Επιστολή-κραυγή αγωνίας από 22 καλλιτεχνικά σωματεία για τα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

Ο κίνδυνος για λουκέτο στα ιστορικά σινεμά του αθηναϊκού κέντρου συσπείρωσε πάνω από 20 σωματεία καλλιτεχνών, τα οποία, με την ταυτόχρονη υποστήριξη από διεθνείς σκηνοθέτες, απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία.

Επιστολή-κραυγή αγωνίας από 22 καλλιτεχνικά σωματεία για τα ιστορικά σινεμά της Αθήνας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Περισσότερα από 20 καλλιτεχνικά σωματεία εκπέμπουν σήμα κινδύνου μέσα από ανοιχτή επιστολή με παραλήπτες τους υπουργούς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Παιδείας, με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για τα υπό απειλή σινεμά της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ.

Με κύριο αίτημά τους την προστασία των κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου της πρωτεύουσας, οι καλλιτέχνες αιτούνται άμεσα μία συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, με στόχο να βρεθεί μια λύση διάσωσης των κινηματογράφων που κινδυνεύουν. Την ίδια ώρα, προειδοποιούν για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που θα λάβουν χώρα τη Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου και ώρα 12:00 στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην επιστολή που συνυπογράφουν 22 διαφορετικά καλλιτεχνικά σωματεία αναφέρεται πως «οφείλουμε να στηρίξουμε την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία ως το ανεκτίμητο κεφάλαιο στο παρόν αυτού του τόπου».

Σημειώνουν επίσης ότι: «αυτές οι αίθουσες που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στηρίζουν την παγκόσμια και εγχώρια ανεξάρτητη παραγωγή», ξεκαθαρίζοντας πως «τώρα είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσουν οι υπεκφυγές και να εργαστούμε όλοι μαζί με συνέπεια, προκειμένου να δοθεί λύση για τη συνέχιση της παρουσίας των κινηματογραφικών αιθουσών στο κέντρο της Αθήνας».

Το «ναι μεν, αλλά» της Μενδώνη

Σε ερώτηση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ως πολίτης, είμαι απολύτως υπέρ της διατήρησης της χρήσης και λειτουργίας όλων των ιστορικών κινηματογράφων, στο κέντρο της Αθήνας». Αμέσως μετά, όμως, έσπευσε να πάρει αποστάσεις σημειώνοντας πως «η αρμοδιότητα κήρυξης-χρήσης ενός κτιρίου ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Διάσημοι σκηνοθέτες στηρίζουν τον αγώνα των κινηματογράφων

Η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα εκδηλώνει την ευαισθητοποίησή της για τον αγώνα που δίνουν ο εγχώριος κόσμος του πολιτισμού και η κάτοικοι της πόλης. Ο πολυβραβευμένος Κώστας Γαβράςδήλωσε δυναμικά παρών στον μεγάλο αγώνα που δίνεται κάνοντας λόγο για «βαρβαρισμό», ενώ ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Φατίχ Ακίν σχολίασε πως «αυτοί οι τόποι πολιτισμικής κληρονομιάς δεν πρέπει να αφανίζονται».

Με τη σειρά του, ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς αναφέρθηκε στα «ιστορικά σινεμά που αποτελούν τμήμα της κουλτούρας και της ιστορίας της Αθήνας» εκφράζοντας την υποστήριξή του στην προσπάθεια διαφύλαξής τους, ενώ ο Εμίρ Κουστουρίτσα, σκηνοθέτης του «Ο καιρός των τσιγγάνων», δήλωσε πως «η κατεδάφιση παρόμοιων σημαντικών για την τέχνη του κινηματογράφου κτιρίων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και ελπίζω οι υπεύθυνοι γι' αυτό πολιτικοί να το ξανασκεφτούν πριν επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική, απολίτιστη ενέργεια».

Τέλος, ο Γιώργος Λάνθιμος εξέφρασε κι εκείνος την υποστήριξή του: «Νιώθω ότι είναι αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία τους κοινωνικά και πολιτιστικά και να παρακαλέσω τους αρμόδιους και όσους έχουν την πραγματική δύναμη να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο και να χαρακτηριστούν οι κινηματογράφοι διατηρητέοι και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και το έργο τους».

Διαβάστε ολόκληρη η επιστολή και τα σωματεία που την υπογράφουν

Αθήνα, 06/04/2023

ΠΡΟΣ:

Την Υπουργό Πολιτισμού,  κ. Λίνα Μενδώνη
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος,  κ. Κώστα Σκρέκα
Τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη
Την Υπουργό Παιδείας,  κ. Νίκη Κεραμέως

Αίτημα προστασίας των κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου της Αθήνας «ΙΝΤΕΑΛ», «ΑΣΤΟΡ», «ΙΡΙΔΑ».

Παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε άμεσα μία συνάντηση των συναρμόδιων Υπουργείων με τις συλλογικές εκπροσωπήσεις που συνυπογράφουμε αυτή την επιστολή, ώστε να βρεθεί μία λύση για τις κινηματογραφικές αίθουσες του κέντρου της Αθήνας. Οι αίθουσες προβολής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το σπίτι των δημιουργών, των εργαζομένων και του κοινού της Έβδομης Τέχνης. Οφείλουμε να στηρίξουμε την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία ως το ανεκτίμητο κεφάλαιο στο παρόν αυτού του τόπου. Ειδικά αυτές οι αίθουσες που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στηρίζουν την παγκόσμια και εγχώρια ανεξάρτητη παραγωγή.Ο σύγχρονος Πολιτισμός, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, εμπνέεται και δημιουργεί καθημερινά, επειδή μια ολόκληρη κοινότητα κινηματογραφιστών συμβάλλει με τη δουλειά της. Γι’ αυτό λοιπόν απαιτούμε εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα, για το οποίο έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες και ταυτόχρονα το έχουμε επικοινωνήσει με κάθε πρόσφορο μέσο. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσουν οι υπεκφυγές και να εργαστούμε όλοι μαζί με συνέπεια, προκειμένου να δοθεί λύση για τη συνέχιση της παρουσίας των κινηματογραφικών αιθουσών στο κέντρο της Αθήνας. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση.Ζητάμε το αυτονόητο. Το δικαίωμά μας ώστε να συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε να εκφραζόμαστε, να δημιουργούμε και να εκθέτουμε τη δουλειά μας.Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι την Μεγάλη Τρίτη 11/4 ώρα 12:00 θα πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

 1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
 2. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 3. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 4. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
 5. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
 6. ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο.Τ.
 7. ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 8. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟΥ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 10. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 11. ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
 12. ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
 13. ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 14. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
 15. ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 17. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ ΑΚΡΟΑΜΑ
 18. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
 19. ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ
 20. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
 21. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
 22. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ