H ταινία της εβδομάδας: Dodo - Πάνος Κούτρας, 2022

Ο Πάνος Κούτρας ξέρει να κάνει καλό σινεμά. Γυρισμένο με τον δικό του τρόπο, να χαίρεσαι να βλέπεις τη μια σκηνή μετά την άλλη. Και λέει όσα έχει να πει με τρόπο απλό, που κυλάει σαν το ρυάκι, θυμίζοντάς μας κάτι που πολλές φορές ξεχνάει το art cinema: πως ο κινηματογράφος, πέρα από τέχνη και εργαλείο κοινωνικής αντίστασης, είναι ΚΑΙ διασκέδαση.

H ταινία της εβδομάδας: Dodo - Πάνος Κούτρας, 2022
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η τελευταία ταινία του Πάνου Κούτρα, με τίτλο Dodo, είναι απότοκο της πανδημίας και έχει καταφέρει να τα χωρέσει όλα: μία φαλιρισμένη μεγαλοαστική οικογένεια λίγο πριν ξεπουλήσει την πολυτελή της βίλα. Μια μάνα και έναν πατέρα που περιμένουν πώς και πώς να παντρευτεί η μοναχοκόρη τους τον παιδικό της έρωτα, μπας και ξελασπώσουν οικονομικά. Και μαζί τους οικονομικοί μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, Σύριοι πρόσφυγες, ένας έκπτωτος αλκοολικός ηθοποιός και ο Αλβανός επιστάτης κολλητός του, μια τρανς και ένα ντόντο.

Τι είναι το ντόντο; Σύμφωνα με την Wikipedia, ήταν ένα ενδημικό πουλί στο νησί του Μαυρικίου. Ο πληθυσμός του άκακου αυτού πλάσματος που δεν μπορούσε να πετάξει εξολοθρεύτηκε μέχρι ενός από τους Ευρωπαίους έποικους το 1700 και έκτοτε κανείς δεν έχει δει κανένα ντόντο.

Στην ταινία του Κούτρα το παράξενο αυτό πουλί με τα μαγευτικά χρώματα, το πελώριο ράμφος, το διαπεραστικό βλέμμα και την ανατριχιαστική φωνή συμβολίζει κάτι απερίγραπτο, έξω από την καθημερινότητα των ηρώων. Είναι άπιαστο, απροσδιόριστο, όπως είναι τα όνειρα και η ευτυχία. Είναι όλα αυτά που θέλουμε, που ελπίζουμε αλλά και τα φοβόμαστε, όπως φοβόμαστε οτιδήποτε δεν γνωρίζουμε.

Η ξαφνική παρουσία του στη βίλα, δυο εικοσιτετράωρα πριν την τέλεση του γάμου τον οποίο όλοι περιμένουν και ετοιμάζονται, ενώνει όλους όσους έχουν βρεθεί στη βίλα, γονείς, μέλλουσα νύφη, υπηρετικό προσωπικό, την υπεύθυνη του γραφείου οργάνωσης τελετών και τους ηχολήπτες. Η επιτυχία της τελετής αλλά και η δική τους τύχη μοιάζει να εξαρτάται, για κάποιον λόγο, από τη μοίρα αυτού του παράξενου πλάσματος που πήγε και τρύπωσε στο τζάκι του σαλονιού.

Κι όλα αλλάζουν: οι πρωταγωνιστές ερωτεύονται, χωρίζουν, φιλονικούν και συμφιλιώνονται, εκμυστηρεύσεις βαραίνουν τη νύχτα και οδηγούν σε συγκρούσεις γύρω από την επιβλητική παρουσία του εξωτικού πτηνού.

Το Dodo αναπνέει χάρη στους ηθοποιούς του, ένα πολυμελές καταπληκτικό καστ. Μαζί με τους Μαρίσα Τριανταφυλλίδη, Νίκο Γκέλια και Άγγελο Παπαδημητρίου από το Ξενία και Τζεφ Μοντάν και Πολύδωρο Βογιατζή από τη Στρέλλα, οι Μαριέλλα Σαββίδη, Κρις Ραντάνοφ, Νατάσσα Εξηνταβελόνη και πολλοί άλλοι. Πρωταγωνιστικό δίδυμο η λαμπερή Σμαράγδα Καρύδη και ο Άκης Σακελλαρίου. Όπως έχει πει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης, η ταινία ήταν ένα από τα ελάχιστα καλά που έφερε η πολύμηνη καραντίνα. «Πώς αλλιώς θα μπορούσα να βρω όλους αυτούς τους ηθοποιούς να έχουν τόσο χρόνο και λίγες υποχρεώσεις για να μπορέσουν να συμμετέχουν όλοι στην ταινία;».

Είχε λοιπόν κι η καραντίνα τα θετικά της. Γιατί σε όλα τα πράγματα πρέπει να κοιτάζουμε να βρούμε πίσω από τη μαυρίλα το φως, το ντόντο. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κούτρας συμμετέχει με ταινία του στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Το 2014 το Ξενία είχε συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Φέτος το Dodo συμμετείχε στο μη διαγωνιστικό τμήμα Cannes Premieres, αν και ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, στην παρουσίαση του προγράμματος, αναρωτήθηκε φωναχτά γιατί δεν μπήκε η ταινία στο Επίσημο Διαγωνιστικό. Το σινεμά του Κούτρα έχει φανατικούς οπαδούς εντός και εκτός.

DODO - Trailer

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ