για να μπορούμε να παίζουμε- και παίζουμε για να διαφυλάξουμε το δικαίωμα των παιδιών στο ελεύθερο παιχνίδι και τη διασκέδαση, αυτό το γαργαλιστικό φυσικό δικαίωμα στην ανυπακοή, το δικαίωμα να είναι παιδιά. Σε όλα μας τα έργα, αυτό σημαίνει αποδόμηση του στερεοτυπικού, ψυχαναγκαστικά οργανωμένου κόσμου των μεγάλων μέσω της εξυπνάδας, της διάνοιας (νιονιό), και φυσικά της αναίδειας, και πρόταση και εφαρμογή μιας νέας κοινωνικότητας, μιας νέας πραγματικότητας, που έχει χώρο για όλους, μεγάλους, μικρούς και ασπρόμαυρους. Εδώ λοιπόν η πατριαρχεία πέφτει θύμα των παιδιών που την αμφισβητούν, την ξεμπροστιάζουν και την γελοιοποιούν.

Καλό ξεκίνημα σε όλους,

Βασίλης, Συντεχνία του Γέλιου

Συντελεστές

Κείμενο: Volker Ludwig

Διασκευή: Συντεχνία του Γέλιου

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Τραγούδια: Άννη Θεοχάρη, ΧΑΡΑ Γιαννούλα

Μουσική Επιμέλεια/Ενορχήστρωση: Κώστας Νικολόπουλος

Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Συνεργάτης Σκηνοθεσίας: Ιωάννα Λιούτσια

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Εικαστική επιμέλεια: 2yolk Branding & Design Agency

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Υπεύθυνη Παραγωγής: Δέσποινα Πετρίδου

Βοηθός Παραγωγής: Λιάνα Γαβριήλ

Θεατροπαιδαγωγοί: Δέσποινα Μιτσιάλη, Ιωάννα Λιούτσια

Διανομή: Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου, Αντώνης Χρήστου

Πληροφορίες Παράστασης

Πρεμιέρες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 11:30 & στις 14:30

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 20:00

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Κυριακές στις 11:30 & στις 14:30

Καθημερινές για σχολεία

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 10€ και 8€ για ομάδες από 25 άτομα και πάνω

Διάρκεια παράστασης

90’ με διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων:

Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία

Τηλέφωνα: 2106644250, 6943236032, 6978068699

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)  | Τηλέφωνο: 2103464380

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ