Η κυβέρνηση υποβαθμίζει κι άλλο τον χώρο της τέχνης - Σκληρές ανακοινώσεις από Σ.Ε.Η. και Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ

Με Προεδρικό Διάταγμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβαθμίσει τα ανώτερα διπλώματα των ηθοποιών, των χορευτών και των κινηματογραφιστών με το «έτσι θέλω».

Η κυβέρνηση υποβαθμίζει κι άλλο τον χώρο της τέχνης - Σκληρές ανακοινώσεις από Σ.Ε.Η. και Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της τέχνης, και όχι μόνο, με τη νέα απόφαση ΦΕΚ, με την υπογραφή και της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, η οποία υποβιβάζει τα διπλώματά τους από τις δραματικές σχολές, εξισώνοντάς τα με το απολυτήριο λυκείου.

Όπως είναι λογικό, μετά το συγκεκριμένο νέο, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού έσπευσαν κατευθείαν να βγάλουν ανακοινώσεις κατά της απόφασης και να οδηγηθούν σε κινητοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάταγμα αποτελεί ουσιαστικά «την επίσημη ταφόπλακα στις σχεδόν τριαντακονταετείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους», όπως τονίζει το Σ.Ε.Η.

Επίσης, μετά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά και σε συνδυασμό με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης των... αρίστων τρία χρόνια τώρα αναφορικά με τον Πολιτισμό (πρόσληψη του καταδικασμένου βιαστή ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο και προσπάθεια «κάλυψής» του, κλείσιμο των χώρων του Πολιτισμού και εγκατάλειψη των καλλιτεχνών κατά την περίοδο της καραντίνας), καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του έχουν περάσει πλέον στο στάδιο της πλήρους απαξίωσης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Σ.Ε.Η.

Με πραγματική έκπληξη και τεράστια αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε για την -με υπογραφή της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου- έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 με ημερομηνία 17/12, σύμφωνα με το οποίο ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών & σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ. Ουσιαστικά αλλά και τυπικά πλέον με την υπογραφή της ανώτατης πολιτειακής αρχής, όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα, πέρα από την καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους απαξίωση! Οι καλλιτέχνες, λοιπόν, είναι απλοί εμπειροτέχνες που έχουν ολοκληρώσει μόνο την δωδεκαετή δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα! Πρόκειται για την επίσημη ταφόπλακα στις σχεδόν τριαντακονταετείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους και να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο Π.Δ. παραβιάζει κατάφωρα και αυτές ακόμα τις διατάξεις του Ν. 1158/81 ”Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ.” (ΦΕΚ 127 /Α / 81) και του Π.Δ. 370/83 ”Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης (Τμ. Υποκριτικής” (ΦΕΚ 130 /Α / 83), σύμφωνα με τα οποία «η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην ΑΝΩΤΕΡΗ βαθμίδα εκπαίδευσης».

Είναι γεγονός ότι από το 2003 και έπειτα η ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, μετά από Ευρωπαϊκή οδηγία, καταργήθηκε στην Ελλάδα (οπότε και τα τριετούς φοίτησης Τ.Ε.Ι. μετατράπηκαν σε τετραετούς φοίτησης ΑΤΕΙ). Όμως, για τους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών έως το 2003, ακριβώς λόγω των προβλέψεων των παραπάνω νομοθετημάτων, ίσχυε η δυνατότητα ισοτίμησης των σπουδών τους μέσω ΙΤΕ, αρχικά, και ΕΟΠΕΠ έπειτα, με ΤΕΙ, άρα την κατάταξή τους σε εργαζόμενους ΤΕ.

Έκτοτε, όμως, στην Ελλάδα, τη χώρα που περηφανεύεται διεθνώς πως είναι «το λίκνο του Πολιτισμού» και ιδιαιτέρως του θεάτρου, το ίδιο το Κράτος έχει σκοπίμως δημιουργήσει ένα καφκικό θεσμικό κενό, όπου δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει καμία διάθεση για δημιουργία Ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις Παραστατικές Τέχνες, με παράλληλη λύση για το ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών των χιλιάδων αποφοίτων από το 2003 έως και τη δημιουργία αυτής της βαθμίδας.

Την ίδια στιγμή, ήδη από το 1981 έως και σήμερα:

  • το Υπουργείο Πολιτισμού -στο οποίο υπάγονται οι «ανώτερες» καλλιτεχνικές σχολές- ως εποπτεύων φορέας, τις αδειοδοτεί και τις ελέγχει
  • οι υποψήφιοι δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε διορισμένη από το Υπουργείο καλλιτεχνική επιτροπή
  • μετά την εισαγωγή τους σπουδάζουν για τρία ολόκληρα έτη με ένα υπερεντατικό πρόγραμμα σπουδών τουλάχιστον 8 ωρών την ημέρα για κάθε μέρα της εβδομάδας
  • στο τέλος των σπουδών τους για να πάρουν τα διπλώματά τους – τα οποία μάλιστα φέρουν την στρογγυλή σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας (μέσω του ΥΠΠΟΑ) – δίνουν και πάλι εξετάσεις σε άλλη επιτροπή, επίσης διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Σημειώνουμε, μάλιστα, πως για να γίνει δεκτός ο υποψήφιος στις εισαγωγικές εξετάσεις πρέπει να καταθέσει ως δικαιολογητικό το Απολυτήριο του Λυκείου!

ΚΙ ΟΜΩΣ…!!!

Από τις 17/12, βάσει αυτού του Προεδρικού Διατάγματος, όλα αυτά δεν σημαίνουν ΤΙΠΟΤΑ. Τριετείς, εξειδικευμένες σπουδές σημαίνουν απλά ότι ο διπλωματούχος του ΥΠΠΟΑ καλλιτέχνης είναι απόφοιτος Λυκείου. Κανένας διαχωρισμός ούτε για τους αποφοίτους έως το 2003, που με νόμους του Κράτους ήταν εργαζόμενοι ΤΕ! Οι διπλωματούχοι καλλιτέχνες συλλήβδην είμαστε το ίδιο με αποφοίτους Λυκείου που είτε δεν έχουν καμία περαιτέρω εξειδίκευση, είτε παρακολούθησαν περιστασιακά, κάποια μαθήματα ή σεμινάρια ενός τυχαίου, τοπικού εργαστηρίου θεατρικού παιχνιδιού, σχεδίου ή μπαλέτου!

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, πάγιο αίτημά μας η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Παραστατικών Τεχνών, στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ΕΠΙΣΗΣ οι καλλιτέχνες δεν εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις μεν, δεν αποκλείονται όμως και από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τα πτυχία τους αναγνωρίζονται και το πρόγραμμα σπουδών τους είναι εναρμονισμένο και σε απόλυτη σύνδεση με το πρόγραμμα του Θεωρητικού τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της ίδιας σχολής.

Δυστυχώς, είμαστε η μοναδική χώρα, στην οποία έχει εδραιωθεί αυτή η πρακτική. Η μη αναγνώριση των διπλωμάτων μας, και κυρίως η διαιώνιση αυτής της άνισης και άδικης μεταχείρισης, σημαίνει κυρίως, ότι επειδή ακριβώς ισοδυναμούν με απολυτήριο Λυκείου, οι ηθοποιοί, δεν μπορούμε να κάνουμε μεταπτυχιακά στην ειδικότητά μας, όσοι είμαστε κάτοχοι master ή PhD ξένων πανεπιστημίων (που μας δέχτηκαν είτε λόγω παράλληλης απόκτησης πτυχίου άλλου γνωστικού αντικειμένου, είτε αναγνωρίζοντας τη χαώδη ελληνική πραγματικότητα), όταν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, αυτά δεν αναγνωρίζονται, ότι στον ΟΑΕΔ επιδοτούμαστε αναλογικά λιγότερο, ότι εν τέλει οι εργασιακές μας απολαβές είναι μειωμένες.

Δεν θεωρούμε τυχαίο το ότι το προεδρικό διάταγμα αυτό υπογράφηκε μόλις ένα μήνα μετά από την κατάπτυστη & συντεχνιακή ανακοίνωση της Κοσμητείας ΦΛΣ του ΕΚΠΑ για το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, που έβαλε κατά του κλάδου των ηθοποιών εξισώνοντάς μας κι εκείνη με αποφοίτους Λυκείου. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι εδώ και χρόνια μερίδα θεατρολόγων έχει προσβάλλει στο ΣτΕ την ΚΥΑ που εξασφάλιζε την ισοτίμηση έως το 2003 (η δημοσίευση της απόφασης εκκρεμεί παραπάνω από έναν χρόνο). Δεν θεωρούμε τυχαία, επίσης, την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και μουσικής από τα σχολεία το 2020. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, που όλο το ενδιάμεσο διάστημα οι νόμοι του Υπουργείου Παιδείας δίνουν «δωράκια» στα κολέγια και τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους ανήκουν.

Πρόκειται για μια συνολική και στοχευμένη απαξίωση του Πολιτισμού, των Τεχνών και των επαγγελματιών καλλιτεχνών. Για μια λυσσαλέα αντεργατική επίθεση στα δικαιώματα και την καλλιτεχνική μας υπόσταση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Άμεση ανάκληση του ΠΔ 85

– Καμία διακινδύνευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών ως το 2003, είτε για όσες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί και πληρωθεί, είτε για αυτές που θα προκηρυχθούν στο μέλλον

– Επιτέλους, εδώ και τώρα, ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών & οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών από το 2003 ώς και την ίδρυσή του.

Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να μας εμπαίζουν τόσα χρόνια.

Καλούμε το ΕΚΠΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει μαζί μας τη δημιουργία μιας σχολής στο πρότυπο της ΑΣΚΤ. Δυστυχώς, έως σήμερα δεν το έχει πράξει. Αν πράγματι ενδιαφέρεται για την επιστημονικότητα στο αντικείμενο του θεάτρου, είναι χρέος του να απαντήσει στο ερώτημα γιατί υποτιμά τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι μπορεί να την αξιολογεί θεωρητικά, δυνάμει μιας θεωρητικής κατάρτισης εντελώς αποδεσμευμένης από την πρακτική. Καλούμε τέλος την Κοσμητεία να απέχει από τοποθετήσεις που προσβάλουν συλλήβδην έναν επαγγελματικό κλάδο, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και το αντικείμενο της μελέτης των αποφοίτων της.

Θα αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε και θα αγωνιστούμε μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας!

Καλούμε όλους τους σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών να συστρατευθούν μαζί μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε για το επόμενο διάστημα.

Δηλώνουμε σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες πως θα μας βρουν απέναντί τους σε όσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επιλέξουν να παρακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΗ,

Οι απόφοιτοι Λυκείου ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Η ανακοίνωση του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ

Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) ορίζοντας το προσοντολόγιο για κάθε εργασιακό κλάδο, αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα μέχρι πρότινος αδιαβάθμητα πτυχία μας με απολυτήρια λυκείου.

Tα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, οι αντίστοιχοι/ες υπουργοί Μ. Βορίδη, Θ.Σκυλακάκη, Ν. Κεραμέως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνυπέγραψαν το εν λόγω τερατώδες προεδρικό διάταγμα που καθιστά πλέον και επίσημα τις καλλιτεχνικές σπουδές ίσες με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση .

Η κυβέρνηση έχει απόλυτη ευθύνη για την κατάργηση των ελάχιστων εργασιακών και ακαδημαϊκών μας δικαιώματα, καθιστώντας μας δια νόμου ανειδίκευτους/ες εργαζόμενες/ους . χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί και άλλοι συνάδελφοι λογίζονται ως απόφοιτοι λυκείου.

Τη στιγμή που παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες χωρίς ανώτατη εκπαίδευση για το χορό, τη στιγμή που η ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος χορού, η ισοτίμηση των υπαρχουσών σπουδών μας (Ανώτερης Εκπαίδευσης) καθώς και η ίδρυση επαγγελματικού κλάδου ΠΕ χορού αποτελούν πάγια αιτήματά μας με διαφορετικές μορφές διεκδίκησης (Διημερίδα, θεσμική πίεση, δικαστικός αγώνας), το προεδρικό διάταγμα έρχεται να καταλύσει ακόμα και τα ελάχιστα κεκτημένα δικαιώματα όσων συναδελφισσών και συναδέλφων είχαν αποφοιτήσει ως το 2003.

Στηρίζουμε την κατάληψη της “Ανωτέρας” Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου.

Παράλληλα στηρίζουμε και καλούμε αύριο 23/12 τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του συντονιστικού της κατάληψης στις 12.00 μ.μ, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15, Αθήνα) όλους/ες όσοι/ες θέλουν να στηρίξουν τη διεκδίκηση της μη περαιτέρω υποβάθμισης των σπουδών, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των ζωών μας εν γένει.

Διεκδικούμε την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος, την δίκαιη διαβάθμιση των διπλωμάτων χορού με ΤΕ, την αναγνώριση ΠΕ κλάδου Χορού καθώς την αναβάθμιση των σπουδών χορού με ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού.

Ενάντια σε κάθε υπουργική απόφαση και νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τις σπουδές μας, την εργασία και την τέχνη μας και που παράλληλα τάσσεται ενάντια στην δημόσια δωρεάν παιδεία, συσπειρωνόμαστε και κινητοποιούμαστε.

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας προς τον κλάδο μας που σε πρόσφατη συνάντηση με το Υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση για τα ζητήματα εκπαίδευσης, είναι εξοργιστικός

Παρακάτω η ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου.

Το συντονιστικό της κατάληψης της “Ανωτέρας” Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου καλεί αύριο 23/12 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 μ.μ, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15, Αθήνα) όλους/ες όσοι/ες θέλουν να στηρίξουν τη διεκδίκηση της μη περαιτέρω υποβάθμισης των σπουδών, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των ζωών μας εν γένει.

Διεκδικούμε όχι μόνο την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος αλλά και την άμεση θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με περαιτέρω στόχο την εξίσωση τους με τις σπουδές των ΑΕΙ και την αύξηση της χρηματοδότησής τους.

Δικαιούμαστε εδώ και τώρα ανώτατες, αναγνωρισμένες σπουδές, που θα βάλουν τέλος στην λογική του χομπισμού, της εργασιακής επισφάλειας και της αντιμετώπισης της τέχνης ως πάρεργου.

Το διάταγμα αυτό εκδόθηκε την ίδια περίοδο που διαπράττονται κρατικές δολοφονίες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση των πολιτών, την οικονομική εξαθλίωση της χώρας και θεμελιώνει με κάθε τρόπο την αυθαιρεσία στο πεδίο της θεσμικής δικαιοσύνης.

Το συντονιστικό της κατάληψης της “Ανωτέρας” Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία σπουδαστών, σπουδαστριών και αποφοίτων των κάτωθι Δραματικών Σχολών:

Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου «Δήλος»

Αθηναϊκή Σχολή Κάλβου-Καλαμπόκη

Πειραϊκός Σύνδεσμος

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη»

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Πράξη Επτά»

Ανώτερη Δραματική Σχολή Τέχνης «ΑΡΧΗ»

22/12/22

Σχολείον Ειρήνης Παπά, Πειραιώς 52

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ