Οι «Hλίθιοι» από την Triple Threat Productions και η δύσκολη αναμέτρηση με την κωμωδία (θεατρική κριτική)

Η Ανδριάνα Τσιότσιου παρακολούθησε στο κινηματοθέατρο Αθήναιον, στη Θεσσαλονίκη, την επίκαιρη ρομαντική κωμωδία του Neil Simon σε παραγωγή της Triple Threat Productions και σκηνοθεσία του Άγγελου Κουρέπη.

Οι «Hλίθιοι» από την Triple Threat Productions και η δύσκολη αναμέτρηση με την κωμωδία (θεατρική κριτική)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο όρος Triple Threat (τριπλή απειλή) χρησιμοποιείται για performers που έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν με την ίδια επιτυχία, τις τρεις παραστατικές τέχνες, το θέατρο, τον χορό και το τραγούδι. Την ομώνυμη εταιρεία θεάτρου έχουν ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη οι Κλαίρη Καραπιδάκη, Έμμα Χαραλαμπίδου, Άγγελος Κουρέπης, Λευτέρης Κωνσταντίνου και από τότε, θέτουν σε λειτουργία τα σχέδιά τους με παραγωγές που φέρουν τον βαρύ τίτλο της «τριπλής απειλής».

Τελευταία παραγωγή τους, οι Ηλίθιοι του πολυβραβευμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Neil Simon, ο οποίος, σε μία επίκαιρη ρομαντική κωμωδία, επιχειρεί τη σάτιρα των πολιτικών και ηθικών συστημάτων που καθιστούν τους πολίτες έρμαια των αποφάσεων των ισχυρών, ανεξαρτήτως εποχής ή «κουκίδας» επάνω στον χάρτη. Σκηνοθετεί ο Άγγελος Κουρέπης.

Ο σκηνοθέτης, εξαρχής μας βεβαιώνει ότι πρόκειται για μία σύγχρονη παράσταση που εφαρμόζει την ψηφιακή τεχνολογία σε αρκετά μεγάλο βαθμό σε σχέση με πολλές παραγωγές που έχουμε την τύχη να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, όπως οι ταυτόχρονες προβολές, η live action camera, το live streaming στα κοινωνικά δίκτυα (Instagram) μέσω ενός QR code που κληθήκαμε να σκανάρουμε με τα κινητά μας τηλέφωνα. Σε αυτό το σημείο, ήρθε η τεχνολογία τον κατά τα άλλα πολύ καλά καταρτισμένο Άγγελο Κουρέπη, με αποτέλεσμα η ζωντανή μετάδοση να μην λειτουργήσει στα τηλέφωνα πολλών από τους θεατές.

Η ενδυματολογία της Νάγιας Καρπάτση, με κυρίαρχα χρώματα το μαύρο και το κόκκινο, διαφοροποιεί  τον δάσκαλο Τολτσίνσκυ (Γιώργος Κωνσταντίνου) ενώ δηλώνει την ισχύ του Κόμη Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς, που ενισχύθηκε από τους αλλοπρόσαλλους λαρυγγισμούς του Βασίλη Βασιλείου, η υποκριτική φόρμα του οποίου ομοιάζει στον περίφημο Dracula του Bram Stoker (1992), χρησιμοποιώντας την queer αισθητική. Οι συμβολισμοί αυτοί, δεν φάνηκαν να δημιουργούνται τυχαία στην παράσταση του Άγγελου Κουρέπη. Η αφαιρετική σκηνογραφία της Βίκης Κίτσιου, με τους σκελετούς των σπιτιών, έδωσε ελευθερία κινήσεων στους ηθοποιούς ενώ έκλεισε το μάτι στην ιδέα περί ιδιοκτησίας.

Υπηρετώντας επάξια την πολλά υποσχόμενη ονομασία τους, ο Άγγελος Κουρέπης και οι Triple Threat Productions, φτιάχνουν μία παράσταση με έκδηλη την pop culture τόσο στους φωτισμούς του Άγγελου Γουναρά, όσο και στη μουσική του Πάνου Παπαστεφάνου (επιμελήθηκε επίσης τους πρωτότυπους στίχους των τραγουδιών), εισάγοντας σύγχρονα χορικά μέρη επηρεασμένα από τις μουσικές τάσεις της εποχής και στοιχεία θεάτρου του αυτοσχεδιασμού (improv). Σημαντική η συμβολή των χορογραφιών του Elaris (Λευτέρης Κωνσταντίνου), τον οποίο απολαύσαμε και στον ρόλο του ταχυδρόμου.

Οι Ηλίθιοι είναι μία ευφυής σκηνοθετική ματιά επάνω σε ένα κείμενο που πολλοί, ακόμα και σήμερα, θεωρούν «επιφανειακό», με πολιτικά και κοινωνικά σχόλια που υποβόσκουν σε κάθε σκηνή και έναν πολυπληθή θίασο αξιόλογων νεαρών ηθοποιών που επιστράτευσαν, όχι μόνο την όρεξη και το υποκριτικό τους ταλέντο αλλά και το χιούμορ τους. Όλα αυτά, με τη σοβαρότητα που απαιτεί η τέχνη της κωμωδίας, στην οποία η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτουν οι καλλιτέχνες είναι να κάνουν τους αστείους. Εκτός από τους προαναφερθέντες, έπαιξαν εξαιρετικά, παρ’ όλο που δεν έλειψαν οι αθέλητες «μιμήσεις» γνωστών ερμηνειών, συνέπεια του υπερβάλλοντα ζήλου των συντελεστών, οι: Άλκης Γκόσιος, Ασπασία Δήμου, Αλεξάνδρα Κασιούμη, Άννα Μαρία Κόκκινου και ο Άγγελος Κουρέπης, ενώ χρειάστηκε η απρόοπτη αντικατάσταση του Θάνου Πουμάκη.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση για μία ακόμη φορά, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στο κινηματοθέατρο Αθήναιον.

ΗΛΙΘΙΟΙ του NEIL SIMON - TRIPLE THREAT PRODUCTIONS 2023-2024

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ