«Το δάγκωμα του σκύλου» - Dromocósmicas: Θέατρο με τα πιο απλά υλικά, στην πλατεία

Οι Dromocósmicas κατάγονται από παντού και πουθενά, είναι «πολίτες του κόσμου». Μια ηλιόλουστη ημέρα του Νοέμβρη, έκαναν ένα δώρο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Μας χάρισαν μία υπαίθρια παράσταση κουκλοθεάτρου και τσίρκου, «Το δάγκωμα του σκύλου», στην πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη.

 

«Το δάγκωμα του σκύλου» - Dromocósmicas: Θέατρο με τα πιο απλά υλικά, στην πλατεία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ηλιόλουστη ημέρα του Νοέμβρη και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία παράσταση διαφορετική από τις άλλες… Ο περιπλανώμενος θίασος Dromocósmicas, τα τελευταία χρόνια έχει ως έδρα του τη Θεσσαλονίκη αλλά η χώρα «προέλευσής» του χάνεται ανάμεσα στην Ισπανία, όπως καταλαβαίνουμε από την κατάληξη του ονόματός του, την Ιταλία, όπως μαρτυρεί η καταγωγή της Camilla Bombardini, την Ελλάδα του Byron Skouris και πολλές ακόμα. Οι Dromocósmicas κατάγονται από παντού και πουθενά, είναι «πολίτες του κόσμου». Σήμερα, έκαναν ένα δώρο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Μας χάρισαν μία υπαίθρια παράσταση κουκλοθεάτρου και τσίρκου, «Το δάγκωμα του σκύλου», στην πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη.

Ο Διογένης της Σινώπης, όπως μας τραγουδά ότι περιπλανάται σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας ψάχνοντας για ανθρώπους και παρόλο που συναντά πολύ κόσμο «όπως και σήμερα, εδώ», ανθρώπους βρίσκει λίγους. Προσπαθεί να διδάξει όσους βλέπει όμως εκείνοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως και επιδίδονται μόνο στα εύκολα και τα απλά. Έτσι, έχει βγάλει τον δίσκο του και με αστεία νούμερα που θυμίζουν θέατρο βαριετέ, πασχίζει να τους κάνει να γελάσουν, μήπως μπορέσει και αυτός «να πιει ένα πο… νερό».

Μέσα από ακροβατικά, μπουφονάτες, μαριονέτες, finger puppets, όλα φτιαγμένα με τα πιο απλά υλικά, με λιγοστά σκηνικά αντικείμενα και με πολύτιμο βοηθό τη διάδραση και τη συμμετοχή του κοινού, μας μίλησε για τους φόβους που συνήθως είναι μεγαλύτεροι από το ίδιο το κακό, για την «επικινδυνότητα» των Ιδεών, για την εξουσία που είναι σαν τη φωτιά και αν την πλησιάσουμε πολύ μπορεί να μας κάψει αλλά ενδέχεται να ξεπαγιάσουμε αν στεκόμαστε πολύ μακριά της, για την αυθαίρετη βία που καταστέλλει τους λαούς αλλά και για τους φίλους που μας αφήνουν τα σημάδια τους ώστε να μη χάσουμε τον δρόμο μας.

Μια «μεγάλη» παράσταση με μικρό προϋπολογισμό. Ένα θέατρο δρόμου που χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό που μας επιτρέπει να νοιώσουμε ο δημόσιος χώρος και με όλα τα απρόοπτα που αυτό συνεπάγεται. Ένα θέατρο δρόμου που τόσο ανάγκη έχει η σημερινή κοινωνία, γιατί μόνο μέσα από αυτό τείνουμε να αισθανθούμε πως αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα μας αφορά όλους, να βιώσουμε την εμπειρία συλλογικά και να δούμε πως η τέχνη δεν αφορά μόνο τους μυημένους. Μια παράσταση που παντρεύει διαφορετικούς πολιτισμούς, συγκινεί, προκαλεί το γέλιο, ασκεί κριτική, θέτει ερωτήματα και προ(σ)καλεί το κοινό να σκεφτεί και να δώσει απαντήσεις.

Ένα ερώτημα που είναι σειρά μας να θέσουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς, είναι αν τελικά έχουμε την παιδεία, την υπομονή και τον σεβασμό να παρακολουθήσουμε με σοβαρότητα μία παράσταση όταν εκείνη δεν πλαισιώνεται από έναν αυστηρό καλλιτεχνικό χώρο, όταν δεν μας καλεί αλλά «έρχεται» εκείνη σε εμάς και ποιο παράδειγμα δίνουμε, τελικά, στα παιδιά μας, που πολύ συχνά είναι μέρος του κοινού αυτών των παραστάσεων.

INFO

Οι Dromocósmicas είναι ένας θίασος που δημιουργήθηκε το 2010 από τους Byron Skouris και Camila Bombardini. Το όνομα συμβολίζει τον πλανόδιο χαρακτήρα της ομάδας, η οποία επιδιώκει να φέρει το κοινό σε επαφή με την εμπειρία του θεάτρου, ως μία ζωντανή περιπέτεια. Μέσα από τα ταξίδια τους στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και την επαφή και συνεργασία με άλλες παρόμοιες ομάδες, η ομάδα βρίσκεται σε διαρκή έρευνα. Μέσω της αναζήτησης αυτής, η ομάδα επιδιώκει να βρει μία κοινή γλώσσα επικοινωνίας συνδυάζοντας την τέχνη των κλόουν , την Commedia dell’arte,στοιχεία από το τσίρκο και τις πολιτιστικές παραδόσεις διαφόρων περιοχών. Κατά τη διάρκεια τη περιοδείας τους, παρουσιάζουν τις δουλειές τους σε φεστιβάλ , σχολεία, θέατρα, κοινωνικά project και πλατείες και πραγματοποιούν βιωματικά σεμινάρια σχετικά με το θέατρο και το τσίρκο για παιδιά και ενήλικες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Από το 2013 έδρα της ομάδας είναι η Θεσσαλονίκη. Παρ’ όλα αυτά, οι Dromocósmicas πραγματοποιούν περιοδείες σε πόλεις, νησιά, χωριά και ευρύτερες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια περιοδεύουν με τις παραστάσεις “Vagor & Bellavita” και “MUAMBA” για τις οποίες διακρίθηκαν με τα παρακάτω βραβεία:
-Prêmio Estação Cultural , Βραζιλία, 2017
-Prêmio Arte Paraná, Βραζιλία, 2017
-Prêmio Elisabete Anderle, Βραζιλία, 2017
-Φεστιβάλ Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους της 80ης ΔΕΘ-HELEXPO 2015, Ελλάδα
-Prêmio FUNARTE artes na tua 2013(Κρατικό Βραβείο για τις Τέχνες του Δρόμου)
-Edital do Centro Cultural Banco de Nordeste do Brasil-Arte retirante 2012(Βραβείο για την περιπλανώμενη Τέχνη, Βραζιλία).

Dromocósmicas@Fb

Dromocósmicas website

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ