Η Μηχανή του Χρόνου - Νίκος Παπάζογλου: Οι μεγάλοι αλλά και οι άγνωστοι σταθμοί της μουσικής διαδρομής του (full video)

Σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια, ο σπουδαίος Νίκος Παπάζογλου φεύγει σε ηλικία 63 ετών. Στην εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" του Χρίστου Βασιλόπουλου, παρακολουθούμε τη μουσική του πορεία, από τα μέσα της δεκαετίας του '60 μέχρι την "Εκδίκηση της Γυφτιάς", το "Χαράτσι" και τις μεγάλες επιτυχίες που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού ως έναν γνήσιο λαϊκό καλλιτέχνη που άνοιξε δρόμους στο ελληνικό τραγούδι.

Η Μηχανή του Χρόνου - Νίκος Παπάζογλου: Οι μεγάλοι αλλά και οι άγνωστοι σταθμοί της μουσικής διαδρομής του (full video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πριν από ακριβώς 12 χρόνια, στις 17 Απριλίου του 2011, ο μοναδικός Νίκος Παπάζογλου έφυγε από τη ζωή. Τα τραγούδια του και η σπάνια φωνή του μας συντροφεύουν και θα μας συντροφεύουν πάντα, όπως και η σημαντική προσφορά του και οι δρόμοι που άνοιξε στο ελληνικό τραγούδι, μέσα από τη δημιουργία του ιστορικού στούντιο ηχογράφησης "Αγροτικόν" και την περίφημη "Σχολή της Θεσσαλονίκης" που βοήθησε στην ανάδειξη πολλών νέων ταλέντων που άφησαν τη δική τους σφραγίδα στα μουσικά πράγματα.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη αποτυπώνονται στην εξαιρετική εκπομπή-αφιέρωμα της "Μηχανής του Χρόνου" του Χρίστου Βασιλόπουλου, που περιλαμβάνει επίσης άγνωστες στο ευρύ κοινό ιστορίες από το ξεκίνημα της μουσικής πορείας του Νίκου Παπάζογλου, που ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του '60 με τα πρώτα του αγγλόφωνα συγκροτήματα, το πέρασμά του από το συγκρότημα των "Olympians" και τις προσπάθειες που κατέβαλε -χωρίς επιτυχία- για να ξεκινήσει μία μουσική καριέρα στο εξωτερικό με το σχήμα "Ζηλωτής"

Ακολούθησαν τα χρόνια της βαθιάς σύνδεσής του με την ελληνική μουσική, με τον Διονύση Σαββόπουλο να τον επιλέγει αρχικά ως ερμηνευτή για το έργο του "Αχαρνής" και στη συνέχεια να τον βοηθά να κυκλοφορήσει την πρώτη δισκογραφική δουλειά το 1978, την περίφημη "Εκδίκηση της Γυφτιάς" σε μουσική του Νίκου Ξυδάκη και στίχους του Μανώλη Ρασούλη, που αρχικά απορρίφθηκε από τα ραδιόφωνα και τον Τύπο ως "ένας δίσκος κακόγουστος που πρσβάλλει την ελληνική μουσική", πριν τελικά αναδειχθεί στόμα με στόμα από τους φοιτητές της εποχής.

Ακολούθησε ο δίσκος του "Δήθεν" και στη συνέχεια το εμβληματικό "Χαράτσι", που περιλαμβάνει πολλές μεγάλες επιτυχίες του καλλιτέχνη μεταξύ των οποίων και τον αξεπέραστο "Αύγουστο", με τον Νίκο Παπάγζολου να μας διηγείται την ιστορία τού πώς γράφτηκε το τραγούδι.

Στην εκπομπή διάρκειας 50 λεπτών, εκτός από τον ίδιο τον Νίκο Παπάζογλου, για τον καλλιτέχνη μιλούν -αλλά και παίζουν και τραγουδούν- ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφεάς Περίδης κ.ά.

Η Μηχανή του Χρόνου - Νίκος Παπάζογλου

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ