Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας! (crimes n’ beer) από 1 έως 3 Δεκεμβρίου

Οι Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και το βιβλιοκαφέ red n’ noir, επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων - ΚΕΤ (Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη).

Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας! (crimes n’ beer) από 1 έως 3 Δεκεμβρίου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, οι φετινές εκδηλώσεις επιχειρούν να φωτίσουν δύο ιδιαίτερες (και εξαιρετικά επίκαιρες) πτυχές της αστυνομικής αφήγησης σε όλες τις εκδοχές της (λογοτεχνία, κινηματογράφος, τηλεόραση).

Αστυνομική μυθοπλασία-δημοσιογραφία και απεικονίσεις της έμφυλης βίας

Την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 1/12) θα εξεταστεί η διαχρονική σχέση της αστυνομικής μυθοπλασίας με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία τεκμηρίων. Στα τρία θεματικά πάνελ, επιμέρους όψεις της σχέσης αυτής θα συζητήσουν ο πεζογράφος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Δημιουργική Γραφή Κώστας Καβανόζης, η ερευνήτρια και συγγραφέας Μαίρη Μαργαρίτη, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος, ο συγγραφέας Βασίλης Δανέλλης, ο συγγραφέας Τάσος Θεοφίλου, ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου, ο σκηνοθέτης, μεταφραστής και συγγραφέας Ανδρέας Αποστολίδης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Κυριακόπουλος και ο σεναριογράφος και συγγραφέας Βαγγέλης Μπέκας.

Η τρίτη μέρα (Κυριακή 3/12) επικεντρώνεται στις απεικονίσεις της έμφυλης βίας στην αστυνομική αφήγηση. Οι εκδηλώσεις της μέρας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Δίκτυο Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της». Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Παγωμένο νερό» (19΄, σκ. Κωνσταντία Κονταξή), σε σενάριο της Έλενας Χουσνή και θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις και συζητήσεις με την συγγραφέα Έλενα Χουσνή, την ψυχολόγο και πρόεδρο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας Κική Πετρουλάκη, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Έρικα Αθανασίου, την Μαίρη Μαργαρίτη, τη δικηγόρο, εγκληματολόγο και συγγραφέα Έλενα Μπολονάση, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Κωνσταντίνα Μόσχου, τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, τη δικηγόρο και συγγραφέα Κατερίνα Παπαντωνίου και τη σεναριογράφο και συγγραφέα Βίκυ Χασάνδρα.

Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 2/12) είναι αφιερωμένη σε βιβλία μελών της ΕΛΣΑΛ που εκδόθηκαν εντός του 2023. Θα παρουσιαστούν τα νέα μυθιστορήματα των Ανδρέα Αποστολίδη «Ρομάντικα» (Άγρα), Ανδρέα Λύκου «Ματωμένο χειρόγραφο» (Τραυλός), Δημήτρη Μαμαλούκα «Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κίνγκ» (Κέδρος) και Βίκυς Χασάνδρα «Μαύρη άσφαλτος» (Bell).

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ειδική αφιερωματική εκδήλωση για τον συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλο (1956-2023), ιδρυτικό μέλος και πρώην γραμματέα της ΕΛΣΑΛ.

Και τις τρεις μέρες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται από τις 19:00 έως τις 22:00, ενώ θα ακολουθούν μπαρ, μπίρα και μπίρι-μπίρι.

Στον χώρο θα λειτουργεί, επίσης, ενημερωμένο θεματικό βιβλιοπωλείο.

Περίπατοι, συναυλία, και παιδικό εργαστήρι

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα των Βραδιών Αστυνομικής Μυθοπλασίας! (crimes n’ beer) εμπλουτίζεται φέτος και με παράλληλες εκδηλώσεις.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου ο Τάσος Θεοφίλου οργανώνει έναν «εγκληματικό» περίπατο στην οδό Αγίου Μελετίου, παρουσιάζοντας τρεις υποθέσεις, τέσσερις φόνους και οχτώ απόπειρες που σημειώθηκαν εκεί. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 12:00 από το βιβλιοκαφέ red n’noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη) και θα έχει διάρκεια 60΄.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ο Γιάννης Ράγκος πραγματοποιεί μια πρωτότυπη διαδρομή στο Πεδίο του Άρεως, που βρέθηκε στο επίκεντρο μερικών από τα πλέον ταραχώδη και βίαια γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 12:00 από το άγαλμα του Κωνσταντίνου και θα έχει διάρκεια 90΄.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου η βραδιά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ) θα κλείσει με τζαζ συναυλία από τους Jazz Tree με μουσικές από νουάρ ταινίες, ενώ στις 11:00 το πρωί της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου στο ΚΕΤ οργανώνεται Εργαστήρι αστυνομικής ιστορίας (για παιδιά από 6 ετών) από την εικαστικό και σκηνογράφο Πολυτίμη Μαχαίρα και τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο.

Δείτε όλες τις λεπτομέρεις για τις εκδηλώσεις στο fb event των διοργανωτών.


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ 20/20

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ