«Κόρη Αδάμαστη» με τους Γιώργο & Νίκο Στρατάκη, σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης αναλαμβάνουν τον ρόλο του «αφηγητή» και επενδύουν με την ερμηνεία τους έντεκα ξεχωριστές συνθέσεις του σπουδαίου Λουκά Θάνου, υπό τον τίτλο «Κόρη Αδάμαστη», ο οποίος μελοποίησε την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Πάνου Δημητρόπουλου.

«Κόρη Αδάμαστη» με τους Γιώργο & Νίκο Στρατάκη, σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Επιστροφή στη δισκογραφία για τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη με μια πρωτότυπη πρόταση, πιο μακριά από τα κλασικά κι αγαπημένα μονοπάτια τους. Τα δυο αδέρφια από την Κρήτη, που με τη ματιά και τη φρεσκάδα τους πετυχαίνουν να φέρνουν την παράδοση στο σήμερα, αυτή τη φορά αναλαμβάνουν τον ρόλο του «αφηγητή» και επενδύουν με την ερμηνεία τους τις έντεκα ξεχωριστές συνθέσεις υπό τον τίτλο «Κόρη Αδάμαστη» που τους εμπιστεύτηκε ο σπουδαίος Λουκάς Θάνος, ο οποίος μελοποίησε την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Πάνου Δημητρόπουλου.

Οι μελωδίες του συνθέτη που έχει δώσει μουσική υπόσταση σε έργα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών συναντούν εδώ την ποιητική συλλογή ΚΟΡΗ ΑΔΑΜΑΣΤΗ του Πάνου Δημητρόπουλου, με τον Λουκά Θάνο να αναφέρει: «Από τον Αισχύλο στον Δημητρόπουλο, μέσα από τον Παλαμά, τον Καρυωτάκη, τον Βάρναλη, τον Βρεττάκο, τον Χριστοδούλου, τον Καμπανέλλη, ασκήθηκα. Από τον Ξυλούρη στον Στρατάκη και τον Στρατάκη, μέσα από την Καραθανάση, τον Ψαραντώνη, τον Χαρούλη, τον Σιόλα, τον Γισδάκη, τον Προδρόμου, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσω την ανάσα της ποίησης, ασκήθηκα, μήπως και δαμάσω την Αδάμαστη Κόρη. Και να που φτάσαμε ως εδώ, ως την Αδάμαστη Κόρη του Πάνου με την κραυγή του Γιώργου και την αισθαντικότητα του Νίκου, που χάιδεψε τα όργανα και γέννησαν τον ήχο».

Μια μουσική και λογοτεχνική σύμπραξη-ορόσημο με τη στόφα του διαχρονικού, μια αλληγορία που μας παραπέμπει στον μύθο και την ιστορία της Ελλάδας, κατά τον ποιητή Πάνο Δημητρόπουλο.

Η «Κόρη Αδάμαστη» μας συνδέει με την ψυχή του τόπου μας, καθώς μετουσιώνει σε ποίηση και μουσική ό,τι συμπυκνώνει τον ελληνικό χώρο και χρόνο, για να μας οδηγήσει, μέσα από επικολυρικά μονοπάτια, σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στα αρχέτυπα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Στρατάκηδες.

Σε στίχο ελεύθερο, όπως το αδάμαστο ελληνικό πνεύμα, και με τις μουσικές συνθέσεις του Λουκά Θάνου, το άλμπουμ αυτό, ακροβατώντας με μαεστρία στο σήμερα και στο χτες, ενεργοποιεί τη μνήμη, καθώς ξυπνάει τη μυρωδιά της πρώτης φθινοπωρινής βροχής στο ξερό χώμα, ενώ σε σηκώνει ψηλά, εκεί που μπορείς να ατενίζεις μια Ελλάδα που χάνεται στα θέατρα, στις αγορές της και σε τοπία αρχέγονα.

Κόρη, εμάς, αδάμαστη,
θα μας αναζητήσεις
γιατί έχουμε την Άνοιξη -την Άνοιξη βαθιά μας
τη φωτιά που τη φυσάει πάντα ο αέρας
τ' αμπέλια κι ο ήλιος -ο ήλιος είναι μέσα μας
κι ας έχει ο άνθρωπος ακόμα να μεθάει
σε ηλιαχτίδες και γλυκές επευφημίες
κόρη αδάμαστη των αγριμιών μητέρα
αύρες αιωρούνται, αύρες νυχτοπλάνητες

Μια μοναδική παραγωγή της Northern Pinwheel - Βόρειος Ανεμόμυλος, που συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το καλοκαίρι του 2020 από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός».

Kυκλοφορεί σε cd και σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα.

INFO

Γιώργος & Νίκος Στρατάκης
ΚΟΡΗ ΑΔΑΜΑΣΤΗ

σε μουσική Λουκά Θάνου 
και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου

Συντελεστές 

Σύνθεση: Λουκάς Θάνος
Ποίηση: Πάνος Δημητρόπουλος

Ενορχήστρωση - Επιμέλεια οργάνων: Νίκος Στρατάκης
Πνευστά: Γιώργος Σαλούστρος (Κεχρής)
Ηχοληψία - Λήψη ήχου - Mastering: Κώστας Μαρκάκης, Studio Astra
Εικαστικά - Γραφιστικά - Σχεδιασμός: Jographics 

Παραγωγή
Northern Pinwheel - Βόρειος Ανεμόμυλος
Record Company
Facebook Page | Instagram

Ακολουθήστε τους Γιώργο & Νίκο Στρατάκη
Facebook | Instagram | YouTube

Επικοινωνία - Προβολή στα Μedia
zuma communications

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ