Η Κορίνα Λεγάκη στο 20/20: «Έφτασε η στιγμή να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας και να πιάσουμε το νήμα από την αρχή»

Η εξαιρετική ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη μιλά στο 20/20 και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη με αφορμή το νέο άλμπουμ της «Σεκάνς», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Panik Records, σε παραγωγή Μανώλη Φάμελλου και με τη συνεργασία μίας πλειάδας σημαντικών συντελεστών.

Η Κορίνα Λεγάκη στο 20/20: «Έφτασε η στιγμή να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας και να πιάσουμε το νήμα από την αρχή»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με τα singles «Ένα πρωί γλυκό», «Δική σου» και «Όλα αρχίζουν» που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες προοιωνίζοντας την κυκλοφορία του νέου ολοκληρωμένου άλμπουμ της με τίτλο «Σεκάνς», η Κορίνα Λεγάκη μας έδωσε το στίγμα της νέας δισκογραφικής της κατάθεσης. Κάνοντας πλέον την ακρόαση ολόκληρου του δίσκου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Panik Records, η αρχική μου αίσθηση, ότι πρόκειται συνολικά για μία φρέσκια δουλειά που πατά γερά στο σήμερα, επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Κορίνα Λεγάκη - Δική Σου (Στίχοι | μουσική: Ορέστης Ντάντος)

Σε αυτό συνηγορούν πολλοί παράγοντες, αρχής γενομένης από τους δημιουργούς των τραγουδιών, οι οποίοι ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε «νεότερη γενιά», ακόμα κι αν κάποιοι από αυτούς -όπως ο Σταύρος Σιόλας ή ο Ορέστης Ντάντος- μετρούν ήδη μία γόνιμη 20ετία στα μουσικά πράγματα. Ανήκουν και οι δύο, όπως και οι υπόλοιποι δημιουργοί στον δίσκο, στις σημαντικές δυνάμεις του νεότερου ελληνικού τραγουδιού που υπόσχονται ακόμα περισσότερα πράγματα για το μέλλον.

Ένας δεύτερος καθοριστικός παράγοντας για τη φρεσκάδα που αποπνέει το υλικό, έχει να κάνει με τη συνδρομή σε αυτό -από τη θέση του παραγωγού στο στούντιο- ενός παλιού μας γνώριμου, που ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με τις μουσικές και τους ήχους τού σήμερα, του Μανώλη Φάμελλου.

Κορίνα Λεγάκη - Όλα Αρχίζουν (Στίχοι: Αθανασία Γιασουμή | Μουσική: Κώστας Μπουντούρης)

Ο τρίτος παράγοντας που συνηγορεί σε αυτό, είναι η ερμηνεία της Κορίνας Λεγάκη στα τραγούδια του άλμπουμ. Η φωνητική της απόδοση αλλά και η συναισθηματική της τοποθέτηση στο υλικό, που εκπέμπει την εμπιστοσύνη της σε κάθε νότα και σε κάθε λέξη των τραγουδιών, ζωντανεύει τις μελωδίες και τα νοήματα με «ανοιχτοσύνη» και ταυτόχρονα με επίγνωση.

Ως αποτέλεσμα, η «Σεκάνς» είναι μία δουλειά με μουσικό και στιχουργικό βάθος που εναλλάσσει τις διαθέσεις του γλυκού και του πικρού, χωρίς ωστόσο να παύει στιγμή να ακούγεται ευχάριστα στον ακροατή. Γι’ αυτή την «επίγευση αισιοδοξίας», που αφήνει το άλμπουμ, ήταν η πρώτη μου ερώτηση προς την Κορίνα Λεγάκη, την οποία και ευχαριστώ θερμά για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.

Η Κορίνα Λεγάκη στο 20/20

Η νέα σας δουλειά επαναφέρει στα δισκογραφικά πράγματα το χρώμα και έναν αέρα αισιοδοξίας που, λόγω των συνθηκών τα τελευταία χρόνια, έλειψε πολύ. Ποια ανάγκη σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Η ανάγκη, η ιδέα και η αναζήτηση του υλικού ξεκίνησαν μέσα στην περίοδο της πρώτης καραντίνας. Ο εγκλεισμός και η απομόνωση με ώθησαν να βρω έναν τρόπο να συνεργαστώ, να μοιραστώ, να συνυπάρξω καλλιτεχνικά με εκείνους από τη γενιά μου που μιλούν ίδια γλώσσα με μένα και -γιατί όχι- να δημιουργήσουμε κάτι μαζί, να νιώσουμε ξανά ζωντανοί. Και, μέσα από την κοινή δημιουργία, να «ξαναγεννηθούμε» διαλέγοντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, με χρώμα, με φως.

Έχοντας ήδη διανύσει μία σημαντική διαδρομή στον ποιητικό λόγο, η εμπιστοσύνη σας αυτή τη φορά σε στίχους της νεότερης γενιάς τραγουδοποιών τι σηματοδοτεί για εσάς;

Ξεκίνησα καλλιτεχνικά «ακούγοντας» σημαντικούς δημιουργούς: Με τίμησαν με τη συνεργασία και τη γενναιοδωρία τους ο Ανδρέου, ο Ξυδάκης, ο Μαραμής, ο Γκανάς, ο Γκόνης, η Δημουλά, ο Ελευθερίου, ο Καψάλης κ.ά. Στην περίπτωση αυτής της τελευταίας δισκογραφικής μου δουλειάς, ένιωσα την ανάγκη να «παίξω» στον ίδιο «κήπο» με δημιουργούς της γενιάς μου: Μπακαούκας, Μπουντούρης, Ντάντος, Περού, Σιόλας αλλά και Γιασουμή, Γκιουλής, Κυριαζή και Μάστορης. Νιώθω τόσο τυχερή που έχω συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό μου τραγούδια διαφορετικών γενιών, καταγωγών και επιρροών!

Κορίνα Λεγάκη - Ένα Πρωί Γλυκό (Στίχοι | Μουσική: Γιώργος Περού)

Μουσικά η «Σεκάνς» αποτελεί ένα μωσαϊκό ήχων με αναφορές στη νεότερη ελληνική αλλά και τη διεθνή δισκογραφία. Είναι μία επιλογή που θα σας ακολουθεί και στο μέλλον;

Πάντα με ενδιέφερε και με προκαλούσε ερμηνευτικά και δημιουργικά το ηχητικό σταυροδρόμι μέσα μου, στο οποίο συνυπάρχουν η Ελλάδα, η Σουηδία, η κρητική καταγωγή μου και η εποχή μου. Όσο για το μέλλον, όλα είναι -ευτυχώς- ανοιχτά!

Πώς προέκυψε το να αναλάβει ο Μανώλης Φάμελλος την παραγωγή του δίσκου; Τι είναι αυτό που προσέδωσε με τη ματιά και την εμπειρία του στις ηχογραφήσεις;

Από την πρώτη στιγμή που μου γεννήθηκε η ιδέα για τη σύσταση μιας «γλυκιάς συμμορίας» τραγουδοποιών, κατάλαβα ότι κάποιος έπρεπε να μας βάλει σε τάξη! Ποιος είναι πιο κατάλληλος για μια τέτοια αποστολή από τον Μανώλη Φάμελλο; Του το πρότεινα και δέχτηκε. Είναι ένας καλλιτέχνης με πολύ δυνατή προσωπική γραφή, ένας δημιουργός συναρπαστικός, απολαυστικά απρόβλεπτος σε κάθε στιγμή της δημιουργικής του διαδρομής. Ανανεωτής, «γκουρού» και «προφήτης» - με συμβούλεψε και με καθοδήγησε σε καινούργια μονοπάτια. Τον θαυμάζω και τον αγαπώ.

Ποιοι άλλοι συντελεστές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και τι είναι αυτό που συγκινεί εσάς προσωπικά στη συγκεκριμένη δουλειά;

Σίγουρα το πολύ αγαπημένο συγκρότημα Δραμαμίνη έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς υπογράφει τις ενορχηστρώσεις του δίσκου. Ο ήχος του λειτούργησε ως η αναγκαία γέφυρα στα ηχητικά τοπία των τραγουδοποιών. Πολλοί ακόμα και σημαντικοί εργάστηκαν «μπροστά και πίσω από την κάμερα» - εξαιρετικοί μουσικοί, ηχολήπτες, όλοι όσοι δούλεψαν για την εικόνα (φωτογραφίες και βίντεο). Δίπλα τους και η ομάδα επικοινωνίας και marketing.

Το λεγόμενο «έντεχνο» τραγούδι χρειάζεται βαθιά ανανέωση σήμερα; Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να συνομιλήσει με τη νέα γενιά ακροατών;

Το Τραγούδι πάντα με έναν τρόπο καταγράφει την εποχή μας. Αν οι καλλιτέχνες και το κοινό, οι ακροατές, είναι έτοιμοι να ανανεωθούν ουσιαστικά, τότε αυτή η ανανέωση θα «ακουστεί» και στα τραγούδια μας. Δυστυχώς, πολλά από τα σημερινά τραγούδια ακούγονται πιο συντηρητικά από τραγούδια που γράφτηκαν σε πολύ πιο «κλειστές» εποχές. Ίσως ήρθε η ώρα, ως κοινωνία, να ανανεωθούμε ριζικά, μακριά από συντηρητισμούς αλλά κι από δήθεν προοδευτικές και ρηχές ελιτίστικες μόδες. Ίσως έφτασε η στιγμή να κοιταχτούμε με μάτια ανοιχτά στον καθρέφτη μας και να πιάσουμε το νήμα από την αρχή.

Κορίνα Λεγάκη - Το Νησί Μου (Mουσική: Σταύρος Σιόλας / Στίχοι: Χάρης Γκιουλής)

Πού πιστεύετε ότι βρίσκονται οι νέες δυνάμεις του τραγουδιού; Τι σας δίνει ελπίδα και τι σας απογοητεύει στη μουσική που φτάνει στα αφτιά μας σήμερα;

Με προβληματίζει το «εύκολο», με ενοχλεί το «γρήγορο» της εποχής μας - ένα είδος τραγουδιού fast food που ακούγεται γύρω. Τα εργαλεία που μας έχουν παραδοθεί από το παρελθόν αλλά και τα δώρα της εποχής μας είναι εδώ - για να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε. Πολλά ωραία συμβαίνουν στις Τέχνες στη χώρα μας. Ας τους δώσουμε τον χρόνο να αναπτυχθούν, ας μη βιαζόμαστε να τα καταδικάζουμε αλλά ούτε και να τα αποθεώνουμε με τη μία. Να θυμηθούμε ξανά τι σημαίνει διαδρομή, τι σημαίνει διαχρονικότητα στην Τέχνη.

Παρακολουθείτε τις δουλειές των συναδέλφων σας; Υπάρχουν κάποιες που να έχετε ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα;

Πάντα παρακολουθώ τι συμβαίνει στη μουσική. Ο χρόνος αποφασίζει τι θα κρατήσει και τι όχι. Εγώ ακούω προσεκτικά και κρατώ όσα με συγκινούν και με δυναμώνουν.

Αυτή η εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, θεωρείτε ότι βρίσκει τον καλλιτεχνικό κόσμο πιο ενωμένο απ’ ό,τι πριν;

Σίγουρα γίνονται πολλές κινητοποιήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο, πολλές ζυμώσεις, συζητήσεις δημόσιες κι ιδιωτικές. Οι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς δείχνουν (δείχνουμε) ενωμένοι. Από την άλλη, ζούμε σε πολύ σκληρές εποχές κι είναι δυστυχώς φορές που φαίνεται πως αρκετοί βάζουν σε πρώτη μοίρα το «εγώ» τους και την ατομική τους επιβίωση. Ίσως είναι κι αυτό ένα στάδιο που πρέπει να περάσουμε ως κοινωνία, ώσπου -εύχομαι σύντομα- να τελειώσει, να ξεπεραστεί. Και τότε το «μαζί» θα είναι αδιάσπαστο.

Αν διαλέγατε έναν στίχο από τη «Σεκάνς» που μπορούμε να κρατήσουμε ως οδηγό για τις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν, ποιος θα ήταν αυτός;

Θα επέλεγα -με δυσκολία, υπάρχουν καταπληκτικοί στίχοι στο άλμπουμ- έναν στίχο από το ομότιτλο τραγούδι της Ναντίνας Κυριαζή και του Κώστα Μπουντούρη, που έχω τη χαρά να μοιράζομαι με τον Θανάση Αλευρά:

«...Μια κάμερα ανοιχτή όλη η ζωή
Το φιλμ που γράφει τις στιγμές δεν σταματάει
Με μια ολόκληρη σεκάνς
Θα πάρεις πάλι τη ρεβάνς
Να δούμε τούτη η ταινία πού μας πάει...»

Πού θα σας απολαύσουμε ζωντανά το επόμενο διάστημα; Προετοιμάζεστε για ένα έντονο συναυλιακά καλοκαίρι;

Σε επιλεγμένες συναυλίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως στο Καστελόριζο, όπου ανυπομονώ να βρεθώ! Η χώρα μας έχει ανάγκη πολλά περισσότερα φεστιβάλ και θεσμούς τα οποία θα φιλοξενούν καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς. Η Τέχνη πρέπει στ’ αλήθεια να γίνει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Την Ιστορία και την παράδοση τις έχουμε, ας χτίσουμε το μέλλον μας με σεβασμό, τόλμη, ομορφιά και γνώση.

INFO

Κορίνα Λεγάκη - «Σεκάνς»

Η Κορίνα Λεγάκη, ύστερα από τα πρώτα πλάνα που μας αποκάλυψε τους τελευταίους μήνες με τα singles «Ένα Πρωί Γλυκό»«Δική Σου» και «Όλα Αρχίζουν», επιστρέφει δισκογραφικά με το νέο ολοκληρωμένο της album με τίτλο «Σεκάνς», τον καινούργιο της σταθμό σε μια συναρπαστική δισκογραφική διαδρομή (Γκανάς, Δημουλά, Ελευθερίου, Ανδρέου, Ξυδάκης, Μαραμής, «Kymatographos» κ.ά.).

«Ζούμε σε μια εποχή που το γλυκό και το πικρό εναλλάσσονται διαρκώς. Ζούμε σε μια στιγμή του χρόνου που μας ζητά να προχωρήσουμε με αγάπη κι αποφασιστικότητα στο μέλλον. Η "Σεκάνς" αγαπάει και σέβεται το χθες, αλλά ζει στο σήμερα και ονειρεύεται το αύριο», λέει η Κορίνα Λεγάκη.

Με το album «Σεκάνς» η Κορίνα, που πειραματίζεται με τον ήχο της από την πρώτη στιγμή που μπήκε στη δισκογραφία, προτείνει αυτή τη φορά έναν ήχο διεθνή και ελληνικό, pop και ethnic. Για τον σκοπό αυτό η ερμηνεύτρια συνομιλεί με ανανεωτική διάθεση με τους τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς, της γενιάς της: Αντώνης Μπακαούκας, Κώστας Μπουντούρης, Ορέστης Ντάντος, Γιώργος Περού, Σταύρος Σιόλας -όλοι τους δημιουργοί με στίγμα προσωπικό στη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία- σε στίχους των ίδιων και των Αθανασίας Γιασουμή, Χάρη Γκιούλη, Ναντίνας Κυριαζή και Ηλία Μάστορη.

Όπως μια σειρά από πλάνα σε ένα φιλμ, τα τραγούδια στη «Σεκάνς» είναι αυτόνομες ιστορίες αλλά και ψηφίδες που όλες μαζί συνθέτουν το soundtrack μιας ταινίας με σενάριο τον μουσικό κόσμο της Κορίνας και των τραγουδοποιών του δίσκου. Έτσι, τραγουδάμε ξανά μαζί, μοιραζόμαστε όσα αγαπάμε, βγαίνουμε από το γκρίζο μιας εποχής αναγκαστικού εγκλεισμού, μοναξιάς και απόστασης.

Το album «Σεκάνς» ενορχηστρώνει η πιο must δημιουργική ομάδα, το συγκρότημα Δραμαμίνη, ενώ συμμετέχουν μουσικοί δεξιοτέχνες όπως οι Καραντίνης, Κατσαρέλης, Καλαμάρας, Παχής, Πορφύρης κ.ά. Στο ντουέτο που χάρισε τον τίτλο στο άλμπουμ συμμετέχει ο πολυτάλαντος και πολυσύνθετος Θανάσης Αλευράς. Σταθερά η καλλιτεχνική παραγωγή υπογράφεται από τον «γκουρού» Μανώλη Φάμελλο.

Η «Σεκάνς» είναι ένας κύκλος τραγουδιών. Είναι ένα όχημα ονείρων. Είναι μια γλυκιά απάντηση σε μια ερώτηση που είναι πάντα η ίδια. Η ερώτηση είναι η Ζωή. Κι η απάντηση είναι η Τέχνη.

Ο δίσκος «Σεκάνς», που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen, συνοδεύεται από τρία video clips που υπογράφει ο ταλαντούχος νέος σκηνοθέτης Παναγιώτης Κουντουράς.

Βρείτε το album «Σεκάνς» στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής:
Spotify: https://spoti.fi/3Tlm60e
iTunes/Apple Music: https://apple.co/3FrVip8
Deezer: https://bit.ly/3ljeU8i

ENTER THE PANIK WORLD
Website | Facebook | YouTube | Instagram | TikTok

ARTIST'S SOCIAL MEDIA
Instagram | Facebook | Spotify | YouTube

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ MEDIA
zuma communications

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ