Το ντοκιμαντέρ WHO I AM NOT (ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ) της Tünde Skovrán έρχεται τον Φεβρουάριο στο CINEDOC

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον καθημερινό αγώνα των ίντερσεξ ατόμων για αποδοχή μέσα από την τρυφερή ματιά της δημιουργού Tünde Skovrán και προβάλλεται στο CINEDOC με την υποστήριξη της Intersex Greece.

Το ντοκιμαντέρ WHO I AM NOT (ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ) της Tünde Skovrán έρχεται τον Φεβρουάριο στο CINEDOC
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ντοκιμαντέρ WHO I AM NOT (ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ) της Tünde Skovrán έρχεται τον Φεβρουάριο στο CINEDOC και προβάλλεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ρέθυμνο με την υποστήριξη της Intersex Greece.

Το ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023), όπου απέσπασε τρία βραβεία:

Αργυρό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, για ένα «...έντονα συναισθηματικό και επιδραστικό κινηματογραφικό ταξίδι».

Βραβείο Mermaid για «...δύο δυνατούς χαρακτήρες που μας οδηγούν με ευγένεια και ειλικρίνεια σε ένα ταξίδι αναζήτησης της έκφρασης φύλου στην πιο γνήσια μορφή του».

Βραβείο WIFT GR για την τρυφερή σκηνοθετική ματιά της Tünde Skovrán, «...που φωτίζει με διακριτική κινηματογράφηση και εξαιρετικό μοντάζ ένα γενναίο ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης γεμάτο ενσυναίσθηση, χιούμορ και ανθρωπιά, υπενθυμίζοντας την κοινή μας υπόσταση».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

  • Αθήνα - Γαλλικό Ινστιτούτο 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, 20.00

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Βασιλική Βουβάκη, Πρόεδρο ΔΣ της Intersex Greece και τη Νικολέττα Πικραμένου, Νομικό της Οργάνωσης, αλλά και κέρασμα από τις «Γεύσεις της Δαμασκού» με αυθεντική συριακή κουζίνα.

https://www.more.com/cinema/festival/valentinesday/cinedoc-2024-who-i-am-not/

  • Αθήνα - Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 16.00 

https://www.danaoscinema.store/ibooking93/shows.xhtml 

  • Βόλος - Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, 19.30 

https://www.facebook.com/CineDocVolos  

  • Ρέθυμνο - Χώρος Πολιτισμού «Σημείο» 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, 20.00 

https://www.facebook.com/yannisbleproductions/ 

  • Θεσσαλονίκη - Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 19.00 

https://www.more.com/venues/filmfestival/  

WHO I AM NOT

Ντοκιμαντέρ | Σκηνοθεσία: Tünde Skovrán | 2023 | Ρουμανία, Καναδάς | 105'

Τι ορίζει αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες; Τελικά, έχει σημασία αυτός ο διαχωρισμός; 

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία δύο ίντερσεξ ατόμων στην Νότιο Αφρική με διαμετρικά αντίθετες ζωές, που ωστόσο έχουν ένα κοινό: δε νιώθουν ότι ανήκουν στο δίπολο αρσενικού-θηλυκού. Ένα συγκινητικό και ελπιδοφόρο πορτραίτο, που δίνει φωνή στο διαχρονικά παραμελημένο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Tünde Skovrán

Το «Who I Am Not» είναι το πρώτο μου ντοκιμαντέρ. Η πρόθεσή μου με αυτή την ταινία ήταν να προσκαλέσω το κοινό να δει πώς είναι να ζεις μέσα στο σώμα ενός ίντερσεξ ατόμου. 

Όταν ρώτησα γιατί με εμπιστεύτηκαν, απάντησαν: «Η ίντερσεξ κοινότητα δεν περιορίζεται στη Νότιο Αφρική. Έχει πολλά χρώματα και εθνικότητες. Αυτό είναι πέρα από τον διαχωρισμό ανδρών-γυναικών, μαύρων-λευκών, πλούσιων-φτωχών. Η ταινία που κάνεις μας αφορά όλους, όλες και όλα μας και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είμαστε ένα. Ευχόμαστε η ταινία θα εμπνεύσει το κοινό να σκεφτεί εκ νέου το πώς να συνδέεται με άλλους ανθρώπους χωρίς προκαταλήψεις, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης».

Σχετικά με την Intersex Greece

https://intersexgreece.org.gr/ 

Η Intersex Greece είναι μια πανελλαδική συλλογικότητα ίντερσεξ ενηλίκων, γονέων ίντερσεξ παιδιών και υποστηρικτικών ατόμων και επαγγελματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Intersex Greece έχει στο τιμόνι της μια συντονιστική ομάδα από ενήλικα ίντερσεξ άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών και πλαισιώνεται από συμπεριληπτικούς/ές και πολύτιμους/ες συνεργάτες και συνεργάτιδες. μια συντονιστική ομάδα από ενήλικα ίντερσεξ άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών και πλαισιώνεται από συμπεριληπτικούς/ές/ά και πολύτιμους/ες/α συνεργάτες, συνεργάτιδες και συνεργατά.

Σκοποί και στόχοι της συλλογικότητάς μας είναι να παρέχει εξειδικευμένη και peer-to-peer υποστήριξη στα ίντερσεξ άτομα και στις οικογένειές τους, να παρέχει υποστήριξη, επιμόρφωση και ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις φυσικές ποικιλομορφίες των χαρακτηριστικών φύλου (ίντερσεξ), ενώ παράλληλα εργάζεται για την ορατότητα και την ανάπτυξη της ίντερσεξ κοινότητας, την ευαισθητοποίηση, την προβολή και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ανθρώπων στην Ελλάδα, και – κατ' επέκταση – στο εξωτερικό.

Κλείστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ

Who I Am Not | Trailer | Cinedoc 2024

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ