Γνωρίζοντας τον Τάκη Σιδερίδη, συγγραφέα της συλλογής διηγημάτων «Μερικές ιστορίες με ζώα»

Mε αφορμή το βιβλίο του «Μερικές ιστορίες με ζώα», μια συλλογή από feel-good διηγήματα που κυκλοφορεί από τις Φόρτζερι Publications, o συγγραφέας Τάκης Σιδερίδης μιλά και συστήνεται αποκλειστικά στο 20/20.

Γνωρίζοντας τον Τάκη Σιδερίδη, συγγραφέα της συλλογής διηγημάτων «Μερικές ιστορίες με ζώα»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Τάκης Σιδερίδης είναι μια λογοτεχνική περσόνα, ή μπορεί και να είναι ένα απόλυτα υπαρκτό πρόσωπο. Με μια χαλαρή πλοήγηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, μαθαίνει κανείς πως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα πρωί με χιόνι, και πως το 2009 πήρε τη σύντροφό του και τη γάτα τους και μετακόμισαν στην Αθήνα. Από πολύ νωρίς καταπιάστηκε με τη συγγραφή, ενώ ταυτόχρονα ξετύλιγε το ταλέντο του στα κόμικς και στην πολιτική γελοιογραφία, αν και δεν το εξωτερίκευε τόσο. Κάτι ακόμα που δεν ξέρατε για εκείνον είναι πως καλλιεργεί έξοχους φανταστικούς κήπους. Έτσι, το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “MON€Y” από τις Forgery Publications, ενώ το Φεβρουάριο του 2014 το δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο “SOAP OPERA” από τις εκδόσεις Futura. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι η συλλογή διηγημάτων «Μερικές ιστορίες με ζώα», που κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν από τις Forgery Publications. Είναι ευτύχημα το ότι είμαστε σε θέση να μιλάμε και να γράφουμε για το τρίτο έργο του, ιδίως αν σκεφτούμε πόσο πονεμένη ιστορία είναι οι εκδόσεις στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συλλογή από 11 ενδιαφέρουσες, δημιουργικά υπερβολικές, ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ζώα, εξημερωμένα και μη, που ισορροπούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Ένας συνδυασμός γέλιου, κρυμμένων ηθικών διδαγμάτων, φαντασίας και σασπένς, με ιδιαίτερα ωμούς χαρακτήρες - απλούς ανθρώπους που δεσμεύονται από το περιβάλλον και τον εαυτό τους. Τα ζώα, από την άλλη, είναι το στοιχείο που συναρμόζει τα διηγήματα: ένας αθώος βόας ονόματι Βάκης, δύο μικρά ιγκουάνα μέσα σε ένα τσαντάκι, ένα απρόοπτο περιστατικό ανάμεσα σε έναν υπουργό και μια αρκούδα.

Κάθε διήγημα συνοδεύεται από τα παραστατικά σκίτσα της Σοφίας Ροζάκη. Μουσική όπως Jefferson Airplane, Jimi Hendrix και The Doors διατρέχει όλο το βιβλίο, ενώ οι ήρωες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, από το Ζακατέκας στα Γρεβενά κι από την πλατεία Προσκόπων στο Καψάλι στα Κύθηρα. Πάντα με γοήτευαν τα ασυνήθιστα πράγματα, αλλά η ιδέα της εμπειρίας του κόσμου από την οπτική γωνία ενός άλλου πλάσματος είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Ξεχώρισα επίσης τη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τις ιστορίες και το γεγονός πως δεν είχαν όλες την ίδια αφετηρία.

Έχοντας διαβάσει και το “MON€Y”, μπορώ να σημειώσω πως ο συγγραφικός κόσμος του κυρίου Σιδερίδη δεν είναι στεγανοποιημένος, αλλά αντίθετα κυριαρχείται από ετερόκλητα στοιχεία, όπως η νεότροπη σάτιρα, ο σλανγκισμός, η αγωνία, οι ανατροπές, η στυγνή εξυπνάδα. Το βιβλίο δεν είναι μεγάλο, οπότε η ροή του είναι εύκολη για τον αναγνώστη, ο ρυθμός σταθερός και συνεπής. Προσέχει πολύ τη γλώσσα του, είναι τυπικός, αλλά δεν τον νοιάζουν και τόσο όλα τα εξωτερικά λογοτεχνικά γνωρίσματα. Σίγουρα έχει τον τρόπο του στο να περιγράφει καταστάσεις, ανθρώπους και τοποθεσίες, όπου ο ρεαλισμός και ο σουρεαλισμός συνυπάρχουν και τα πάντα μοιάζουν τόσο αυθεντικά. Είναι εκπληκτική η συνειδητοποίηση πως ο κόσμος μας συμφύρεται με πλάσματα περίεργα, φτιαγμένα ίσως με τα υλικά των μύχιων φόβων μας.

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω και την έμμεση κοινωνική κριτική που επιχειρείται μέσα από τα γραφόμενά του, τα επόμενα γραπτά του Τάκη Σιδερίδη είναι οπωσδήποτε πολλά υποσχόμενα και θα τα αναμένουμε. Μέχρι τότε, ας μάθουμε λίγα περισσότερα για τον ίδιο μέσα από 10 ερωτήσεις που του απευθύναμε.

Πώς θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα για εσάς;

Πρόκειται για έντεκα διηγήματα με κοινό χαρακτηριστικό την παρουσία ζώων, ως επί το πλείστον πραγματικών, που μπλέκονται σε ιστορίες ανθρώπων. Το βιβλίο γράφτηκε μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2020. Ήταν μια δημιουργική απόπειρα να δραπετεύω από τον καθημερινό ζόφο της περιόδου. Οι ιστορίες επιδίωξα να δημιουργούν ένα feel-good συναίσθημα, ίσως και να προκαλούν χαμόγελο ή γέλιο. Βέβαια, δεν λείπει η περιπέτεια, το μυστήριο και η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων. Οι ιστορίες συνοδεύονται από ισάριθμα σχέδια της Σοφίας Ροζάκη. Ο σχεδιασμός της έκδοσης έγινε από την Ελένη Ρουκέτα, η επιμέλεια από την Θάλεια Χατζηβασιλείου και η έκδοση από τη Φόρτζερι Publications του Ιάσονα Χατζηθεοδώρου.

Τι έχει να κερδίσει ο αναγνώστης από αυτό το βιβλίο;

Έχω τοποθετήσει σε διάφορα σημεία των ιστοριών κάποια στοιχεία που συνιστούν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα. Το πρώτο άτομο που θα λύσει τον γρίφο κερδίζει τρία εκατομμύρια ευρώ και δύο βραδιές στο Λεβερκούζεν.

Ποιο από τα ζώα του έργου θα θέλατε να έχετε στο σπίτι σας;

Είχα την Άμστελ! Πρόκειται για τη μαύρη γάτα με τα πράσινα μάτια (ή κόκκινα σύμφωνα με κάποια θύματά της) της πρώτης ιστορίας με τίτλο: In the mouth of Amstel. Δυστυχώς, πέθανε το Φεβρουάριο του 2022, δεκαοκτώ και μισό ετών. Πένθησα για την απώλειά της.

Πολλοί νέοι συγγραφείς βρίσκουν εμπόδια στο δρόμο προς την έκδοση. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Στο πρώτο βιβλίο, το Money, είχα κάνει λίγες απόπειρες να βρω εκδοτικό οίκο άλλα δεν τα κατάφερα. Κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου από χέρι σε χέρι, σε στέκια και κοινωνικούς χώρους. Δεν είχε καν ISBN. Το Soap Opera βγήκε από τις εκδόσεις futura κατόπιν μεσολάβησης ενός αγαπημένου φίλου που γνώριζε τον εκδότη. Σημειώνω πως τα έξοδα στις περιπτώσεις αυτές καλύφθηκαν από εμένα και φίλες/-ους μου. Στο τελευταίο βιβλίο έφαγα τουλάχιστον δέκα απορριπτικές απαντήσεις από μικρούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Δεν πτοήθηκα. Με τον αγαπημένο φίλο Ιάσονα στήσαμε τις εκδόσεις Φόρτζερι, που άλλωστε ήταν και το όνομα του υποτιθέμενου εκδοτικού οίκου της πρώτης έκδοσης του Money. Στην περίπτωσή μου η εκδοτική διαδικασία είναι λίγο-πολύ συλλογική πράξη βασισμένη στον κύκλο των ανθρώπων που με αγαπούν και τους αρέσουν αυτά που γράφω. Και τα τρία βιβλία τυπώθηκαν στο ΨΙΜΥΘΙ του Νίκου Καρακώστα.

Έχει επηρεαστεί η συγγραφή σας από άλλα είδη τέχνης (κινηματογράφος, μουσική, κόμικς κ.ά);

Απολύτως! Σίγουρα από τα κόμικς που υπήρξαν τα πρώτα μου αναγνώσματα και το κινηματογράφο, αλλά και από τα σίριαλ. Η μουσική είναι παρούσα παντού, κάθε βιβλίο έχει και ένα soundtrack. Σε κάποιο βαθμό έχω επηρεαστεί και από το θέατρο, αν και έχω δει και διαβάσει λιγότερα έργα σε σχέση με τη λογοτεχνία ή τον κινηματογράφο.

Η πραγματικότητα γύρω μας επηρεάζει τον τρόπο που γράφετε;

Δεν νομίζω πως γίνεται διαφορετικά, ακόμα και αν γράφεις για το παρελθόν ή το μέλλον, πάντα είσαι βυθισμένος στην τρέχουσα πραγματικότητα. Στην περίπτωσή μου αυτό είναι πολύ εμφανές, οι χρονικές περίοδοι στις οποίες διαδραματίζονται οι ιστορίες μου είναι στο παρόν ή στο πρόσφατο παρελθόν.

Ποιους αγαπημένους σας συγγραφείς θα βγάζατε έξω για φαγητό και πού θα τους πηγαίνατε;

Τον Γιάννη Σκαρίμπα, τον Ηλία Πετρόπουλο, την Λουσία Μπερλίν, την Σοφία Νικολαΐδου, τον Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ και την Μάτση Χατζηλαζάρου. Θα ήταν αρχές καλοκαιριού, όλοι τους θα είχαν κέφι και θα τους πήγαινα σε μια παλιακή ταβέρνα στο Χαλάνδρι που είναι κρυμμένη μέσα σε μια πιλοτή που βγάζει σε μια εσωτερική αυλή.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί σας ήρωες;

Όταν ήμουν μικρός είχα ήρωες τους Iνδιάνους των γουέστερν, τον Βruce Lee που πάντα νικούσε τους κακούς, τον πολυμήχανο MacGyver και την γιαγιά μου που είχε πολεμήσει με τον ΔΣΕ. Τώρα, No more heroes anymore.

Τι σας προβληματίζει σε σχέση με το σήμερα;

O πόλεμος, η κλιματική αλλαγή, η διάλυση των δημόσιων δομών και υποδομών, η άνοδος της ακροδεξιάς, το τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, η διόγκωση της υλικής και διανοητικής φτώχειας… Γενικά είναι πολλά αυτά που μου προκαλούν προβληματισμό, ανησυχία ή απελπισία σε κάποιες στιγμές. Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα, ειδικά στη χώρα μας το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια έχει σαπίσει και η μπόχα του τείνει να μας πνίξει. Χρειαζόμαστε σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, που να χαρακτηρίζονται από ανοιχτότητα και ανεκτικότητα, από φροντίδα και αλληλοβοήθεια, από ειλικρίνεια και νοιάξιμο.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον που ξημερώνει;

Το 2007 ή το 2008, δεν θυμάμαι ακριβώς, έπαιζε ένα στένσιλ σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που έλεγε: Να προετοιμαστούμε για το σκοτάδι που ξημερώνει. Κάπως έτσι αισθάνομαι για το μέλλον.


Παραγγείλετε online τη συλλογή διηγημάτων «Μερικές Ιστορίες με Ζώα» του Τάκη Σιδερίδη εδώ.


INFO

ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΖΩΑ

ΤΑΚΗΣ ΣΙΔΕΡΙΔΗΣ

Μια ενδεχομένως δαιμονισμένη γάτα και μια παράξενη δολοφονία, ένας βόας που νικάει τους φόβους, δύο ιγκουάνα χρήσιμα για την ανάπτυξη εμμονών, ένας πολυλογάς αλλά θεραπευτικός παπαγάλος, ένα παραισθητικό κουνέλι που διορθώνει τις άβολες καταστάσεις, ένας φοίνικας μπλεγμένος σε ένα μυστήριο κρυπτογραφίας, καθώς και άλλα συμπαθή πραγματικά ή φανταστικά πλάσματα, περιπλέκονται στις ζωές μερικών δίποδων ομιλούντων ζώων, γνωστών ως ανθρώπων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Περιεχόμενα

In the mouth of Amstel
Ο Βάκης και η αναρρίχηση
Ο Ζίγκι, ο Ίγκι και ο Καρλ
Μπούρου
Μέτσκα
Ξαφνικός Ξιφίας
Λέοντες της Φλώρινας
Τα ευαίσθητα πρόβατα και ο αναγκαίος ΜακΓκάιβερ ή λίγο αίμα για την Κοινωνία των Αγγέλων
Μπάμπος και Μπαμπίνο
Εφάισες τις κοσσάρες;
The Fifth Phoenix (Season 01) - The battle in Sergoula (Episode 01)

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ