Αθάνατος - Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ηρώδειο με τα έργα του «Χρονικό», «Ιθαγένεια», «Θητεία» - 2005 (όλη η διπλή συναυλία)

Τραγουδούν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Μακεδόνας, Κούλης Θεοδώρου, Σοφία Παπάζογλου και Ειρήνη Καράγιαννη.

Αθάνατος - Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ηρώδειο με τα έργα του «Χρονικό», «Ιθαγένεια», «Θητεία» - 2005 (όλη η διπλή συναυλία)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος ταξίδεψε, χθες Σάββατο 10 Ιουνίου, για τη γειτονιά των αγγέλων στα 84 του χρόνια.

Το έργο του θα μείνει πάντα εδώ να μας συντροφεύει. Ένα έργο απαράμιλλης ομορφιάς και τόλμης, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της μουσικής μας ιστορίας.

Τον αποχαιρετούμε με απεριόριστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα μας πρόσφερε.

Με μια μεγαλειώδη διπλή συναυλία του στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 2005, που περιλαμβάνει τα έργα του «Χρονικό», «Ιθαγένεια» και «Θητεία», με ερμηνευτές τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Κώστα Μακεδόνα, Κούλη Θεοδώρου, Σοφία Παπάζογλου και Ειρήνη Καράγιαννη.

Σας παραθέτουμε ολόκληρο το video με τη διπλή συναυλία, καθώς και το ΔΤ που την προανήγγειλε, που περιλαμβάνει και συνέντευξη με τον μουσικοσυνθέτη.


Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ηρώδειο με τα έργα του «Χρονικό», «Ιθαγένεια», «Θητεία»

Τραγουδούν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Μακεδόνας, Κούλης Θεοδώρου, Σοφία Παπάζογλου και Ειρήνη Καράγιαννη.

Με έργα-σταθμούς, όπως το «Χρονικό», η «Ιθαγένεια», η «Θητεία» και η «Λειτουργία του Ορφέα», ο Γιάννης Μαρκόπουλος εμφανίζεται στο Ηρώδειο με δύο συναυλίες, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου (2005) , στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Την πρώτη ημέρα θα παρουσιαστεί «H Λειτουργία του Ορφέα» με τη συμμετοχή του βαθύφωνου Ζοζέ βαν Νταμ, ο οποίος θα τραγουδήσει στα ελληνικά, για να ακολουθήσει η «Ιθαγένεια» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Για την επιλογή του βέλγου λυρικού τραγουδιστή ο ίδιος επισημαίνει ότι «η ποιότητα της φωνής του, το μεγάλο ταλέντο του και το γεγονός ότι η ελληνικότητα δεν περιορίζεται μόνο σε ταυτότητες του ελλαδικού χώρου» τον ώθησαν στη συγκεκριμένη επιλογή. H δεύτερη ημέρα, εκτός από την «Ιθαγένεια», περιλαμβάνει τα έργα «Χρονικό» και «Θητεία», τα οποία θα ερμηνεύσουν οι Κώστας Μακεδόνας, Κούλης Θεοδώρου, Σοφία Παπάζογλου και Ειρήνη Καράγιαννη.

Οπως υπογραμμίζει ο συνθέτης, η επιλογή των τεσσάρων αυτών έργων δεν έγινε τυχαία, ενώ δεν λείπουν και οι συμβολισμοί. «Στη «Λειτουργία του Ορφέα» η μουσική μου προσέγγιση στα αρχαία ορφικά κείμενα δεν εξαντλήθηκε στη μελωδία και στον ρυθμό που παρήγε η ψυχή μου αλλά μέσα από τη φιλοσοφική μου θεώρηση για τη μορφή και το περιεχόμενο του έργου αντανακλούσε και το γενικό αίτημα του επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, θέμα που παίζει ρόλο στη ζωή μου». Για τα άλλα τρία έργα ο Γιάννης Μαρκόπουλος σημειώνει ότι «η τριλογία αυτή, σε στίχους των K. X. Μύρη και Μάνου Ελευθερίου, που παρουσιάζεται σε αυτές τις συναυλιακές παραστάσεις, εκτός των άλλων, θα αποτελέσει τον «οδηγό» ώστε να γίνει και η συνάντηση των νέων που έχουν αγαπήσει τη μουσική μου. Αυτών που την ανακάλυψαν στις δισκοθήκες των γονιών τους». «Και για να ερεθίσω τη φαντασία σας» υπογραμμίζει ο ίδιος «θα ταξιδέψουμε με «Χίλια μύρια κύματα στο Αϊβαλί» αφού συναντήσουμε τον Ορφέα να δέχεται τη λύρα ως δώρο από τον Απόλλωνα, τον Προμηθέα-Γίγαντα π.χ. να λέει «Μαλαματένια λόγια» στον «Παππούλη τον Μικρασιάτη» και στο «Καφενείο η Ελλάς» τον «Γερο-δάσκαλο» να εκφωνεί τα «Λόγια και τα χρόνια τα χαμένα»».

Τις δύο μουσικές παραστάσεις του Ηρωδείου ο Γιάννης Μαρκόπουλος, όπως δηλώνει, τις αντιμετωπίζει «ως μια μορφή μουσικού θεάματος που εγκαινίασα στο στούντιο Λήδρα, την μπουάτ, όπου παρουσίαζα τα έργα μου από το 1969 ως το 1973. Ετσι στο Ηρώδειο το συναυλιακό πεδίο συνδυάζεται από κίνηση και θεατρικότητα, ενώ δεν θα λείψουν τα σκηνικά και φυσικά η μουσική και το τραγούδι. Οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Μακεδόνας, Ειρήνη Καράγιαννη και οι νεότεροι Κούλης Θεοδώρου και Σοφία Παπάζογλου είναι ελληνικές φωνές που έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν τα έργα εξίσου σημαντικά με τους παλαιότερους ερμηνευτές τους».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος δεν περιορίστηκε όμως στα της συναυλίας. Θεωρεί ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που ανησυχούν σοβαρά εδώ και μια δεκαετία», ενώ παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι «υπάρχουν μεγάλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού και αυτές θα αξιοποιηθούν».

Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης.
Χορογραφία - σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου.
Και τις δύο συναυλίες διευθύνει, στο Ηρώδειο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ