Η πρόσφατη, αληθινή «Κατάθεση ψυχής» του Νότη Μαυρουδή στον δημοσιογράφο Κώστα Μπαλαχούτη (full video, 2021)

Ο σπουδαίος συνθέτης και σολίστ της κιθάρας Νότης Μαυρουδής δεν μένει πια εδώ. Σε μία από τις τελευταίες μεγάλες συνεντεύξεις του, καλεσμένος της εκπομπής «Κατάθεση ψυχής» του δημοσιογράφου Κώστα Μπαλαχούτη, μοιράστηκε τον Μάρτιο του 2021 ιστορίες από τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του καθώς και τις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του για τη μουσική και τον κόσμο.  

Η πρόσφατη, αληθινή «Κατάθεση ψυχής» του Νότη Μαυρουδή στον δημοσιογράφο Κώστα Μπαλαχούτη (full video, 2021)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Νότη Μαυρουδή στα 77 του χρόνια εξαιτίας μίας θανάσιμης πτώσης στο σπίτι του στο Πήλιο, χθες το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου, σκόρπισε βαθιά θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και το κοινό που λάτρεψε τη μουσική και τα τραγούδια του. Ο σπουδαίος συνθέτης και σολίστ της κλασικής κιθάρας μοιράστηκε με πάθος το ξεχωριστό ταλέντο και τις απόψεις του για τη μουσική και τον κόσμο για πολλές δεκατίες -η πρώτη ηχογράφησή του καταγράφεται το 1964-, αφήνοντας στο διάβα του τραγούδια με ιδιαίτερο μελωδικό στίγμα, ενώ δεν έπαψε ποτέ να μοιράζεται ανοιχτά τις μουσικές του γνώσεις αλλά και τη θεώρησή του για τον κόσμο. 

Μία από τις τελευταίες μεγάλες συνεντεύξεις του ήταν όταν, τον Μάρτιο του 2021, βρέθηκε καλεσμένος του δημοσιογράφου Κώστα Μπαλαχούτη στην εκπομπή του «Κατάθεση ψυχής» (Βουλή Τηλεόραση), όπου μοιράστηκε ιστορίες από τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του καθώς και τις απόψεις του για τη μουσική και τον κόσμο.  

Η ζωή πρέπει να περιτυλίγεται με το μυστήριο

Στην εκπομπή διάρκειας 52 λεπτών, ο Νότης Μαυρουδής μίλησε για την καταγωγή της οικογένειάς του από τον Πόντο, για τον τσαγκάρη πατέρα και τη μοδίστρα μητέρα του, για την Καλλιθέα όπου μεγάλωσε με το παιχνίδι στις αλάνες και το παλαιό τραμ, για τα «ματωμένα χρόνια» της προσφυγιάς και του μετεμφυλιακού διχασμού. 

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στα πρώτα μουσικά του ερεθίσματα, την κλασική κιθάρα που ξεκίνησε να μαθαίνει στα 12 του χρόνια, τους πρώτους του δασκάλους και τον Αντρές Σεγκόβια, μίλησε για τη γνώση που σήμερα ρέει άφθονη στο διαδίκτυο, για τον «μοναχισμό» που απαιτεί η σπουδή ενός μουσικού οργάνου, για την ευρύτερη γνώση του κόσμου μας που είναι απαραίτητο εφόδιο για κάθε ολοκληρωμένο μουσικό και άνθρωπο.

Τραγούδια με ψεύτικους, μηχανικούς ήχους είναι δύσκολο να βγάλουν ψυχούλα

Θυμήθηκε τις πρώτες του ηχογραφήσεις με τον Γιώργο Ζωγράφο, μίλησε με μεγάλο θαυμασμό για τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, για το σπουδαίο του τραγούδι «Πρωινό τσιγάρο» που αφιέρωσε στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου, για τη γνωριμία του με τη μουσική του Μπαχ που τον καθόρισε ως μουσικό και τις διαφορετικές επιρροές που αποτελέσαν το ποικίλο μουσικό του υπόβαθρο, για τους ποιητές που λάτρεψε, για το έντεχνο τραγούδι, το νέο κύμα και τη μουσική φλαμένκο, ενώ αναφέρθηκε με μεγάλη ευγνωμοσύνη στην αγαπημένη του σύζυγο, την οποία χαρακτήρισε «συντρόφισσα» αλλά και έναν πολύτιμο, αντικειμενικό κριτή και ακροατή κάθε νέου τραγουδιού του.

Ο Νότης Μαυρουδής θα μας λείψει πολύ τόσο για τη σπουδαία μουσική του τέχνη, τη γεμάτη ευαισθησία και λεπτότητα, όσο και για την ξεχωριστή ευθυκρισία του.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή «Κατάθεση ψυχής» με καλεσμένο τον Νότη Μαυρουδή:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ