Ομαδική Έκθεση "Mundus Imaginalis": Τα εικαστικά έργα πέντε ταλαντούχων καλλιτεχνών στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου η ομαδική έκθεση των καλλιτεχνών Ηλιάνας Κυριακίδου, Γιώργου Λουλούδη, Ελένης Μάναλη, Θοδωρή Ρουσόπουλου και Πέτρου Στράγκα, με τίτλο "Mundus Imaginalis" 2024, σε σύλληψη και επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Κωνσταντίνου Θ. Σπυρόπουλου.

Ομαδική Έκθεση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 19:00, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, 106 75 Αθήνα) η ομαδική έκθεση Mundus Imaginalis, με τη συμμετοχή πέντε ταλαντούχων εικαστικών, της Ηλιάνας Κυριακίδου, του Γιώργου Λουλούδη, της Ελένης Μάναλη, του Θοδωρή Ρουσόπουλου και του Πέτρου Στράγκα.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Ιστορικός της Τέχνης Κωνσταντίνος Θ. Σπυρόπουλος, ο οποίος σημειώνει:

«Ξεκινώντας με την παρουσίαση των εικαστικών έργων 5 καλλιτεχνών και την κατάδυση στο πνευματικό και εννοιολογικό τους υπόβαθρο, έγινε αντιληπτή η δυνατότητα να αναδειχθεί η ικανότητα της όρασης όχι μόνο του κόσμου των αντικειμένων, αλλά και της ακριβούς θέας του εσωτερικού ή και πνευματικού κόσμου. Η απόκτηση αυτής της διπλής όρασης θα υπηρετούσε περαιτέρω την εσώτερη αναγκαιότητα για επαναμάγευση και επανανοηματοδότηση της παγιωμένης εικόνας του κόσμου (η οποία προϋποθέτει βέβαια πρώτα τον κατακερματισμό της), μέσα από μια ερμηνευτική, εικαστική και θεωρητική γλώσσα, κατά βάση συμβολική, δηλαδή μια ars combinatoria.

Η έκθεση πραγματεύεται τα τρία επίπεδα της πραγματικότητας: το Υπεργήινο, το Γήινο και το Υπογήινο. Αν αναζητήσουμε τον συμβολικό κώδικα που διατρέχει τα έργα των καλλιτεχνών αυτής της ομαδικής, ίσως μπορέσουμε να αποκαλύψουμε τον μίτο, το νήμα που δένει μεταξύ τους αυτά τα τρία κοσμικά επίπεδα, τις διαμορφωτικές δυνάμεις που τα διέπουν, καθώς και τις λειτουργίες που ενεργοποιούν μέσα στον άνθρωπο…»

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου 2024.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Η Ηλιάνα Κυριακίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2019 με Άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το τμήμα Εικαστικών Τεχνών, με κατεύθυνση στη Ζωγραφική και καθηγητές τον Αριστοτέλη Τζάκο και τον Γιώργο Χαρβαλιά, ενώ της απονεμήθηκε ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) στην ειδικότητα των Εικαστικών Τεχνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, παρακολούθησε επίσης τα ειδικά μαθήματα Σχεδίου 2013-14 με τον καθηγητή Γεώργιο Καζάζη και Ψηφιδωτό από το 2014-2017 με καθηγήτρια την Δάφνη Αγγελίδου και Διδασκαλία της Τέχνης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

©Ηλιάνα Κυριακίδου

Ο Γιώργος Λουλούδης γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και σε νεαρή ηλικία έφυγε για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Αποφοίτησε από το Β΄ Εργαστήριο του Γιώργου Χαρβαλιά και το Α΄Εργαστήριο Χαρακτικής.

©Γιώργος Λουλούδης

Η Ελένη Μάναλη γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1975. Σπούδασε αρχικά (1999) Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στα Τ.Ε.Ι. της Αθήνας όπου ειδικεύτηκε στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Το 2019 αποφοίτησε με Άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το τμήμα Εικαστικών τεχνών με καθηγητές τον Γ. Χαρβαλιά στην ζωγραφική και την Δ. Αγγελίδου στο ψηφιδωτό.

©Ελένη Μανάλη

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Από το 2017 έως το 2023 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αρχικά στο Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής με καθηγητή τον Νίκο Τρανό και ακολούθως στο Β΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Γιώργο Χαρβαλιά. Το εικαστικό του έργο έχει να κάνει με τη ζωγραφική και τη γλυπτική εγκατάσταση στον χώρο. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) (2021-2022), ενώ από το 2023 συνεργάζεται σταθερά με το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στον τομέα Τέχνης και Εκπαίδευσης.

©Θοδωρής Ρουσόπουλος

Ο Πέτρος Στράγκας είναι τελειόφοιτος του εικαστικού τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Επέλεξε σ' αυτήν έναν κύκλο σπουδών με έμφαση στο αντικείμενο της Ζωγραφικής συνδυαστικά με τις τεχνικές γνώσεις Χαρακτικής και Ψηφιδωτού, με καθηγητές τους Zαχαρία Αρβανίτη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Δάφνη Αγγελίδου και Βίκυ Τσαλαματά. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του μετακινήθηκε με υποτροφία Ι.Κ.Υ./Εrasmus στην Κρακοβία - Jan Matejko Academy of Fine Arts, όπου συνεπιμελήθηκε εκθέσεις, πτυχιακές εργασίες και χωροταξία των εργαστηρίων επιλογής του.

©Πέτρος Στράγκας

INFO

Ομαδική Έκθεση "Mundus Imaginalis"

Από 25 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2024

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Ηλιάνα Κυριακίδου
Γιώργος Λουλούδης
Ελένη Μάναλη
Θοδωρής Ρουσόπουλος
Πέτρος Στράγκας

Σύλληψη - Επιμέλεια έκθεσης:
Κωνσταντίνος Θ. Σπυρόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, 106 75 Αθήνα
T: 210 7213938

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:
Τρι – Παρ: 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00, Σαβ: 11:00 – 14:30

www.athensartgallery.gr

https://www.facebook.com/athensartgallery.gr/

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ