Τρίτη 10/10 στις 20.00: Συναυλία συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα του ΣΕΑ να παραμείνει στην ιστορική του έδρα

Την Τρίτη στις 20.00 θα λάβει χώρα η μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο στον αγώνα τους.

Τρίτη 10/10 στις 20.00: Συναυλία συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα του ΣΕΑ να παραμείνει στην ιστορική του έδρα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παίζουν οι: Νένα Βενετσάνου, Σπύρος Γραμμένος, Σαββίνα Γιαννάτου, Αργυρώ Καπαρού, Μαρία Κηλαηδόνη, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μαρίνα Σάττι, Σκιαδαρέσες, Νεφέλη Φασούλη, Μάρθα Φριντζήλα, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης κ.ά.

Το ΔΤ-κάλεσμα του ΣΕΑ:

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπό έξωση;

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί από την Υπουργική Απόφαση άρσης της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίζει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία με άλλα σωματεία και φορείς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού μας καλεί να αδειάσουμε την ιστορική έδρα του Συλλόγου στις 10 Οκτωβρίου, χωρίς καν να παρέχει άλλη στέγη, όπως επιτάσσει ο νόμος 1264. Η ίδια η Υπουργική Απόφαση καλούσε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να δηλώσει προδιαγραφές για να του παράσχει το ΥΠΠΟ νέα κτίριο ως έδρα. Παρότι ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα (με επιστολή του στις 15/9/2023), το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ, όπως διαθέτει από το 1980 ως σήμερα αφειδώς σε συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς.

Επιπλέον, η συνάντηση που ζητήσαμε με την Υπουργό Πολιτισμού για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και για το θέμα του κτιρίου του ΣΕΑ, ορίστηκε από την πολιτική ηγεσία στις 30 Οκτωβρίου, είκοσι μέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες φορείς και τους χιλιάδες πολίτες για την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας.

Τους καλούμε όλους και όλες να είναι αύριο, 10 Οκτωβρίου, στην μεγάλη συναυλία που συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, στον πεζόδρομο της Ερμού, για να δείξουν την θέλησή τους να παραμείνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιστορική του έδρα, για την ελευθερία της έκφρασης και τον πολιτισμό.

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να μας ενισχύσουν με επώνυμες δωρεές (Ν. 1264, Καταστατικό) για να στηριχτεί οικονομικά ο Σύλλογος ώστε να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση της συνδικαλιστικής του ελευθερίας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Οι δωρεές πρέπει να είναι επώνυμες και κατατίθενται στο IBAN του Συλλόγου: GR3301 4022 6022 6002 1011 30 369 (Alpha Bank).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 12 μ στην Ερμού 134-136.

Η σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου (Τρίτη 10/10):

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο κτίριο της ιστορικής του έδρας, στην Ερμού 134-136

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκαν τα βήματα στα οποία έχει καταφύγει ως σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίσει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία του με άλλα σωματεία και φορείς.

Άλλωστε, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ μέχρι σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2023, και μας καλεί να εγκαταλείψουμε το κτίριο, ενώ έχουμε ενημερώσει εγγράφως για τον κίνδυνο για την κινητή περιουσία του Συλλόγου, τα ιστορικά αρχεία και τη βιβλιοθήκη (3.000 τόμοι), καθώς και τις δραστηριότητες του Συλλόγου (συνελεύσεις, ομάδες, σεμινάρια, προβολές, Αρχαιολογικέςς Περιηγήσεις, Μουσειολόγιο, φιλοξενία μελών από την περιφέρεια).

Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σας αποστέλλουμε επίσης το σύνολο των κτιρίων ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ στο κέντρο της Αθήνας που έχουν παραχωρηθεί σε πλείστους φορείς, με όλα τα παραχωρητήρια, από το αρχείο το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου (https://we.tl/t-JAaU7CYPU4). Επισημαίνουμε ότι όλα τα παραχωρητήρια αναφέροντα στον ειδικό καθεστώς που ισχύει για αυτές τις παραχωρήσεις (Ν. 2557) και όχι στο άρθρο 46 του Αρχαιολογικού Νόμου, στο οποίο αναφέρεται η Υπουργική Απόφαση άρσης της παραχώρησης του κτιρίου.

Με απόφαση του ΔΣ, τις επόμενες μέρες το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων θα παραμείνει ανοιχτό:

Σήμερα 10 Οκτωβρίου 2023, στις 8 μμ στον πεζόδρομο της Ερμού, έξω από το κτίριο του ΣΕΑ, διοργανώνεται μεγάλη συναυλία από κοινού με την ΠΟΘΑ, την ΠΕΣΑ, τον ΣΕΚΑ, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου το κτίριο θα παραμείνει ανοιχτό για τα μέλη του Συλλόγου, από τις 4 μμ για τα μέλη, και στις 8 μμ με προβολή ταινιών, ενώ την Παρασκευή στις 4 μμ θα πραγματοποιηθεί τοπική συνέλευση των μελών του ΣΕΑ της Αττικής.

Σας αποστέλλουμε επίσης τις 2.500 υπογραφές πανεπιστημιακών, ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού, ερευνητών και ερευνητριών, ξεναγών, πολιτών που ασχολούνται με το περιβάλλον, το προσφυγικό, στην συνημμένη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού κατά της "έξωσης" του ΣΕΑ.

Ακολουθήστε τον ΣΕΑ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ