«Όταν ο τόπος σου...», νέα μουσικοθεατρική παράσταση στο Zp87

Η παράσταση βοηθά να εξερευνήσετε την έννοια του ανήκειν σε έναν τόπο, σε μια πατρίδα, σε μια ιδεολογία, ο αγώνας για τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου και κυρίως η δύσκολη απόφαση της αντίστασης και της αναζήτησης ενός προσωπικού νοήματος που να συνδέεται όμως με το συλλογικό.

«Όταν ο τόπος σου...», νέα μουσικοθεατρική παράσταση στο Zp87
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η μουσικοθεατρική παράσταση  «Όταν ο τόπος σου...» ξεπήδησε μέσα  από την ανάγκη των δημιουργών Βαλεντίνης Σιόβα και Γιάννη Κωσταρή, να μιλήσουν για τα σαρωτικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ετών.

Οι δύο δημιουργοί θέλησαν ν’ αποτυπώσουν τη σχέση του ατόμου με τον τόπο και  τον αγώνα του να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει και να υπάρξει.

Να θέσουν ερωτήματα απέναντι στη νέα κανονικότητα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν και που στην πραγματικότητα είναι μια δυστοπία.

«Όταν ο τόπος σου…» Η νέα μουσικοθεατρική παράσταση του Zp87

Δώδεκα τραγούδια ορόσημα της ελληνικής τραγουδοποιΐας, οργανικά δεμένα μ’ ένα πρωτότυπο κείμενο, συνθέτουν τον ήρωα της ιστορίας μας, ο οποίος αφηγείται την πάλη του σύγχρονου ανθρώπου να προσδιορίσει τη σχέση με τον τόπο του, να διερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας και τη σχέση του ατομικού με το συλλογικό, καθώς και να διεκδικήσει μία αυτόνομη εσωτερική ταυτότητα μέσα σε έναν κατακερματισμένο και αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο.

Για τρία ακόμη Σάββατα, στις 13, 20 & 27 Ιανουαρίου

Ταυτότητα του έργου

Όταν ο τόπος σου…

Δραματουργική σύνθεση: Γιάννης Κωσταρής, Βαλεντίνη Σιόβα

Κείμενο: Γιάννης Κωσταρής

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Σιόβα

Βίντεο παράστασης: Αλέξανδρος Βόσσος

Παίζουν:

Γιάννης Κωσταρής: ερμηνεία, φωνή

Μάριος Βίττης: ηλεκτρική κιθάρα, synth, ηχοτοπία

Βαλεντίνη Σιόβα: ερμηνεία


Σύντομα  βιογραφικά των καλλιτεχνών

Βαλεντίνη Σιόβα

Η Βαλεντίνη έχει σπουδάσει παιδαγωγικά και θέατρο. Έχειεμπειρία στη θεατρική γραφή, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο. Στην Αθήνα έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στα θέατρα: Αμόρε, Πορεία, Πόρτα, οδού Κεφαλληνίας και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στο Βερολίνο έχει συνεργαστεί με τη θεατρική ομάδα drame Berlin και το σκηνοθέτη Johannes von Westphalen.

Το 2011 δημιούργησε μαζί με τον Γιάννη Κωσταρή τον χώρο έκφρασης και τεχνών Zp87.

Έχει σκηνοθετήσει τη μουσικοθεατρική παράσταση “Passport project” μια παράσταση για τη μετανάστευση, την παράσταση «Εθεάθην μισός» βασισμένη στην ομότιτλη ποιητική συλλογή του Γιάννη Κωσταρή από τις εκ. ΚΕΔΡΟΣ, την παράσταση με jazz μουσική «LOVE AFFAIR» - μια προσαρμογή της ιστορίας από το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, όπου συμμετείχαν βοκαλίστες και μουσικοί της σύγχρονης jazz σκηνής.

Έχει γράψει κι έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις για παιδιά «Στη χώρα του Αλλαζοτάν» βασισμένη στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και «Ο Λαγός και η Χελώνα φόρεσαν μια παντελόνα» βασισμένη στο μύθο του Αισώπου, καθώς και τους στίχους των τραγουδιών τους.

Διδάσκει στο εργαστήρι υποκριτικής του Zp87, κάνει θεατρικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς κι έχει επιμεληθεί αρκετές μουσικές παραστάσεις.

Γιάννης Κωσταρής

Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική σχολή Ιωαννίνων, θέατρο στη Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και φωνητική στο Εθνικό ωδείο. Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια Υποκριτικής και Φωνητικής στη Νέα Υόρκη στο HBC studio και στο Jack Eppler's Private Vocal Studio, συνδεδεμένο με το NYU.'Έχει συνεργαστεί με διάφορες θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα. 

Το 2011 δημιούργησε μαζί με την Βαλεντίνη Σιόβα τον χώρο έκφρασης και τεχνών Zp87.

Το 2012 έγραψε την μουσικοθεατρική παράσταση «Passport project», στην οποία και πρωταγωνίστησε για 3 περίπου χρόνια.Το 2014 δημιούργησε το μουσικό σχήμα «Η Μεσόγειος είναι η Γη», μια μπάντα που διασκευάζει παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου, με δεξιοτέχνες μουσικούς.

Μέσα στο 2017 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Εθεάθην μισός» από τον εκδοτικό οίκο "ΚΕΔΡΟΣ" και η οποία έγινε παράσταση μέσα στο 2018

Το 2018 επίσης παρουσίασε για πρώτη φορά  την μουσική παράσταση «Σταθμοί στο ελληνικό τραγούδι», η οποία συνεχίζεται από φέτος.

Παράλληλα ετοιμάζει τη πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τιτλο «Ο τόπος», που αναμένεται να κυκλοφορήσει μες στον Φλεβάρη του 2024

Μάριος Βίττης

Είναι μουσικοσυνθέτης κι εξερευνά διάφορες φόρμες και μουσικά μέσα.

Αυτή την περίοδο εκτός από τα προσωπικά του projects, συνεργάζεται με τον πρωτοπόρο της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στην Ελλάδα, Μιχάλη Σιγανίδη ενώ παράλληλα συμμετέχει στην μουσικοθεατρική παράσταση παραγωγής Zp87, «Όταν ο τόπος σου…».

Γιατί το προτείνουμε

Η Βαλεντίνη και ο Γιάννης έχουν ένα πολύ καλό αισθητικό κριτήριο. Σχετικά με αυτό, στο Zp87 συνεργάζονται με δεξιοτέχνες μουσικούς, μιας μεγάλης γκάμας ειδών μουσικής, από έθνικ μουσικές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έως Jazz και παραδοσιακή, δημιουργούς που στέκονται με συνέπεια απέναντι στα είδη που εξερευνούν. 

Έχουν δημιουργήσει έναν χώρο έκφρασης και τέχνης με ταυτότητα και όραμα, ελεύθερο από κάθε λογής στερεότυπα. Οι καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες είναι πολλές και απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως η εξερεύνηση της προσωπικής ελευθερίας, η ταυτότητα του ατόμου κι η αλληλεπίδραση του με τους θεσμούς, καθώς κι η επιβίωση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο που αποδέχεται μόνο αυτό που θεωρείται «mainstream», απορρίπτοντας κάθε τι που ξεφεύγει από το κυρίαρχο αφήγημα. Μέσα απ’ αυτή τη δεξαμενή ιδεών και αισθημάτων αντλούν συνήθως το υλικό για τις παραστάσεις που στήνουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία. 

Γνωρίζοντας τη θεματολογία και το ύφος της τρέχουσας παράστασης, σκοπός είναι να εξερευνήσει ο καθένας/μία το συναίσθημα που του προκαλεί η έννοια του ανήκειν σε έναν τόπο, σε μια πατρίδα, σε μια ιδεολογία, ο αγώνας για τον αυτοπροσδιορισμό του και κυρίως η δύσκολη απόφαση της αντίστασης και της αναζήτησης ενός προσωπικού νοήματος που να συνδέεται όμως με το συλλογικό.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Φωτογραφίες: Marios Lolos

Βίντεο, φωτισμός: Alexandros Vossos

Zp87 - Zωοδόχου Πηγής 87 - Εξάρχεια, Νεάπολη
www.zita-p87.blogspot.com
Τηλ. 6980665404

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ