«Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια»: Ο Σαμ Στάινερ και μερικοί ακόμα δημιουργικοί άνθρωποι (κριτική)

Μια παράσταση τόσο πολιτική όσο και κοινωνική, επίκαιρη, με διακριτικό χιούμορ, βαθιά ανθρώπινη, για τις σχέσεις, την αγάπη, την κατανόηση και τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, που θα φιλοξενείται στο Alte Fablon έως τις 5 Φεβρουαρίου.

«Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια»: Ο Σαμ Στάινερ και μερικοί ακόμα δημιουργικοί άνθρωποι (κριτική)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτήριζα το έργο Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια, γραμμένο το 2015 από τον Σαμ Στάινερ, «προφητικό» μιας επιβληθείσας αποστασιοποίησης χωρικής και απομάκρυνσης ουσιαστικής από τους ανθρώπους, ακόμα και τους πιο αγαπημένους, που όλοι γευτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, την παράσταση του οποίου παρακολούθησα στον πολυχώρο Alte Fablon, σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου. Την έναρξη της παράστασης σήμανε ο Απόστολος Λιάπης, κερνώντας μας σπιτική λεμονάδα πριν εισέλθουμε στη μικρής χωρητικότητας αίθουσα για να παρακολουθήσουμε τους δύο ηθοποιούς να φροντίζουν τα σκηνικά.

Η μετάφραση του Χάρη Θώμου προσάρμοσε το κείμενο στο σημερινό Λονδίνο. Η σκηνική αφήγηση δεν είναι γραμμική αλλά χρησιμοποιεί αναδρομές και κρυμμένα μέσα στον θραυσματικό λόγο, υπάρχουν στοιχεία που απαντούν σε πολλά «γιατί» των θεατών, όπως στην ασυδοσία των «μεγαλοκαρχαριών» που σπάνια αποδεικνύεται καθώς «αφήνουν τις κάμερες απ’ έξω» τη στιγμή που οι υπόλοιποι παλεύουν να αντεπεξέλθουν σε παράλογα νομοσχέδια.

Η ασυλία της δικηγόρου Μπερναντέτ (Έλενα Δαμίγου) κατά τη διάρκεια της εργασίας της, το «νομοσχέδιο περί ηρεμίας», που επιβάλλει χρήση 140 λέξεων ημερησίως για τον κάθε πολίτη, η τρομοκρατία, η οργάνωση και διαρκής συμμετοχή του μουσικού Όλιβερ (Δημήτρης Κρίκος) σε πορείες διαμαρτυρίας, έρχονται σε συνεχή σύγκρουση, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, στην προσπάθεια χτισίματος και διατήρησης μιας σχέσης, με βαθιά επικοινωνία μέσα από μετρημένες λέξεις που κάποτε σπαταλούνται («λεμόνια, λεμόνια, λεμόνια, λεμόνια, λεμόνια») και τότε πληγώνουν περισσότερο.

Η εναλλαγή στη χρήση του ψυχρού μπλε και θερμού κίτρινου φωτισμού από την Ελένη Ντάγκα μαζί με τη σκηνική οδηγία σχετικά με τις θέσεις των ηθοποιών, προσδιόρισε το πέρασμα του χρόνου ενώ συχνά και τη μετάβαση από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διαχείριση του περιορισμένου σκηνικού χώρου από την σκηνογράφο Μαρία Καβαλιώτη, που με ελάχιστα υλικά, έστησε ένα κρεβάτι στον τοίχο και χρησιμοποίησε τα λιγοστά σκηνικά της αντικείμενα, πότε ως έπιπλα διαμερίσματος, πότε ως στοιχεία του εξωτερικού χώρου και πότε ως τον ασφυκτικό κλοιό που πλαισιώνει τους χαρακτήρες. Τα φαρδιά, ολοκίτρινα κοστούμια, η διαφοροποίηση των οποίων στις λεπτομέρειες μπορούσε να υπονοεί μία διαφορά στις ιδέες και στην κοινωνική τάξη, κατασκεύασε η Κική Κρανιώτη.

Η σωματοποίηση των συναισθημάτων και η αποτύπωσή τους ακόμα και στον τρόπο εκφοράς του λόγου, καθώς και οι παντομιμικές ικανότητες των δύο ηθοποιών, που για άλλη μία φορά μας έδειξαν τη φρεσκάδα του ταλέντου τους, σε συνδυασμό με την κίνηση που επιμελήθηκε η χορογράφος Μαριάνθη Ψωματάκη και την αφαιρετική σκηνοθεσία του Χάρη Θώμου, που εντυπωσιάζει με τις διαφορετικές θέσεις των ηθοποιών στον χώρο κατά τη διάρκεια ερωτικών σκηνών, μας θύμισαν γιατί προτιμούμε αυτές τις «μικρές», «εναλλακτικές» παραστάσεις και γιατί είναι σημαντικό να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους.

Μια παράσταση τόσο πολιτική όσο και κοινωνική, επίκαιρη, με διακριτικό χιούμορ, βαθιά ανθρώπινη, για τις σχέσεις, την αγάπη, την κατανόηση και τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, που θα φιλοξενείται στο Alte Fablon έως τις 5 Φεβρουαρίου.

ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ στο ALTE FABLON

INFO

Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια

στον Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon
FacebookInstagram

Κείμενο: Σαμ Στάινερ
Μετάφραση: Χάρης Θώμος

Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος

Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Μαριάνθη Ψωματάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρη Τασούδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελένη Ντάγκα
Ειδικές κατασκευές σκηνικών: Θάνος Καρώνης
Κατασκευή κοστουμιών: Κική Κρανιώτη
Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης
Επιμέλεια video – trailer: Στέργιος Φουρκιώτης

Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Απόστολος Λιάπης
Παραγωγή: Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon

Επί σκηνής: Έλενα Δαμίγου, Δημήτρης Κρίκος

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
13 / 14 / 20 / 21/ 27 / 28 Ιανουαρίου
03 / 04 Φεβρουάριου
Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
75’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό Εισιτήριο: 12 ευρώ
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 10 ευρώ ( Φοιτητικό / Ατέλειες / Ανέργων)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon
Δευτέρα – Παρασκευή 10:30 – 20:30
Απαραίτητη κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων.
Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου
Θεσσαλονίκη – 54635
Τηλ: 2314014430

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ