Τα βραβεία του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

O Χρυσός Αλέξανδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του φετινού Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία Έχω ηλεκτρικά όνειρα / I Have Electric Dreams της Κοσταρικανής Βαλεντίνα Μαουρέλ. Δείτε όλες τις ταινίες που βραβεύτηκαν!

Τα βραβεία του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα διαγωνιστικά τμήματα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Τον φετινό Χρυσό Αλέξανδρο κέρδισε η ταινία ΕΧΩ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ / I HAVE ELECTRIC DREAMS της Βαλεντίνα Μαουρέλ, ένα πανέμορφο και τρυφερό πορτρέτο του πώς να αγαπάς τα ελαττώματα ενός αγαπημένου σου ανθρώπου σύμφωνα με τη  Επιτροπή. 

Ο Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΥΡΑΝΟΥ / A PIECE OF SKY του Μίκαελ Κοχ, Ελβετία, 2022.

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος, απονέμεται στην ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ για την ταινία ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75. 

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη ΡΟΟΥΖΙ ΜακΓΙΟΥΕΝ για την ερμηνεία της στην ταινία BLUE JEAN της Τζόρτζια Όουκλι, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον  ΡΕΪΝΑΛΔΟ ΑΜΙΕΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ για την ερμηνεία του στην ταινία ΕΧΩ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ / I HAVE ELECTRIC DREAMS της Βαλεντίνα Μαουρέλ.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ / THE DAM του Αλί Σερί. 

Και ειδική  μνεία στην ταινία ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS του Μαρτάιν ντε Γιονγκ, Ολλανδία, 2022 

I Have Electric Dreams movie trailer

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Εδώ το βραβείο μοιράστηκαν τρεις ταινίες:

Τον Χρυσό Αλέξανδρο κέρδισε το ΚΛΟΝΤΑΪΚ / KLONDIKE της Mαρίνα Ερ Γκορμπάχ μια ταινία με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον Αργυρό Αλέξανδρο κέρδισε η ταινία Η ΒΑΛΕΡΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ / VALERIA IS GETTING MARRIED της Μιχάλ Βίνικ, με πρωταγωνίστριες πάλι Ουκρανίδες που αυτή τη φορά ζουν στο Ισραήλ.

Ειδική Μνεία στο ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου. Η Επιτροπή θέλησε να τιμήσει τη τη σπουδαία δουλειά της σκηνοθέτιδας. Που έκανε μια ταινία με εξαιρετικά επίκαιρο θέμα και δυνατές ερμηνείες που αφήνουν το στίγμα τους.

Klondike movie trailer

ΒΡΑΒΕΙΑ >>FILM FORWARD

Το διαγωνιστικό́ τμήμα του >>Film Forward παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών.

Χρυσός Αλέξανδρος: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ / RETREAT του Λέον Σβίτερ, Ελβετία, 2022.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ / BASTARDS του Νίκου Πάστρα, Ελλάδα, 2022 για τη νεανική, γεμάτη φρεσκάδα και ζωντάνια προσέγγιση στο κινηματογραφικό μέσο, για την συνεργατική διαδικασία που αποτελεί την πραγματική δύναμη της ταινίας, για το παιχνίδισμα και τους αντισυμβατικούς αυτοσχεδιασμούς της.

Οι περισσότερες ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ έφυγαν με βραβεία, με πρώτη και καλύτερη την εξαιρετική ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘHΜΩΝΙΕΣ της Ασημίνας Προέδρου. Εκτός από την Ειδική Μνεία του Γνωρίστε τους Γείτονες, κέρδισε επίσης το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών για καλύτερη ελληνική πρεμιέρα, το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, το βραβείο της ΕΡΤ, εξ ημισείας το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Location Award για τον Γιώργο Μπαμπανάρα, Το BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη κέρδισε εξ ημισείας το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.

Retreat movie trailer

Τέλος τα σημαντικά βραβεία BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER ήταν τα εξής:

Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού:

ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS του Μαρτάιν ντε Γιονγκ

Ελληνική Ταινία (πρεμιέρα):

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη

Ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors: 

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη

Ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward:

ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ / DIGNITY του Δημήτρη Κατσιμίρη

Ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες:

ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ / BEAUTIFUL BEINGS του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον

Ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια:

ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ / BURNING DAYS τoυ Εμίν Αλπέρ 


Narcosis movie trailer

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ