«Hum@nitarium»: Η φρικαλέα πραγματικότητα μέσα από την πρωτότυπη δημιουργικότητα (θεατρική κριτική)

Πόσο κανιβαλιστική έχει γίνει, τελικά, η σύγχρονη ψηφιακή μας πραγματικότητα; Η Ανδριάνα Τσιότσιου παρακολούθησε στο Θέατρο Τ την ευφάνταστη διαδραστική παράσταση του Θάνου Νίκα και της ομάδας Ars Moriendi, σε κείμενο της Στέλλας Παπαδημητρίου.

«Hum@nitarium»: Η φρικαλέα πραγματικότητα μέσα από την πρωτότυπη δημιουργικότητα (θεατρική κριτική)
ΠΡΟΒΟΛΗ

O Θάνος Νίκας και η ομάδα Ars Moriendi θέτουν και πάλι το κοινό στο επίκεντρο, μάλιστα, αυτή τη φορά, ο σκηνοθέτης το «χρίζει» κύριο του παιχνιδιού. Η παράσταση Hum@nitarium, αφού καταχειροκροτήθηκε στο στο X-Fest του Teatrul Excelsior στο Βουκουρέστι, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στην ανανεωμένη εκδοχή της. Το κείμενο της παράστασης φέρει την υπογραφή της ταλαντούχας Στέλλας Παπαδημητρίου και οι κάτοικοι της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να τη... ζήσουν έως και τις 19 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τ.

Η δραματουργία χτίζεται γύρω από την ιδέα της ψηφιακής μας καθημερινότητας και προβληματίζεται σχετικά με την πρόσβαση που έχουν τα ψηφιακά μας προφίλ στην προσωπική ζωή και τον χώρο των άλλων. Αναρωτιέται, τελικά, με ποια κριτήρια επιλέγουμε αντιπροσώπους -ακόμα και φίλους ή εραστές- και ποια είναι η θέση μας σε σχέση με εκείνους που κρίνουμε. Την ιδέα του Social Credit System συμπληρώνει η εφαρμογή που το κοινό καλείται να «κατεβάσει» στα κινητά του τηλέφωνα και να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της παράστασης, επιβραβεύοντας ή τιμωρώντας, εικονικά, με τίτλο Hum@nitarium, την οποία δημιούργησαν οι Θωμάς Δερμάρης και Ιωάννης Γότσος.

Η Ευαγγελία Κιρκινέ, με τα σύγχρονα κοστούμια, ενδεικτικά του στάτους καθενός από τους υποψήφιους που μοιάζουν να ανήκουν σε μια επαγγελματική και κοινωνική ελίτ και τα σκηνικά που μεταμορφώνουν τη σκηνή σε τηλεοπτικό στούντιο που ενίοτε προσομοιάζει σε… «αρένα», δημιουργεί το πλαίσιο αυτής της ιστορίας, που δεν είναι επιστημονικής φαντασίας αλλά αποκωδικοποίηση της πραγματικότητάς μας. Ο Θάνος Νίκας στήνει επί σκηνής τη φρικαλεότητα των ανθρώπινων σχέσεων, σε όλο της το μεγαλείο.

Η Μάιρα Σιδερίδου, στον ρόλο της παρουσιάστριας, μοιάζει να έχει βγει από φουτουριστική ταινία του Ντέιβιντ Λιντς και με ενθουσιασμό υποδέχεται τους θεατές, που έχουν «επιλεγεί» με βάση επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να βρίσκονται εκεί και εξηγεί πώς ακριβώς «παίζεται» το Hum@nitarium. Με το αποστασιοποιημένο και εσωτερικό της παίξιμο, εγείρει τις μικρές ή μεγαλύτερες εξεγέρσεις των χαρακτήρων.

Το βλέμμα του θεατή, όπως σε ένα reality show, κατευθύνεται από τον χειριστή της κάμερας, Θοδωρή Κουστολίδη. Οι διαγωνιζόμενοι, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, προσπαθούν να αποδώσουν το κύριο χαρακτηριστικό τους και να αρθρώσουν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα που θα τους οδηγήσει στο βάθρο του Ηυm@nitarium. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η «έρευνα» στα ψηφιακά προφίλ τους ξεκινά ένα γαϊτανάκι επικρίσεων που ξεσκεπάζει τις αδυναμίες και τα πάθη τους. Αδικίες, ξεσπάσματα, συγκρούσεις, οι πάντα «πρόθυμοι» θεατές να κατασπαράξουν και η ψυχρότητα της συντονίστριας. Το παίξιμό τους γεμάτο αντιφάσεις και εντάσεις που αφήνει να φανεί η προσωπική έρευνα του καθενός. Προς υπεράσπιση ή κατηγορία των τριών πρωταγωνιστών, παρακολουθούμε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις συνεργατών τους.

Πόσο εύκολα βγάζουμε συμπεράσματα για εκείνους που έχουμε απέναντί μας; Πόσο απερίσκεπτα κρίνουμε και θεωρούμε πως αν μπαίναμε στα παπούτσια τους θα τα κάναμε όλα καλύτερα; Πόσο κανιβαλιστική έχει γίνει, τελικά, η σύγχρονη πραγματικότητα;

Μια επίκαιρη και απέριττη παράσταση για την ηθική αλλοίωση που επιφέρει η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και η αγωνία μας να υπάρχουμε στο τώρα, στο ψηφιακό τώρα, ο φόβος του missing out είναι πλέον υπαρκτός, καθώς και του να είμαστε αρεστοί ώστε να εντασσόμαστε με ευκολία.

Επί σκηνής, βρέθηκαν επίσης, οι νεαροί ηθοποιοί Δημήτρης Δάγκαλης, Νικόλας Δρίγκας και Κατερίνα Συναπίδου, οι οποίοι μας χάρισαν μια παράσταση νατουραλιστική υποκριτικά, ντυμένη με τη ρεαλιστική σκηνοθεσία του Θάνου Νίκα που, όμως, ακροβατεί ανάμεσα στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις φουτουριστικές απεικονίσεις.

INFO

Κείμενο: Στέλλα Παπαδημητρίου

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας

Σκηνικό – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιωαννίδης

Βίντεο: Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου

Γραφιστική επιμέλεια: Λίζα Γεωργοπούλου, Γεωργία Ζαφειρίου

Επικοινωνία – Social media: Δημήτρης Δάγκαλης, Κατερίνα Συναπίδου

Mobile application: Θωμάς Δερμάρης, Ιωάννης Γότσος

Παραγωγή: Ars Moriendi Theatre Group

Ηθοποιοί επί σκηνής: Δημήτρης Δάγκαλης, Νικόλας Δρίγκας, Μαίρα Σιδερίδου, Κατερίνα Συναπίδου

Χειριστής κάμερας επί σκηνής: Θοδωρής Κουστολίδης

Ηθοποιοί βίντεο: Γιώργος Βεργούλης, Άννα Μαρία Γάτου, Αλέξανδρος Δημάρατος, Άννα Μαρία Ιακώβου, Μερόπη Κακουδάκη, Κατερίνα Κλαυδιανού, Λευτέρης Παναγιωτίδης, Κική Στρατάκη

Σε φωτογραφία εμφανίζεται η ηθοποιός Μαριάννα Πουρέγκα

Εισιτήρια ΕΔΩ


Hum@nitarium - teaser

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ