14/01/24: ΟΧΙ στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης (φωτορεπορτάζ)

Την Κυριακή 14/1, στο Θησείο, μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία συμπαράστασης φώναξε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει βάναυσα τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

14/01/24: ΟΧΙ στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης (φωτορεπορτάζ)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γράφει η Μαρία Κεφαλά

Φωτό: Μαρία Γαλάτη

Πριν δύο χρόνια το υπουργείο Υγείας απέσυρε το προσχέδιο που προέβλεπε τη ριζική αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ και που, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής αποδυναμώνεται δραστικά το μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας».

Η παραπάνω νίκη ήταν προσωρινή. Η 07.05.2021 ήταν μια καλή μέρα. Καθώς η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προκάλεσε καθολικές αντιδράσεις εργαζομένων, μελών θεραπευτικών κοινοτήτων, συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Τότε, ύστερα από συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι εξήγησαν γιατί το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε διαλόγου, ζητήθηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του.

Η κυβέρνηση με ανανεωμένη την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, παρουσίασε στις 31/10 το νέο Νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με αυτό συνιστάται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα ΥΨΥ, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και διοικούνται από τον αρμόδιο, για θέματα ψυχικής υγείας, Υποδιοικητή Υ.Πε. Καθορίζονται επίσης οι εντασσόμενοι, συνεργαζόμενοι και εποπτευόμενοι φορείς του Δικτύου, προβλέπεται η ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική τους διοίκηση, όπως και η διασύνδεση τους με τους λοιπούς φορείς του Ε.Σ.Υ.

Επιπλέον, συστήνεται «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο διαλειτουργούν όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Στον Οργανισμό αυτό, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου θα ενταχθούν και θα διαλειτουργούν όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς απεξάρτησης.

Στον ΕΟΠΑΕ θα ενταχθούν το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, Ιδιωτικού Δικαίου), ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών, Ιδιωτικού Δικαίου) και όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης που λειτουργούν στα Νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) καθώς και οι μονάδες απεξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης και των γενικών νοσοκομείων της χώρας (18 ΑΝΩ, «Ιανός», «Αργώ», «Διάπλους» κ.ά.).

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, κατήγγειλε τότε το υπουργείο Υγείας για την απουσία οποιασδήποτε συνεργασίας με τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και για την έλλειψη ενημέρωσης τους.

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία συμπαράστασης

Σήμερα Κυριακή 14/1, στο Θησείο, μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία συμπαράστασης φώναξε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει βάναυσα τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Αίτημα να μην περάσει το σχέδιο νόμου που συγχωνεύει και καταργεί τις διαφορετικές δομές απεξάρτησης ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης.  

Την πρωτοβουλία πήραν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», ενώ δεκάδες ήταν οι ομοσπονδίες, τα εργατικά σωματεία των υγειονομικών και άλλων κλάδων που τη στήριξαν.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Στάθης Δρογώσης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Αποστόλης Ρίζος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Frank Panx & Σαλταδόροι, Κοινοί Θνητοί, Kollektiva, Υπεραστικοί και  «Quilombo».

Όλοι οι καλλιτέχνες έκαναν αναφορά στην ανάγκη για την υπεράσπιση της Ψυχικής Υγείας και των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και για αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο και την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ