Τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μετά από 30 χρόνια ο Χρυσός Αλέξανδρος πηγαίνει ξανά σε ελληνικό φιλμ και συγκεκριμένα στην ταινία ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου.

Τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε μια ζεστή, φιλική και συγκινητική ατμόσφαιρα απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 12 Νοεμβρίου, τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Γ΄. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Βασίλης Τερζόπουλος, συνεργάτης του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

Μέσα σε δέκα μέρες, το Φεστιβάλ έζησε συναρπαστικές πρεμιέρες, υποδέχτηκε αγαπημένους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Αλεξάντερ Πέιν, τον Τζέρεμι Ποντέσουα και τον Νίκο Περάκη, ενώ είχε τη χαρά να έχει ως ambassador της Αγοράς, την πολυαγαπημένη Χάρις Αλεξίου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από την Ντιάνα Έλμπαουμ (παραγωγός), τον Ντίτερ Κόσλικ (πρώην διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, δημοσιογράφος) και την Ελίνα Ψύκου (σκηνοθέτρια, παραγωγός). 

- Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου. «Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη που μετά από 30 χρόνια ο Χρυσός Αλέξανδρος πηγαίνει ξανά σε ελληνικό φιλμ, η τελευταία φορά ήταν το 1993 (σ.σ. Απ’ το χιόνι του Σωτήρη Γκορίτσα)», είπε η Ελίνα Ψύκου. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» απονέμεται στην ταινία:

ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023

Η Σοφία Εξάρχου είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ για αυτή την εμπειρία. Ευχαριστώ την επιτροπή για την τιμή που μου έκανε να μου δώσει το βραβείο. Θέλω να το αφιερώσω σε όλους μου τους συνεργάτες, τους παραγωγούς, τους συντελεστές που ήταν πολύτιμοι και με βοήθησαν να κάνω την ταινία. Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο πιο αγαπημένο μου φεστιβάλ στον κόσμο, εδώ που έρχομαι τόσα χρόνια για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά, πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω κι εγώ ταινίες».

Το σκεπτικό της επιτροπής:

Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το Animal και από τη μη στερεοτυπική απεικόνιση ενός ελληνικού νησιού το καλοκαίρι, καθώς και των αθέατων καλλιτεχνών που βρίσκονται εκεί για να ψυχαγωγούν τους τουρίστες. Αυτή η πολυφωνική ταινία συμπυκνώνει το συναίσθημα του να βρίσκει κανείς την αίσθηση της οικογένειας, την αγάπη, μα πάνω απ’ όλα τη λύπη.

- Το Βραβείο Σκηνοθεσίας - Αργυρός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, το οποίο υποστηρίζει η COSMOTE TV, Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου στην ταινία: 

H ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ / THE FEELING THAT THE TIME FOR DOING SOMETHING HAS PASSED της Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023

Το σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή εκτίμησε το χιούμορ και το στοιχείο του παραλόγου σε αυτή την γλυκόπικρη κωμωδία που έχει στο επίκεντρό της μια γυναίκα, το σώμα της και την έννοια της σεξουαλικότητας.

- To Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε εξ ημισείας από την Ελίνα Ψύκου στις:

ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΛΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ για την ταινία ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023

και

ΤΖΟΑΝΑ ΑΡΝΟΟΥ για την ταινία H ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ / THE FEELING THAT THE TIME FOR DOING SOMETHING HAS PASSED, Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023

- To Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου στον: 

ΚΩΣΤΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟ για την ερμηνεία του στην ταινία Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE LAST TAXI DRIVER του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023

- Το Βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου στην ταινία:

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΑΓΟΡΙΑ / THE LOST BOYS του Ζενό Γκρατόν, Βέλγιο-Γαλλία, 2023 

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS+

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+ αποτελείται από την Ξένια Καλδάρα (Πρόεδρος του ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»), τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ (ηθοποιός) και τον Σεντρίκ Σουτσιβαλί (προγραμματιστής, κριτικός κινηματογράφου).

- Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Μισέλ Δημόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον Σεντρίκ Σουτσιβαλί στην ταινία: 

ÀΜΑ GLORIA της Μαρί Αματσουκελί, Γαλλία, 2023

Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει την ταινία Àma  Gloria για την πολύ προσωπική απεικόνιση ενός εναλλακτικού μοντέλο μητρότητας. Οι δύο ηθοποιοί, Louise Mauroy-Panzani και Ilça Moreno Zego, δημιουργούν, σε απόλυτη αρμονία, δύο ερμηνείες-άθλους και είναι πραγματικά η καρδιά της ταινίας.

- Το Βραβείο Σκηνοθεσίας - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον Σεντρίκ Σουτσιβαλί στην ταινία:

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ / NOTES ON A SUMMER του Ντιέγκο Γιορέντε, Ισπανία, 2023

Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει την ταινία Σημειώσεις ενός καλοκαιριού για την αισθησιακή, αναζωογονητική και ντελικάτη σκηνοθεσία του.

- To Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε από τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ στη:

ΜΟΥΝΑ ΧΑΟΥΑ για την ερμηνεία της στην ταινία ΑΓΟΡΙ, ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ / INSHALLAH A BOY του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ, Ιορδανία-Γαλλία-Σαουδική Αραβία-Κατάρ, 2023

Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει τη Μούνα Χάουα για την πολυεπίπεδη ερμηνεία μιας γυναίκας που αγωνίζεται να υπάρξει και να ανακτήσει τον έλεγχο στη θηλυκότητα και στην ελευθερία της.

- To Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε από τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ εξ ημισείας στους: 

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΛΑΝΓΚΤΟΝ για την ερμηνεία του στην ταινία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ / WE HAVE NEVER BEEN MODERN του Μάκιεϊ Χλούπατσεκ, Τσεχία-Σλοβακία, 2023

και

ΣΟΜΑ ΣΑΝΤΟΡ για την ερμηνεία του στην ταινία ΑΣΦΥΞΙΑ / WITHOUT AIR της Καταλίν Μολντοβάι, Ουγγαρία, 2023

- Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε από την Ξένια Καλδάρα στην ταινία:

ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ FILM FORWARD

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward αποτελείται φέτος από τον Κεκέν Εργκούν (σκηνοθέτης, καλλιτέχνης της κινούμενης εικόνας), την Άνα Γκρίγκιτς (κινηματογραφίστρια, ακαδημαϊκός) και τον Νίκο Πάστρα (σκηνοθέτης).

- Ο Χρυσός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Άνα Γκρίγκιτς στην ταινία:

ΣΑΜΣΑΡΑ / SAMSARA του Λόις Πατίνιο, Ισπανία, 2023

Το σκεπτικό της επιτροπής: Για τον τρόπο με τον οποίο διευρύνει τα σύνορα της κινηματογραφικής γλώσσας, για την πλούσια, αισθητηριακή κινηματογραφική του φόρμα που μας επιτρέπει να βιώσουμε την ταινία ακόμη και με κλειστά μάτια, απονέμουμε τον Χρυσό Αλέξανδρο του τμήματος Film Forward στο φιλμ Σαμσάρα του Λόις Πατίνιο.

- Ο Αργυρός Αλέξανδρος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Άνα Γκρίγκιτς εξ ημισείας στις ταινίες:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ / ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023

Το σκεπτικό της επιτροπής: Για τον τρόπο με τον οποίο τονίζει τις συναισθηματικές διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας, για τις απτικές του αρετές και για την εξερεύνηση της διαδικασίας της μνήμης μέσω μιας πρωτοποριακής προσέγγισης η κριτική επιτροπή του τμήματος Film Forward απονέμει τον Αργυρό Αλέξανδρο στην ταινία Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι της Ρέιβεν Τζάκσον. 

και

Η ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 3 / THE HUMAN SURGE 3 του Εντουάρντο Γουίλιαμς, Αργεντινή- Πορτογαλία-Βραζιλία-Ολλανδία-Ταϊβάν-Χονγκ Κονγκ-Σρι Λάνκα-Περού, 2023

Το σκεπτικό της επιτροπής: Για την καινοτόμο τεχνική του, τον τρόπο με τον οποίο μας βυθίζει σε έναν ανθρώπινο και μη ανθρώπινο κόσμο γεμάτο φροντίδα, αλλά και για τις queer ευαισθησίες του, η κριτική επιτροπή του τμήματος Film Forward απονέμει τον Αργυρό Αλέξανδρο στην ταινία Η αυγή του ανθρώπου 3 του Εντουάρντο Γουίλιαμς.

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Immersive: All Around Cinema αποτελείται από τον Πάνο Γιαννικόπουλο (επιμελητής εκθέσεων, ιστορικός τέχνης), τη Θέλγια Πετράκη (σκηνοθέτρια) και τον Πέδρο Χάρες (εικαστικός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής).

- Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος Immersive All Around Cinema, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον Πέδρο Χαρές στην ταινία:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΓΩ / FINALLY ME του Μάρτσιο Σαλ, Βραζιλία, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ PODCAST

- Το Βραβείο Καλύτερου Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Κατερίνα Μπακογιάννη στο podcast: 

PERSISTENCE OF MEMORY των Κόρτνι Χόουπ Θέροντ & Ρίανον Κιάρα Βον, ΗΠΑ, 2022

- Ειδική Μνεία απονεμήθηκε από την Κατερίνα Μπακογιάννη στο podcast:

ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ! των Δάφνης Ανέστη και Δανάης Δραγωνέα, Ελλάδα, 2023

Δείτε τα υπόλοιπα βραβεία και τους νικητές στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ