«Ονειροφάγος»: Μία υποβλητική θεατρική εμπειρία που σε «καταπίνει» (κριτική)

Στη σκηνή του Θεάτρου Τ ζωντανεύουν, για πρώτη φορά, οι παράξενες και σκοτεινές ιστορίες του Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα σε συνδυασμό με την αποτύπωση των ιαπωνικών θρύλων από τον Λευκάδιο Χερν σε μία υποβλητική παράσταση διά χειρός Σωτήρη Ρουμελιώτη. Η μετάφραση των κειμένων έγινε από τη σκηνοθέτη Γλυκερία Καλαϊτζή.

«Ονειροφάγος»: Μία υποβλητική θεατρική εμπειρία που σε «καταπίνει» (κριτική)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα σκηνικά των Μαρίας Καραδελόγλου και Ευαγγελίας Κιρκινέ, αφαιρετικά και λειτουργικά, προσφέρουν τον χώρο στους ηθοποιούς να υλοποιήσουν σχηματικά τις απαραίτητες κινήσεις (όπως η θέση του συλλογικού χαρακτήρα κατά την έναρξη της παράστασης) και δημιουργούν διαφορετικούς χώρους επάνω στη σκηνή, με ψηλούς λευκούς κορμούς που θυμίζουν φωτογραφίες της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, την είσοδο ενός ναού και πολλά μικρά περάσματα. Τα κοστούμια, υπογεγραμμένα από τις ίδιες δημιουργούς, είναι εξίσου αφαιρετικά στο σχήμα αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και μαξιμαλιστικά ως προς την πληροφορία που μεταφέρουν, με παραδοσιακά στοιχεία, όπως τα κιμονό, το ράσο του μοναχού αλλά και σύγχρονα, επηρεασμένα από τα ιαπωνικά anime, με τις κοντές γυναικείες φούστες και τα δερμάτινα υφάσματα.

Η παράσταση θίγει ζητήματα εμπορευματοποίησης της θρησκείας από την Εκκλησία, με την ηθοποιό Ανδρομάχη Μπάρδη να ζητάει χρήματα από θεατές για ένα μπουκάλι από νερό το της λίμνης από όπου «θα αναληφθεί εις τους ουρανούς ο βασιλιάς δράκος», κατασκευής ψευδών πραγματικοτήτων και ειδήσεων από ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν ένα «καταφύγιο» και για την αξία των παλαιών θρύλων και παραδόσεων στη διατήρηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης πλάθει ένα σύμπαν όπου τα όνειρα συνυπάρχουν με τη φαντασία, το χιούμορ αλλά και τη φρίκη ενώ χρησιμοποιεί τεχνικές όπως το θέατρο σκιών και η παράλληλη κινηματογραφική προβολή στην οποία εντάσσει ζωντανά τον ηθοποιό Πάνο Κεφαλούρο, καθώς και διαφορετικά μέσα για να ενισχύσει την αφήγηση όπως η μαριονέτα. Ακόμη, στήνει παράλληλες δράσεις στον χώρο της σκηνής και της πλατείας ενώ κατά τη διάρκεια της «εμφάνισης» του δράκου, ο ηθοποιός Ιωάννης Καμπούρης παίρνει τον ρόλο του σκηνοθέτη και καθοδηγεί την πολυπόθητη ανάληψη του μυθικού ζώου «εις τους ουρανούς». Το στοιχείου του χιούμορ χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις, όπως στην εμφάνιση του τρομακτικού αυτού δράκου με πούπουλα, ρολά από χαρτιά υγείας και μαχαίρια για κοφτερά νύχια, τα οποία κινεί σχεδόν εκστατικά η Ανδρομάχη Μπάρδη.

Η παράσταση ξεκινάει με τον μύθο του πνεύματος Μπακού-Κουράε, το οποίο καταβροχθίζει τα κακά όνειρα και αλλάζει την τύχη του ανθρώπου. Η επίκληση σε αυτό, που περιγράφεται ιδιαίτερα τρομακτικό, καθώς συνδυάζει επάνω του τρία διαφορετικά ζώα, ακούγεται πολλές φορές, όπως και η χαρακτηριστική κίνηση του συλλογικού αυτού χαρακτήρα που επαναφέρεται κατά τη διάρκεια της παράστασης, ενώνοντας έτσι τις τρεις ιστορίες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Αυτό το «φρικιαστικό» κατά τα άλλα πλάσμα, συχνά φαίνεται να έχει αρκετά χαριτωμένη και παιδιάστικη συμπεριφορά οργανώνοντας αγώνες προκειμένου να «τιμηθεί? τρώγοντας ένα από τα όνειρα που έχουν συλλεχθεί.

Μέσα από στόμφο, αστεϊσμούς και ειρωνεία, γίνεται αναφορά στις εφτά κολάσεις και στον Άμλετ του Σαίξπηρ ενώ παρακολουθούμε, στο «πέρασμα» από τον κόσμο των ζωντανών σε εκείνο των νεκρών, ένα «ατυχές γεγονός» το οποίο διεκπεραιώνουν δύο απόκοσμα πλάσματα, «τυλιγμένα» στον καπνό, ενώ στη συνέχεια βλέπουμε πώς το μαρτύριο ενός ανθρώπου που μάχεται μάταια να κρύψει ένα χαρακτηριστικό του, μπορεί να οδηγήσει σε παραλογισμό ακόμα και ολόκληρη την πολιτεία.

INFO

Ονειροφάγος στο Θέατρο Τ

Κείμενα: Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα, Λευκάδιος Χερν

Μετάφραση: Γλυκερία Καλαϊτζή

Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Σκηνικά / Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου, Ευαγγελία Κιρκινέ

Μουσική / Ηχητικά εφέ: Γιώργος Χρυσικός

Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσπω Πύρτσιου

Γραφιστικός σχεδιασμός: Λάζαρος Παπανικολάου

Φωτογραφίες – Trailer: Χρήστος Κυριαζίδης

Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: Θέατρο Τ

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Ιωάννης Καμπούρης

Πάνος Κεφαλούρος

Ανδρομάχη Μπάρδη

Γιώργος Χρυσικός


Δείτε το video: Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης και η Ανδρομάχη Μπάρδη μιλούν για την παράσταση στην εκπομπή Μέρα με Χρώμα (ΕΡΤ3) με την Έλσα Ποιμενίδου.

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ