Τέχνη-κάθαρση: Παράσταση της Συναισθηματικής Διαλεκτικής στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

Η θεατρική παράσταση «Γίναμε Θέατρο» της ομάδας προσφοράς της Συναισθηματικής Διαλεκτικής του Στέλιου Καλαθά παρουσιάστηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, δίνοντας ανάσα στις κρατούμενες του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Τέχνη-κάθαρση: Παράσταση της Συναισθηματικής Διαλεκτικής στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η τέχνη δεν εμποδίζεται ούτε από τα συρματοπλέγματα της φυλακής. Η θεατρική παράσταση «Γίναμε Θέατρο» της ομάδας προσφοράς της Συναισθηματικής Διαλεκτικής, του Στέλιου Καλαθά, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, έδωσε ανάσα στις κρατούμενες του σωφρονιστικού ιδρύματος. Στον προαύλιο χώρο των φυλακών, το σκηνικό φτιάχτηκε με υλικά που υπήρχαν εκεί. Και ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, τόσο για τις κρατούμενες όσο και για τους εθελοντές ηθοποιούς.

Όπως αναφέρει η Άλκηστη Ζαλοκώστα στο ΔΤ που δημοσιοποίησε η ομάδα προσφοράς: «Η Τέχνη περνάει ελεύθερη ανάμεσα από τα συρματοπλέγματα και οδηγεί στην κάθαρση. Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της αποστολής της ομάδας προσφοράς της Συναισθηματικής Διαλεκτικής, του Στέλιου Καλαθά, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Οι σιδερένιες πόρτες άνοιξαν, με την εξαιρετική ευγένεια και οργάνωση του προσωπικού, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η αποστολή της ομάδας, που δεν ήταν άλλη από την παροχή χαράς μέσα από την τέχνη. Η σπονδυλωτή σάτιρα «Γίναμε θέατρο» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο, με υλικά που υπήρχαν στο σωφρονιστικό κατάστημα και δημιούργησαν ένα όμορφο σκηνικό για την παράσταση.

Η ομάδα έφερε πίσω από τα κάγκελα το βαθύτερο μήνυμα του θεάτρου, που μετουσιώνει την αγωγή της ψυχής, την επιμόρφωση, την θεραπεία και την αυτογνωσία. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία τόσο για τους εθελοντές ηθοποιούς όσο και για τις κρατούμενες που απόλαυσαν την παράσταση με την καρδιά τους, ενώ λίγο αργότερατ η σκυτάλη πήρε η μουσική και ο χορός, για να μετατραπεί σε μια πρωτόγνωρη γιορτή συνάντησης αγάπης και αλληλεγγύης. Και είναι τόσο οξύμωρο, ότι ενώ στερεοτυπικά η εικόνα των φυλακών συνδέεται με πρόσωπα σκυθρωπά, μελαγχολικά, με αυστηρότητα και σκοτεινιά, η πραγματικότητα έδειξε ότι υπάρχουν οι στιγμές, όπου δεσμοφύλακες, κρατούμενοι, προσωπικό και εθελοντές γίνονται ένα γαϊτανάκι αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης.

Οι ψυχές εξάλλου δεν γνωρίζουν από ταμπέλες, και η αγάπη δεν γνωρίζει τη διάκριση. Σε αυτή τη βάση, η ομάδα προσφοράς του κ. Καλαθά έχει συνδράμει με τον ιδιότροπο, έχοντας παίξει σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα με κακοποιημένα παιδιά, το Άσυλο Ανιάτων και άλλους οργανισμούς. Βαθύτατη εκτίμηση και ευχαριστίες προς την Διευθύντρια Γυναικείων Φυλακών κ.Κωνσταντοπούλου Τριανταφύλλη, και την κ. Μουσχή την κοινωνική λειτουργό, που αποδεικνύουν έμπρακτα, πως ο σωφρονισμός στην πραγματική του διάσταση, περνά μέσα από το πλούσιο έργο δραστηριοτήτων που παρέχουν στις κρατούμενες, προσφέροντας αρωγή και υψηλού επιπέδου πολιτισμό. Εξάλλου, όπως τόνισε ο Στέλιος Καλαθάς, η τέχνη αλλά και η προσφορά μπορούν να χαρίσουν ελευθερία ακόμα και όταν είμαστε εγκλωβισμένοι...».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ