Χριστίνα Ψύχα & Νικόλας Αναδολής - «Θέλω να φύγω πια από δω» (ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης)

Η τραγουδοποιός Χριστίνα Ψύχα και ο πιανίστας Νικόλας Αναδολής παρουσιάζουν μία μελοποιημένη εκδοχή του ποιήματος του Κώστα Καρυωτάκη, δημιουργώντας με την ενορχήστρωση και την ερμηνεία τους ένα ειλικρινές και πρωτότυπο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Χριστίνα Ψύχα & Νικόλας Αναδολής - «Θέλω να φύγω πια από δω» (ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ποίημα «Θέλω να φύγω πια από δω» ανήκει στη συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες», την τρίτη και τελευταία ποιητική συλλογή του Κώστα Καρυωτάκη, η οποία εκδόθηκε το 1927, έναν μόλις χρόνο πριν από τον τραγικό θάνατο του ποιητή.

Το ποίημα επιχείρησαν στο παρελθόν να αποτυπώσουν δισκογραφικά τόσο ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, στον δίσκο του “Stavento” το 1998, όσο και το συγκρότημα Δραμαμίνη το 2016, ακολουθώντας την παράδοση της ελληνικής ροκ ήδη από τη δεκαετία του ’90 να συνταιριάζεται με τον ποιητικό στίχο, πολύ συχνά δε με μεγάλη επιτυχία.

Η μελοποίηση που μας παρουσιάζει αυτή τη φορά η τραγουδοποιός Χριστίνα Ψύχα, με τη συνδρομή του πιανίστα Νικόλα Αναδολή στην ενορχήστρωση και την εκτέλεση, κινείται σε ένα ενδιαφέρον αφαιρετικό πλαίσιο, που ανιχνεύει την επικοινωνία με το ποιητικό κείμενο με ειλικρίνεια, αμεσότητα αλλά και πρωτοτυπία.

Η καθαρή μελωδικότητα της σύνθεσης, που εκφράζεται μέσα από τη φυσική φωνητική προσέγγιση της Χριστίνας Ψύχα, εντάσσεται στο φαντασιακό ηχητικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Νικόλας Αναδολής, παράγοντας ήχους με το πιάνο του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους πέρα από τον συμβατικό.

Αποτέλεσμα είναι συνολικά μία φυσική και ταυτόχρονα περίτεχνη, μα καθόλου επιτηδευμένη ερμηνεία. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ακριβώς το σημείο όπου -κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο- καταφέρνει να συνδεθεί με τη γνησιότητα και τη βαθιά εσωτερικότητα της ποιητικής έκφρασης του Καρυωτάκη. 

Θέλω να φύγω πια από δώ - Χριστίνα Ψύχα & Νικόλας Αναδολής (Live)

Γνωρίστε τους συντελεστές

Η Χριστίνα Ψύχα είναι τραγουδίστρια και συνθέτρια. Έχει σπουδάσει πιάνο, κλασικό και τζαζ τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά µουσικής και Προσχολική αγωγή.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε το µεταπτυχιακό πρόγραµµα του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε τίτλο “Jazz Performance & New Technologies”.

Οι µουσικές και τα τραγούδια της χαρακτηρίζονται από έντονους ρυθµούς βασισµένους στην τζαζ και λάτιν παράδοση. Οι στίχοι της στο µεγαλύτερο µέρος τους είναι στα ελληνικά. Παίζει κιθάρα και πιάνο.

Πρόσφατα δηµιούργησε το κουιντέτο της µε τον Νικόλα Αναδολή στο πιάνο, τον Βαγγέλη Κοτζάµπαση στα τύµπανα, τον Γεώργιο Χλιαβώρα στο βιολί και τον Γρηγόρη Θεοδωρίδη στο κοντραµπάσο. Με το κουιντέτο αυτό παρουσιάζεται το καινούριο της πρότζεκτ “Βιολετέρα”, που περιλαµβάνει αποκλειστικά προσωπικές της συνθέσεις και πρόκειται να κυκλοφορήσει δισκογραφικά.

Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεµινάριααπό γνωστούς καλλιτέχνες µε τελευταίο αυτό της Sheila Jordan που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2019.


Ο πιανίστας και συνθέτης Νικόλας Αναδολής γεννήθηκε το 1991, στη Θεσσαλονίκη. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών ήδη αυτοσχεδίαζε στο πιάνο. Στα πεντέμισι χρόνια του άρχισε μαθήματα κλασικού πιάνου. Το 2001, ξεκίνησε μαθήματα τζαζ, ενώ το 2002 ξεκίνησε να φοιτά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε πολλά master classes από γνωστούς μουσικούς και το 2008 αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Είναι κάτοχος του Bachelor of Music (2012) από το Berklee College of Music, έχοντας λάβει δύο πλήρεις Presidential Scholarships, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε το Master of Music (jazz studies – performance) από το New England Conservatory της Βοστόνης.

Σε ηλικία 19 ετών, τού απονεμήθηκε το “Grand Prix de la Ville de Paris” στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου Piano Jazz – Martial Solal. Επίσης κέρδισε το Α’ Βραβείο στον ελληνοκυπριακό διαγωνισμό πιάνου «Ο Φίλων» (2004), Γ’ Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό “Konzerteum” στην Αθήνα (2005), καθώς και το Clare Fischer Composition Award που απονέμεται από το Berklee College of Music (2012).

Έχει συνθέσει κομμάτια για σόλο πιάνο, τζαζ πιάνο τρίο, ντουέτο με σαξόφωνο, brass και string ensemble, big band, σεπτέτο και χορωδία. Ως τζαζ πιανίστας εμφανίστηκε σόλο ή με τρίο σε πολλά φεστιβάλ σε διάφορες χώρες του πλανήτη (Ελλάδα, Μαρόκο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ελβετία, ΗΠΑ), αλλά και στο μυθικό jazz club Blue Note της Νέας Υόρκης.

Έχει συνεργαστεί με τους Σωτήρη Αναδολή, Δημήτρη Γουμπερίτση, Κώστα Θεοδώρου, Λάκη Τζήμκα, George Garzone, François Moutin, Louis Moutin, The Four Freshmen, Jerry Bergonzi, Dan Gabel, Magnus Öström, Christoph Huber, Young Hoo Kim, Jonas Burgwinkel, Simon Tailleu.

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ