«Κάλαμος και Κυπαρίσσι» από το Χορόδεντρο: Όταν μια ερασιτεχνική δημιουργία κρύβει αληθινό επαγγελματισμό

Το βράδυ τις 23ης Νοεμβρίου, απαντώντας στην ευγενική πρόσκληση φίλων, είχα την τύχη να βρεθώ στο Metropolitan: The Urban Theatre, για να παρακολουθήσω το πολύχρωμο γλέντι που έστησε επάνω στη σκηνή το Χορόδεντρο, αυτό το εργαστήρι τεχνών και παιχνιδιού που εδώ και επτά χρόνια λειτουργεί αθόρυβα στη Θεσσαλονίκη, συνδέοντας το σήμερα με την ελληνική παράδοση.

«Κάλαμος και Κυπαρίσσι» από το Χορόδεντρο: Όταν μια ερασιτεχνική δημιουργία κρύβει αληθινό επαγγελματισμό
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι συντελεστές της παράστασης Κάλαμος και Κυπαρίσσι, Σοφία Καρακάντζα (σκηνοθεσία), Μέλπω Βασιλικού, Στέργιος Κύρινας (κινησιολογία), Στέργιος Κύρινας, Άννα Σίσκου (διδασκαλία χορών), Κατερίνα Δούκα, Γιώτα Κολιούση (διδασκαλία τραγουδιών), Σταμάτης Πασόπουλος (πρωτότυποι στίχοι και μουσική) κατέχουν πλήρως την έννοια του χοροδράματος, αυτής της σκηνικής τέχνης που συνδέει το χορό, τη μουσική και το τραγούδι χρησιμοποιώντας τα ως αφηγηματικά μέσα, που πλέον, έχει εξαλειφθεί πλήρως από τις θεατρικές σκηνές. Με μαεστρία και αγάπη, οι οκτώ τους, «ενορχήστρωσαν» σαράντα πέντε ανθρώπους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μικρούς και μεγάλους, μαθητές του Χορόδεντρου. Τα περίτεχνα σκηνικά και τα κοστούμια υπέγραψε η Ελίζα Μοσχοπούλου.

Παιδικά παιχνίδια, γαϊτανάκια, πολυφωνικά τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί και μια κοινή παιδική ηλικία που οδηγεί σε έναν έρωτα καταδικασμένο, εκείνον του Γιάννου και της Μαριγώς. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από την ηπειρωτική παραλογή του ομώνυμου δημοτικού τραγουδιού. Μυστικές συναντήσεις και αρραβωνιάσματα, σιωπηλά γλέντια, η κατάρα της μάνας και εκστατικοί παραδοσιακοί χοροί σαν άλλη… ταραντέλα της Νόρα. Τη λύση στις κοινωνικές επιταγές δίνει ο μαρασμός της ψυχής και τελικά ο θάνατος ενώ τότε έρχεται η φύση να «γιατρέψει» τις πληγές έως ότου το «πολυαγαπημένο ανδρόγυνο» να φιληθεί «αποθαμένο».

Η παράσταση κρύβει αναφορές σε δείγματα της παγκόσμιας δραματουργίας, γεγονός που μαρτυρά τη μελέτη που προηγήθηκε της σκηνικής επιτέλεσης. Το μεράκι, η αγάπη και η αθωότητα φαίνεται να είναι κοινά χαρακτηριστικά όλων των μελών αυτού του πολυπληθούς θιάσου. Η συνύπαρξη μικρών και μεγάλων επάνω στη σκηνή υπήρξε μαγευτική, ενώ η σοβαρότητα των λιλιπούτειων καλλιτεχνών στάθηκε υποδειγματική.

Μια παράσταση για τα «ηθικά άβατα» της κοινωνίας, με σεβασμό όχι μόνο στην παράδοση ως επιστροφή στις ρίζες αλλά και στην ίδια την παραστασιακή διαδικασία. Ας ανοίξει το Χορόδεντρο τον δρόμο προς τα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ και να μην παραμείνει στις ολιγάριθμες παραστάσεις «εντός των τειχών».

Συγχαρητήρια σε όλους, με το καλό και στα επόμενα!

Στην παράσταση συμμετείχαν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο), Παντελής Αγκιστριώτης (βιολί, λύρα , τραγούδι), Ιάκωβος Μωυσιάδης (λαούτο) , Στάθης Παρασκευόπουλος (κρουστά), Σταμάτης Πασόπουλος (live electronics), οι χορευτές: Άννα Αϊβαζέλη, Μελίνα Αναγνωστοπούλου, Λάμπρος Αραβανής, Βασίλης Αχτσής, Χρήστος Αχτσής, Στέλλα Αχτσή, Μπέτη Βρουβλιάνη, Μαρία Ζερβού, Σούλα Καρπενήση, Βάσω Κυράνου, Ανδριάνα Κύρινα, Στέργιος Κύρινας, Αναστασία Λαχωρά, Μαρίλια Λυκοκώστα, Στέφανος Μανουσαρίδης, Ελένη Νικοπούλου, Χρύσα Νικοπούλου, Πηνελόπη Οικονομέα, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σωτηρία Παπαδοπούλου, Ίλια Παπαφιλίππου, Τόμης Παπαχρήστος, Στέλιος Σαμαράς, Άννα Σίσκου, Κατερίνα Στυλιαρά, Θεοδοσία Τζαμπάζη, Θάνος Τόλας, Σοφία Τόλα, Βασίλης Τραγουλιάς, Αλίκη Τσινώνη, Verena Fink, οι τραγουδιστές: Κατερίνα Δούκα, Μελίνα Αρβανίτη, Χαρά Ζαμπράκα, Ολίνα Μπατσούλα, Θάνος Χατζής, Στέλλα Χριστοφορίδου και το πολυφωνικό σχήμα: Γιώτα Κολιούση, Φοίβη Λογοθετίδη, Φωτεινή Μποροδήμου, Ζωή Παπαστεργίου, Αναστασία Ττινιόζου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ