Η Κυριακή 26/11 στο Θέατρο Φούρνος είναι αφιερωμένη στην Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Μετά την παράσταση «Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, θα ακολουθήσει συζήτηση με προσκεκλημένες την πανεπιστημιακό και συγγραφέα Πέπη Ρηγοπούλου και τη συγγραφέα Μαρώ Τριανταφύλλου.

Η Κυριακή 26/11 στο Θέατρο Φούρνος είναι αφιερωμένη στην Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα)

Κυριακή 26 Νοέμβρη

Εκδήλωση μετά το τέλος της παράστασης με αφορμή την 25η Νοέμβρη - Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Μια μέρα μετά την Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών  (25 Νοέμβρη), δηλαδή την Κυριακή 26 Νοέμβρη, μετά την παράσταση «Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» (ώρα έναρξης 20.00) της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, θα ακολουθήσει συζήτηση με προσκεκλημένες την Πανεπιστημιακό και συγγραφέα Πέπη Ρηγοπούλου και τη συγγραφέα Μαρώ Τριανταφύλλου.

Βία κατά των γυναικών; Που κυοφορούν τη ζωή; Είναι σα να λες: βία κατά των παιδιών, κατά των αμάχων, κατά των φτωχών …

Εν έτει 2023 η βασίλισσα του πλανήτη είναι η βία; Βεβαίως!

Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς να αντιδράσουμε;

Πριν απ’ όλα ενώνοντας τη σκέψη μας, δηλαδή τη ψυχή μας (μαζί πάνε αυτά) με τους γύρω μας, αυτούς που αγωνιούν και οργίζονται και θέλουν κάτι να κάνουν, κάπως να συνεισφέρουν.

Ίσως αυτό οδηγήσει σε δράση, σε κάτι, σίγουρα όμως όχι σε αδράνεια.  

Λίγα λόγια για την παράσταση

«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» είναι ο τίτλος του έργου, της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2015) Λευκορωσίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, το οποίο παρουσιάζεται, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο «Φούρνος» σε σύλληψη - ερμηνεία Κάτιας Γέρου και Ναταλίας Γεωργοσοπούλου και δραματουργική επεξεργασία Παντελή Μπουκάλα.

Δύο γυναικείες φιγούρες στη σκηνή καταθέτουν ένα σύγχρονο μαρτυρολόγιο για τη συμμετοχή της σοβιετικής γυναίκας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αφηγούνται την τραγική ιστορία της θηλυκότητας μέσα στα πεδία των μαχών, δημιουργώντας ένα τοπίο μνήμης, όπου συνδέονται το παρόν με το παρελθόν, το πραγματικό με το ονειρικό.

Ο σκηνικός χρόνος, γεμάτος ρωγμές και ρήγματα, δημιουργεί τον τόπο όπου ανασαίνει η ανθρώπινη ψυχή. Οι δύο θηλυκές φιγούρες αποκαλύπτουν προσωπικά βιώματα γεμάτα συγκρούσεις και αντιφάσεις και την ίδια στιγμή φωτίζουν το ανείπωτο βάθος των συναισθημάτων τους, των απόκρυφων επιθυμιών και των ονείρων τους.

Μεταξύ έρωτα και πολέμου, μνήμης και ιστορίας, οργής και χιούμορ, οι γυναίκες αυτές επαναδιεκδικούν τις ζωές τους, τα σώματά τους, τα συναισθήματά τους, τους εαυτούς τους. Κατά τη διάρκεια της παράστασης η σκηνή μετατρέπεται σε χώρο εξέγερσης του ανθρώπινου πάθους απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 28 Γενάρη η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Μαρόκο (Ραμπάτ) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ JASSAD “Festival International des femmes metteuses en scène”.

Το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι ένα πολυφωνικό ντοκουμέντο, μια εξομολόγηση της γυναικείας μνήμης από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Κυκλοφορεί σε μετάφραση Ελένης Μπακοπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Σύλληψη- Ερμηνεία: Κάτια Γέρου, Ναταλία Γεωργοσοπούλου
Kαλλιτεχνική Επιμέλεια: Σάββας Στρούμπος
Δραματουργική επεξεργασία: Παντελής Μπουκάλας
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Σκηνική εγκατάσταση: Ηλίας Παπανικολάου
Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μαόφης

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας (ContAct)
Παραγωγή: Ομάδα θεάτρου Άλας

Το σκηνικό της παράστασης είναι εμπνευσμένο από την εικαστική εγκατάσταση του Κυριάκου Κατζουράκη «Ιερά οδός». Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του.

INFO

Τοποθεσία: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 26 Νοεμβρίου μετά το τέλος της παράστασης.

Ώρα έναρξης παράστασης: 20.00

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια: 65 λεπτά

Πληροφορίες: Τηλ.: 210646 0748

Ηλεκτρονική προπώληση ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ